[#1] Jak zregenerować mikrogumki?
Mam dwa pady od Sega Master System. Używam ich do grania na C64. W jednym z padów przycisk i niektóre kierunki działają dopiero po bardzo mocnym naciśnięciu. Podejrzewam gumki, bo ścieżki na PCB wyglądają ładnie. Jeśli mam rację, i to gumki już szwankują, to czy jest jakiś sposób na ich regenerację?
[wyróżniony] [#2] Re: Jak zregenerować mikrogumki?

@R-Tea, post #1

Wyczyścić i czarne punkty które są w środku posmarować grafitem np.miekkim ołówkiem.
[wyróżniony] [#3] Re: Jak zregenerować mikrogumki?

@R-Tea, post #1

Można też przykleić gumki przewodzące w miejscu tych zużytych. Są takie zestawy do regeneracji pilotów do kupienia.
link
[wyróżniony] [#4] Re: Jak zregenerować mikrogumki?

@R-Tea, post #1

Ostatnio podreperowałem styki w padzie do CD32 przy użyciu lakieru grafitowego do naprawy ścieżek i kierunki działają jak powinny. porysowanie miękkim ołówkiem również powinno pomóc,jak i zestaw do regenracji pilota który polecił kolega.
[#5] Re: Jak zregenerować mikrogumki?

@Jaro2k , post #2

Dzięki chłopaki. Nie spodziewałem się tak wyczerpujących temat informacji szeroki uśmiech
[#6] Re: Jak zregenerować mikrogumki?

@R-Tea, post #5

Wiesz co, po latach te gumki na wierzchu trochę się lasują, a też zbiera się na nich brud. Nie musisz tego specjalnie regenerować niczym nadzwyczajnym, ani używać specjalnych preparatów.
Rozbierz, umyj to porządnie wodą z mydłem lub płynem do naczyń. Następnie weź patyczki do uszu/płatki kosmetyczne/chusteczki/lub szmatkę, nasącz spirytusem i przemyj dokładnie powierzchnię gumek.
Po takiej operacji wszystkie piloty, pady itp. działają jak nowe. To recepta dokładnie na Twój objaw gdzie trzeba mocno dociskać przyciski. Taki efekt powstaje ponieważ gumka jest całkiem dobra jeszcze, ale na jej powierzchni zrobił się syf w postaci zlasowanej gumy itp.
Aha, na płytce też wyczyść styki dokładnie spirytusem, bo one też lubią być oblepione po latach.

Ostatnia aktualizacja: 20.11.2018 14:56:07 przez Mq
[#7] Re: Jak zregenerować mikrogumki?

@R-Tea, post #1

Mogę ci wysłać trochę tego w buteleczce...
http://www.chemik24.pl/Produkt/FUJIFILM-NOVOGUM-EXTRA-DS-1L.html
Chociaż prostsze rozwiązania z mydłem i ciepłą wodą są dla Ciebie na wyciągnięcie ręki
[#8] Re: Jak zregenerować mikrogumki?

@Mq, post #6

Dokładnie, płyn do naczyń. Z czasem z tej gumy wycieka takie guuuu coś jak olejek i blokuje kontakt. Pierwszy kontakt to porządny szuwar w płynie do naczyń. Potem zwykle wklejenie nowych gumek (dalej do kupienia jako zestawy do regeneracji pilotów).
[#9] Re: Jak zregenerować mikrogumki?

@R-Tea, post #1

Z kleju uniwersalnego (elmer's glue) i sproszkowanego grafitu (do kupienia w dobrych sklepach plastycznych) zrób grafitowy lakier przewodzący i pomaluj tym wyczyszczone gumki.
W ten sam sposób możesz regenerować uszkodzone ścieżki i folie klawiatur.
Możesz również kupić lakier do naprawy podgrzewanych szyb w samochodach na bazie srebra ale ma horrendalne ceny. A tą miksturę zrobisz za grosze. Na yoitube masz pełno tutoriali jak zrobić

Przykładowy tutorial:

Powodzenia!
[#10] Re: Jak zregenerować mikrogumki?

@wiewiorpl, post #9

Hej.
Czy tym sposobem mogę zregenerować gumkę typu zebra pod wyświetlaczem lcd w grze typu
"ruskie jajka" aka game and watch?
Mam trzy i segmenty albo się nie wyświetlają albo sá za jasne...
[#11] Re: Jak zregenerować mikrogumki?

@Mikrobi, post #10

Nie da się takiej gumki kupić.
[#12] Re: Jak zregenerować mikrogumki?

@Mikrobi, post #10

Tej metody nie używałbym do małych powierzchni, o ile gumka w klawiaturze czy pojedyńcza ścieżka nie wymagają jakiejś niesamowitej precyzji to malutkie segmenty gumek przewodzących od lcd to zupełnie inne wyzwanie
[#13] Re: Jak zregenerować mikrogumki?

@wiewiorpl, post #12

Fajnie że się pojawiają jednak !
Tyle że te są chyba za grube...
Posprawdzam oczywiście!
Szkoda zeby gry lezaly bezczynnie. To sa moje ulubione "zegarki animowane"
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem