[#1] EFI - External Floppy Interface
Jest to projekt zewnętrznego interfejsu stacji dysków podłączanego do złącza DISK DRIVE w Amidze, który zaczerpnąłem od RomanWorkshop (za jego zgodą oczywiście i za co mu dziękuje) i doprowadziłem do komercyjnego wydania.
Kopiować opisu sensu nie było, więc zamieszczam link jakby ktoś potrzebował bardziej szczegółowo zapoznać się z jego budową: http://romanworkshop.blutu.pl/

Zworki do konfigurowania są opisane i schowane w środku. Odnośnie ceny proszę mnie nie pytać ponieważ to już jest robota dystrybutorów. Jak pojawi się tylko w którymś ze sklepów na pewno dam tutaj informacje o tym.

Galeria:

[#2] Re: EFI - External Floppy Interface

@Architect1200, post #1

Fajnie wykonane z tą obudową, tak "kompaktowo" to wygląda OK
[#3] Re: EFI - External Floppy Interface

@Architect1200, post #1

Ładnie i elegancko OK
[#4] Re: EFI - External Floppy Interface

@Architect1200, post #1

A poprawiliście błąd konstrukcyjny opisany na stronie? Wiem ,że ktoś (chyba Jarob) to poprawił, nawet gdzieś zamieścił poprawny schemat, jak były sprzedawane zewnętrzne stacje (chyba sakura?).
[#5] Re: EFI - External Floppy Interface

@snifferman, post #4

W zasadzie nie jest to jakiś duży problem podczas używania interfejsu.
[#6] Re: EFI - External Floppy Interface

@RomanWorkshop, post #5

Teraz już dokładnie nie pamiętam, ale miałem problemy gdy podpiołem interfejs w szeregu z drugim lub z zwenętrzną stacją. Możliwe, że coś źle wtedy zrobiłem, albo problem leżał gdzie indziej. W każdym razie 3 stacje z epoki w szeregu działały. 3 interfejsy twojego projektu w szeregu nie.

Zaznaczam, że sam je lutowałem(moje umiejętnośći i narzędzia pozostawiały wtedy dużo do życzenia) i nie ustaliłem wtedy w czym tkwi problem.

Podejrzewam też, że nikt nie będzie tego używał w takiej konfiguracji.

Dlaczego nie poprawić schematu, skoro rozwiązanie istnieje?
[#7] Re: EFI - External Floppy Interface

@Architect1200, post #1

czy
kiedyś będzie
Podwójny interfejs WEWNĘTRZNEJ stacji dyskietek do Amigi
lub ewentualnie zewnętrznej :) :) :)

http://romanworkshop.blutu.pl/elec/amiextfdd2.htm
[#8] Re: EFI - External Floppy Interface

@Cezarykl, post #7

A to tego nie czytałem... może miałem nie kompatybilne stacje...
[#9] Re: EFI - External Floppy Interface

@snifferman, post #6

Dlaczego nie poprawić schematu, skoro rozwiązanie istnieje?

Projekt to nie tylko schemat, ale też i płytka, którą trzeba na nowo przeprojektować. Ta "wada" nie jest tego warta, bo interfejs jako taki działa dobrze. Tak, jak wspomniałeś projekt poprawionej wersji interfejsu, który znajduje się w stacjach Sakura jest dostępny na GitHubie.

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2018 09:13:37 przez RomanWorkshop
[#10] Re: EFI - External Floppy Interface

@RomanWorkshop, post #9

Hmm a czy istnieje projekt/gotowy interfejs obsługujący stacje dyskietek 5,25? Jeśli tak to czy jest to wersja z przełącznikiem 40/80, ewentualnie pozwala wykorzystywać stacje 360KB?
[#11] Re: EFI - External Floppy Interface

@pgru2, post #10

Będzie zamówienie zbiorowe?
To ja już się wpiszę 1sztOK
[#12] Re: EFI - External Floppy Interface

@pgru2, post #10

Nie spotkałem się z takim interfejsem. Stacje 5.25" nigdy nie były powszechnie używane z Amigą, bo i po co?
[#13] Re: EFI - External Floppy Interface

@Cezarykl, post #7

Było już coś takiego
fddx2
oraz
interface sprzedawany przez efunzine
[#14] Re: EFI - External Floppy Interface

@pgru2, post #10

Stacje 5,25" działają po niewielkiej przeróbce ze zwykłymi interfejsami zewnętrznej stacji. Sam zrobiłem sobie taką stację na bazie zewnętrznej stacji 3,5". Działają tylko jako 880kB 80 ścieżek. Jak do tej pory testowałem dwa modele napędów 5,25" i działają dobrze.
[#15] Re: EFI - External Floppy Interface

@RomanWorkshop, post #12

Powszechnie w sensie dostarczania z każdą Amigą to może i nie. Ale podobno były raczej dość popularne - pod koniec lat 80/na początku 90 dyskietki 5,25 były dużo tańsze niż 3,5.

Mnie osobiście taka stacja przydałaby się z dwóch powodów:
1) Jako ciekawostka do nagrywania dyskietek na Amigę - to jeden z nielicznych komputerów który ma taki sam format 5,25 jak i 3,5. Dość podobna sytuacja do Elwro 800 Jr., z którym obecnie używam głównie dyskietek 3,5 chociaż był projektowany pod 5,25.
2) Jako zewnętrzna stacja do A2088. Wtedy ten kontroler mógłby służyć do nagrywania dyskietek 5,25 dla Elwro 800 Jr i być może Atari. Owszem ktoś powie, że po co jak ma się A2000, ale ja w miejscu zatoki na 5,25 mam napęd CD-ROM.
[#16] Re: EFI - External Floppy Interface

@pgru2, post #15

Stacje i dyskietki 5.25" to są dinozaury na wymarciu ;) Sam nigdy nie miałem ani jednej takiej stacji (choć gdzieś tam się walał jakiś wrak), a o dyskietkach i do tego działających, to już w ogóle nie ma mowy. Nawet gdyby ktoś chciał zrobić taki interfejs, to musiałby mieć dostęp do kilku modeli stacji i sprawnych dyskietek, żeby go w miarę dobrze przetestować. Gra nie warta świeczki. Przyszłość należy jednak do emulatorów stacji dyskietek.

Ostatnia aktualizacja: 25.01.2019 18:06:42 przez RomanWorkshop
[#17] Re: EFI - External Floppy Interface

@RomanWorkshop, post #16

Mam dwie sprawne stacje 5,25 z PC, dyskietki też są, nawet parę nowych.
[#18] Re: EFI - External Floppy Interface

@RomanWorkshop, post #16

Mam 5 napędów 5.25" i ze 300 dyskietek. Jak się będę bardzo nudził, to może...
[#19] Re: EFI - External Floppy Interface

@Krashan, post #18

SUPER,
czekamy.
[#20] Re: EFI - External Floppy Interface

@Krashan, post #18

Trzymam kciuki.
[#21] Re: EFI - External Floppy Interface

@RomanWorkshop, post #16

Dyskietki 5,25 to nie są dinozaury - nadal są w produkcji - choćby firma Athana. Zresztą można je kupić, dyskietki DD są trochę droższe od HD. Zwłaszcza dyskietki HD 5,25 są relatywnie tanie, bo zazwyczaj nie są używane w 8 bitowcach, w x86 dawno z nich zrezygnowano(chyba zazwyczaj jak ktoś używa dyskietek 5,25 przy x86 to są to dyskietki 360 KB).
[#22] Re: EFI - External Floppy Interface

@Krashan, post #18

OK
[#23] Re: EFI - External Floppy Interface

@RomanWorkshop, post #16

Mam ponad kilkanaście stacji 5,25" i do tego ponad 500 szt dyskietek z czego ponad 200 nowych. I tak jak pisałem wcześniej nie trzeba jakiegoś specjalnego interfejsu do stacji 5,25".
Ja używam takiej stacji z interfejsem od stacji 3,5" i działa bardzo dobrze.
[#24] Re: EFI - External Floppy Interface

@Marcin74, post #23

A potrzebny jest tylko kabel fdd ze złączem dla 5.25"
[#25] Re: EFI - External Floppy Interface

@Krashan, post #18

Ale jest proste rozwiązanie, aby mieć więcej czasu.
Wystarczy wcześniej wstawać i później chodzić spać.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem