[#1] Co powiecie na jeszcze jedną kątówkę?
Ktoś na Facebooku podsunął mi taki pomysł. Dlaczegoby w sumie nie, pomyślałem. Test kopiowania grubych plików z karty SD, test ściągania eftepem z Aminetu i wiszenia na IRC-u zaliczony. .

[#2] Re: Co powiecie na jeszcze jedną kątówkę?

@Krashan, post #1

Śliczna.... Tera powinna się tu ustawić kolejka, ja odpadam bo nie mam PCMCIA... No chyba że w PowerBookach.
[#3] Re: Co powiecie na jeszcze jedną kątówkę?

@Krashan, post #1

Nawet sensowne, przynajmniej nie wystaje aż tyle karta. U mnie takie wystawanie przeszkadza.
[#4] Re: Co powiecie na jeszcze jedną kątówkę?

@Krashan, post #1

to świetny pomysł OK
[#5] Re: Co powiecie na jeszcze jedną kątówkę?

@Krashan, post #1

8MB Fastu do A500 na sideport takie zrob ;P
[#6] Re: Co powiecie na jeszcze jedną kątówkę?

@Krashan, post #1

Dobre. Podoba się. Jedną sztukę bym zanabył.
[#7] Re: Co powiecie na jeszcze jedną kątówkę?

@Krashan, post #1

super biore !
[#8] Re: Co powiecie na jeszcze jedną kątówkę?

@Dorian3d, post #7

[#9] Re: Co powiecie na jeszcze jedną kątówkę?

@Krashan, post #1

Bardzo atrakcyjnie to wygląda, ale widzę jeden potencjalny problem - po zastosowaniu tej kątówki nie ma jak wyprowadzić kabla IDE z lewej strony Amigi. Akurat ja wyprowadzam ten kabel do konsoli TOMS, gdzie mam włożony HDD i CD-ROM.
[#10] Re: Co powiecie na jeszcze jedną kątówkę?

@watman, post #5

SupraRam przecież jest.
[#11] Re: Co powiecie na jeszcze jedną kątówkę?

@Hexmage960, post #9

Ale kabel Sata przejdzie. Tylko trzebaby użyć 2 adapterow Pata<->Sata
[#12] Re: Co powiecie na jeszcze jedną kątówkę?

@Hexmage960, post #9

W dzisiejszych czasach, kart CF, SD, jako takiej dostępności dysków 2.5", wyciąganie kabla IDE na zewnątrz jest rzadko spotykane. Projektując nową przystawkę z jednej strony opieram się na standardowej konfiguracji, z drugiej zaś wiadomo, że nie jestem w stanie zadowolić wszystkich.
[#13] Re: Co powiecie na jeszcze jedną kątówkę?

@Krashan, post #12

Zgadzam się. Rzadko kto dzisiaj wyprowadza kabel IDE - głównie by podłączyć CD-ROM w zewnętrznej obudowie. A i to dzisiaj jest rzadkością z uwagi na karty CF itp.

Akurat ja mam sporą kolekcję płyt CD-ROM z serii CDPD, Aminet, Coverów CD itp. więc napęd CD jest dla mnie ważny. Dlatego używam konsoli TOMS.

Mam też drugą Amigę z twardym dyskiem 2,5", ale bardzo brakuje mi w niej CD-ROMu, po prostu bardzo przyzwyczaiłem się do wygody jaką daje.

Nie narzekam na brak miejsca, bo Amiga ma swoje biurko.

Na pewno wielu użytkowników Amigi 600/1200 i kart na PCMCIA będzie zadowolonych z tego adaptera i tego Panu życzę.
[#14] Re: Co powiecie na jeszcze jedną kątówkę?

@Krashan, post #12

Ja mam tak wyprowadzony adapter SD w A600 - łatwiej mi przekładać dane. Co prawda mógłbym mieć drugą kartę SD/CF w adapterze na PCMCIA ale dobrze mi z 9,5MB FASTu. ;)

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2018 17:32:23 przez teh_KaiN
[#15] Re: Co powiecie na jeszcze jedną kątówkę?

@Hexmage960, post #13

płyty DVD to przeżytek, a o CD to najstarsi Indianie nie pamiętają. Jak Ci na tej kolekcji zależy, to radziłbym sobie zawczasu wykonać gdzieś kopie, bo wieczne one nie będą.
[#16] Re: Co powiecie na jeszcze jedną kątówkę?

@snajper, post #15

Amiga to nie przeżytek? ;) Każdy się bawi tak jak chce, tak jak lubi. Co nie zmienia faktu że płyty (nie tłoczone) prawdopodobnie są już na granicy swojej żywotności.
[#17] Re: Co powiecie na jeszcze jedną kątówkę?

@teh_KaiN, post #16

Amiga to też przeżytek, ale to samo można by odpowiedzieć na komentarz Krashana (#12). :) A jednak nie po to się wynajduje do Amig jakieś przystawki do kart CF itp., żeby korzystać z CD.

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2018 17:36:27 przez snajper
[#18] Re: Co powiecie na jeszcze jedną kątówkę?

@snajper, post #15

Moja najstarsza płyta to CDPD I z 1992 roku. Oprócz kilku rysek, spisuje się doskonale. Tak, że dokupiłem sobie ostatnio 3 kolejne płyty z tej serii.

Jak się dba i dobrze przechowuje sprzęt i akcesoria - będą służyć długo.

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2018 17:38:22 przez Hexmage960
[#19] Re: Co powiecie na jeszcze jedną kątówkę?

@snajper, post #15

Te wszystkie karty cf i sd padną i stracą dane ze 100 razy zanim moje cd i dvd wypalane na Ami oddadzą ducha :>
[#20] Re: Co powiecie na jeszcze jedną kątówkę?

@teh_KaiN, post #14

Ja mam tak wyprowadzony adapter SD w A600 - łatwiej mi przekładać dane.
Pomierzyłem kilka rzeczy i okazuje się, że to nie przeszkadza. Część kątówki wchodząca w slot PCMCIA nie ma pełnej grubości karty, płytka ma tylko 0,8 mm. Spokojnie zmieści się nad nią w szczelinie obudowy taśma IDE, miejsca do wyciągnięcia jej w górę jest aż nadto. Więc można nadal korzystać z czytnika SD czy napędu CD na taśmie IDE.

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2018 18:09:23 przez Krashan
[#21] Re: Co powiecie na jeszcze jedną kątówkę?

@Krashan, post #20

Spokojnie zmieści się nad nią w szczelinie obudowy taśma IDE, miejsca do wyciągnięcia jej w górę jest aż nadto. Więc można nadal korzystać z czytnika SD czy napędu CD na taśmie IDE.

Akurat ja mam z lewej strony Amigi blisko zasilacz zewn. (który jest podłączony do Amigi oraz do konsoli TOMS, która leży pod Amigą), zaś taśma IDE poprowadzona jest bezpośrednio w dół do konsoli TOMS.

Czyli ogólnie jest w przypadku mojej Amigi dość ciasno z lewej strony i wolę jednak w przypadku kart na PCMCIA (mam z tej rodziny tylko kartę sieciową) korzystać zwyczajnie wsuwając płasko z lewej strony, gdyż poprowadzając ją w głąb za pomocą kątówki będzie kolidować z zasilaczem zewn. czy też trochę z taśmą IDE.

Także przepraszam, to rozwiązanie, które w większości przypadków zda egzamin - nie będzie w moim przypadku pasowało.
[#22] Re: Co powiecie na jeszcze jedną kątówkę?

@Hexmage960, post #18

To dość zabawne ze moja historia jest prawie identyczna. W tamtych czasach rodziców bylo stać tylko na zakup jednej płyty CD do Amigi CDTV. Wybrałem wlasnie CDPD. Dopiero taraz po prawie 30 latach kupiłem pozostałe z serii.

Fajny pomysł z ta kątówka. Gratuluję.
Dobrze za takie pomysły są.

Ja dzisiaj wstawiłem 300W zasilacz do środka Amigi CDTV.
I nawet zrobiło sie luzniej w obudowie.
Jutro bede robił drugą wersję, aby bylo jeszcze luzniej.
[#23] Re: Co powiecie na jeszcze jedną kątówkę?

@Hexmage960, post #18

Jak się dba i dobrze przechowuje sprzęt i akcesoria - będą służyć długo.

wiesz, ja parę lat temu kupiłem paczuszkę 10 zafoliowanych pudełek "nowych" MF2DD. Po rozpakowaniu 75% ma błędy, więc polimeryzowałbym (choć oczywiście zafoliowane pudełka to nie dowód, że nikt nimi wcześniej nie rzucał o ścianę).
[#24] Re: Co powiecie na jeszcze jedną kątówkę?

@snajper, post #23

Kwestia przechowywania. Nośniki magnetyczne tracą ładunek z czasem. Podobnie jest z degradacją płyt nagrywanych. Natomiast płyty tłoczone trudno zepsuć tylko złym przechowywaniem.
[#25] Re: Co powiecie na jeszcze jedną kątówkę?

@snajper, post #8

ty zrób coś
[#26] Re: Co powiecie na jeszcze jedną kątówkę?

@Krashan, post #1

A jak ze stabilnością tego polaczenia? Ta plytka boczna ma sporą powierzchnię
Czy przewidujesz kolor plytek np biały albo zblizony do koloru obudowy?

Ostatnia aktualizacja: 07.08.2018 19:38:50 przez JacK_Swidnik
[#27] Re: Co powiecie na jeszcze jedną kątówkę?

@Krashan, post #12

Jeśli ktoś wyciąga taśmę ide aby na końcu podłączyć adapter sd-ide, to może wygodniejszym rozwiązaniem będzie micro-sd extender?
[#28] Re: Co powiecie na jeszcze jedną kątówkę?

@Krashan, post #1

A jakby oprócz gniazda PCMCIA dołożyć gniazdo na karty SD i jakiś kabelek do gniazda IDE w Amidze?
[#29] Re: Co powiecie na jeszcze jedną kątówkę?

@orila, post #10

SupraRam przecież jest.

duzo, latwo dostepny i 8mb zawsze!
oh, wait...

:D

Ostatnia aktualizacja: 08.08.2018 07:37:37 przez watman
[#30] Re: Co powiecie na jeszcze jedną kątówkę?

@JacK_Swidnik, post #26

A jak ze stabilnością tego polaczenia? Ta plytka boczna ma sporą powierzchnię
Czy przewidujesz kolor plytek np biały albo zblizony do koloru obudowy?
Stabilność jest dobra, a będzie jeszcze lepsza. Widoczne na zdjęciu 4 duże otwory (i dwa takie same w małej płytce) są przeznaczone do wlutowania dwóch kawałków grubego (2,2 mm średnicy) miedzianego drutu w kształcie litery U. Dzięki temu połączenie będzie bardzo mocne. Płytka wsuwana w gniazdo ma szerokość karty PCMCIA i odpowiednią grubość, tak, że w gnieździe siedzi bardzo pewnie.

Co do koloru to owszem, rozważam białe płytki. Kolor dowolny niestety nie jest możliwy. A swoją drogą, na Facebooku już ktoś chciał kolor czarny... Może za dopłatą.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem