[#1] Problem z obrazem A500
WItam,
mam następujący problem. Po podłączeniu A500 po RGB do TV LCD mam z prawej strony pionowy szary pasek i cały ekran jest przesunięty w lewą stronę. Nie mam możliwości sprawdzenia na innym TV. Przełączanie w tv formatów nic nie daje. Nie wiem czy to normalne czy na niektórych TV tak jest.
Sprawdziłem jak podłącze na mono to jest ok.

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2018 18:18:37 przez BATSZAMAN
[#2] Re: Problem z obrazem A500

@BATSZAMAN, post #1

A własnie, jeszcze jedno, często pojawia się GURU MEDITATION.
[#3] Re: Problem z obrazem A500

@BATSZAMAN, post #1

A może trochę więcej szczegółów : Jaki model tego TV Masz ? A Kabelek to sam robiłeś ? W ustawieniach monitora poszukaj Auto Adjust lub coś podobnego do autokalibracji obrazu chociaż w trybie TV może to być niedostępne. Moze można manualnie przesunąć obraz. A obraz kikstartu jest przesunięty ?
[#4] Re: Problem z obrazem A500

@viger, post #3

Wyłączyłem funkcję OVERSCAN i obraz już nie jest obcięty ale z prawej strony nadal jest szary pasek. Jutro napiszę jaki model bo nie pamiętam a w pracy jestem. Jednak guru meditation się pojawia co jakiś czas (kod guru: #0000FFFF.FFFFFFFF). Amigę kupiłem niedawno i nie znam jej historii. Kabel był w zestawie i nie wiem czy kupny czy samoróbka.
[#5] Re: Problem z obrazem A500

@BATSZAMAN, post #4

To może być problem z ramem. Jak masz rozszerzenie pod klapką to wyjmij i sprawdź czy bateria nie wylała.
[#6] Re: Problem z obrazem A500

@viger, post #5

Sprawdzę jutro i napisze. Jeszcze się dobrze nie nacieszyłem amisią po zakupie a tu takie cyrki. Z drugiej strony ma w końcu 30 lat jednak mój Zx Spectrum ma ponad 30 i chodzi jak nowy:)
[#7] Re: Problem z obrazem A500

@BATSZAMAN, post #6

U mnie na Plazmie Panasonica (nie pamiętam jakim kablem) obraz z amigi mam przesunięty w lewo(o ile dobrze pamiętam, bo już dawno nie podłączałem) i szary lub czarny "margines". Pod innym TV wszystko ok.
Sorry za mało precyzyjne dane. W każdym razie taki problem może wsytępować z winy TV.
[#8] Re: Problem z obrazem A500

@snifferman, post #7

No to mnie uspokoiłeś:) To teraz tylko problem z GURU MEDITATION:) Pobawię się z rozszerzeniem. Wyjmę albo wyłączę przełącznikiem i zobaczę co się będzie działo tylko czy mam programy na 0,5MB:)
[#9] Re: Problem z obrazem A500

@BATSZAMAN, post #8

Problem z obrazem rozwiązany. Pierwsza rzecz to trzeba było wyłączyć OVERSCAN a druga to system koloru AV w TV ustawić na PAL. Fabrycznie było na AUTO i nie wiem czemu to powodowało błąd. Myślałem, że jak auto to sobie tv dobierze właściwe.
Temat co do obrazu ZAMYKAM. Dzięki za wszelką pomoc z Waszej strony.

Teraz muszę pobawić się z tym GURU. Dziś robiłem test i przez trzy 3h tylko 2 razy wyskoczyło. Po włączeniu amigi i kolejne po jakiś 5 min. Tak jakby coś musiało się rozgrzać, takie moje przemyślenia:) Sprawdzałem rozszerzenie i bateria niby jak nowa ale niedaleko niej lekko zielone. Może kiedyś stara była wylana i ktoś wymienił na nową i troszkę wyczyścił płytkę. Wgrywając WB wyskakuje komunikat o braku baterii czy zegara, nie pamiętam dokładnie co było napisane. Nie wiem czy to istotne. Później odpalę i napisze.
[#10] Re: Problem z obrazem A500

@BATSZAMAN, post #9

To znaczy, że twoja "jak nowa" bateria wcale nowa nie jest i RTC na rozszerzeniu nie działa. Weź miernik I sprawdź napięcie na biegunach baterii.
[#11] Re: Problem z obrazem A500

@perinoid, post #10

Chyba amisia ma swoje humory bo już normalnie pokazuje datę i godzinę i nie ma tego komunikatu. Więc z baterią i zegarem jest ok. Jakieś 2 dni temu nie wgrywała się większość gier (wywalał się po zmianie dyskietki). Czarny ekran itp. Wczoraj jak ręką odjął, wszystkie gry normalnie się ładują.

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2018 09:32:07 przez BATSZAMAN
[#12] Re: Problem z obrazem A500

@BATSZAMAN, post #11

a w miedzyczasie odpinales moze rozszerzenie? bo jesli tak to moze przypadkiem przeczysciles styki :)
[#13] Re: Problem z obrazem A500

@softiron, post #12

Odłączyłem na chwile by sprawdzić baterię. Może faktycznie rozbiorę amisie i wszystko podociskam i przeczyszczę.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem