[#31] Re: Przełącznik kickstart Attiny85

@janekdrukarz, post #30

Tak. Wszystko dokładnie przylutowane. A18 i A19 w powietrzu. A18 połączone z pinem 6, A19 z pinem 7 ATtiny. Na zdjęciu kiepsko widać styki. Zastanawia mnie, czy samo wgranie hexa z paczki do ATtiny w zwykłym programatorze wystarcza. Może trzeba jeszcze coś dograć przez Arduino. Nie mam specjalnie pojęcia o mikrokontrolerach.Dopiero próbuję coś wyczytać :)
[#32] Re: Przełącznik kickstart Attiny85

@amigos11, post #31

fuses dobrze ustawiłeś podczas programowania attiny85?
[#33] Re: Przełącznik kickstart Attiny85

@janekdrukarz, post #32

Kurcze. Nic nie ustawiałem przy programowaniu. A jak powinno być ustawione? W ciągu dnia sprawdzę jakie są opcje.

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2018 01:47:52 przez amigos11
[#34] Re: Przełącznik kickstart Attiny85

@amigos11, post #33

low fuse 0xc2
[#35] Re: Przełącznik kickstart Attiny85

@janekdrukarz, post #34

Wygląda na to, że problem może być z ustawieniem fuse. Poniżej mam zrzuty z TL866. Nie bardzo mogę dojść jak mu zmienić lfuse w tym programie :/

link
link
link
link

Ok. Już sobie poradziłem. LFuse mam na 0xc2 . Podpowiedz mi tylko, czy Fuse High ustawić na 0xFF, czy może zostać tak jak jest?
link

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2018 10:10:37 przez amigos11
[#36] Re: Przełącznik kickstart Attiny85

@amigos11, post #35

Jak już ci się uda, to może zrobisz instrukcję z fotkami jak to wszystko poustawiać i polutować?
Bo pewnie niedługo się też za to zabiorę :D
[#37] Re: Przełącznik kickstart Attiny85

@snifferman, post #36

No więc tak. Po długiej trochę nierównej walce muszę potwierdzić, że to działa !!!! :) Troszkę musiałem się naczytać i na ostateczny efekt naprowadził mnie "janekdrukarz". Bardzo mu dziękuję. Problem faktycznie tkwił w fuse. Trzeba mu było ustawić low fuse na 0xc2, a w szczególności wyłączenia CKDIV8, aby nie dzielił zegara i ATtiny pracowało w 8 MHz. Przy pierwszej próbie mimo dobrych ustawień Low Fuse wkradł się błąd w ustawieniach High Fuse i tak się zaprogramował. Ostateczne ustawienia są w załączonych linkach pod postem. Jak próbuję wstawić zdjęcia to niestety nie wyświetlają się więc muszą zostać linki. Załączam też zdjęcia z miejscami podpięciem zasilania i resetu w A600. Samego ATtiny przykleiłem do 27c160 klejem na gorąco. Mam nadzieję, że komuś się to przyda. Jeżeli będę mógł w czymkolwiek pomóc to oczywiście proszę pisać. Mam nadzieję, że nikomu się nie narażam ;) Dziękuję wszystkim, którzy próbowali mi pomóc.
Pozdrawiam!

link
link
link
link
[#38] Re: Przełącznik kickstart Attiny85

@amigos11, post #37

Pogratulować, przynajmniej się czegoś nauczyłeś nowego.
To jest opis programowania autora projektu z pliku readme.txt
==========================================
Programming
===========
I used an Arduino Uno as ISP for the ATTINY85 (which I set up on
a breadboard first to make it easier to program). basic wiring for
programming like this is;

Uno ATTINY85
GND ------------------ GND
+5V ------------------ +5V
D10 ------------------ *RESET (p1)
D11 ------------------ MOSI (p5)
D12 ------------------ MISO (p6)
D13 ------------------ SCK (p7)

Testing you can talk to the ATTINY85;

avrdude -P /dev/ttyUSB0 -b 19200 -c avrisp -p attiny85 -v

Programming and setting fuses to use internal 8MHz clock;

avrdude -P /dev/ttyUSB0 -b 19200 -c avrisp -p attiny85 \
-U flash:w:amiga_kickstart_control.hex -U lfuse:w:0xc2:m
===========================================
Wykorzystał do tego arduino uno i program avrdude. SPIEN zaznaczony w zakładce high fuse byte umożliwia programowanie attiny85 po spi. Mam tl866 ale nie używam go do programowania tych atmeli. Ja używam przeważnie usbasp i program avrdudess. Kiedyś zablokowałem attiny85 tzw. digispark dev board wgywająć złe fuses i teraz mogę to tylko odblokować HV programatorem. Na razie z braku czasu leży sobie i czeka. Na twoich zdjęciach przynajmniej widać dokładnie co i jak podłączyć, bo zdjęcie autora projektu jest w takiej rozdzielczości że trzeba się domyślać co z czym się je.

Pozdrawiam
[#39] Re: Przełącznik kickstart Attiny85

@janekdrukarz, post #38

O elektronice jakieś pojęcie mam, ale żadnego doświadczenia w programowaniu mikrokontrolerów. Za to zazwyczaj mam duże chęci w realizacji wyzwań ;) Ostatnie co pamiętam z tych co robiłem i gdzie trzeba było zmieniać ustawienia procesora to chyba w początkach TV Wizja i Canal+, ale to było z 20 lat temu więc potrzebowałem aby mnie naprowadzić. O arduino czytałem i pewnie w końcu kupię chociażby po to aby leżał między programatorami. Czytałem też o możiwości zablokowania ATtiny85 ale na szczęście nic nie namieszałem :D Teraz kombinuję jak podłączyć Goteka pod złącze zewnętrznej stacji i chyba w końcu kupię coś gotowego aby ładnie wyglądało, a nie lutowane na pająka. Ewentualnie jakąś płytkę do montażu aby się pobawić :)

Zdjęcia wrzuciłem bo pewnie komuś się jeszcze przydadzą i nie będzie musiał przechodzić takiej drogi jak ja ;) Chciałem je wrzucić bezpośrednio w formie zdjęć ale jakoś z dysku google nie chce wyświetlać na ppa. Może ktoś zbierze to do "kupy" i zrobi jakiś tutorial w jednym poście lub w zrób to sam :)

Pozdrawiam!
[#40] Re: Przełącznik kickstart Attiny85

@amigos11, post #37

Gratuluję wytwałości i sukcesu :) ale to okienko w epromie lepiej zaklej czymś ;)

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2018 19:56:12 przez panti1801
[#41] Re: Przełącznik kickstart Attiny85

@panti1801, post #40

meehhh, sam z siebie w obudowie się nie rozprogramuje :) musiałby chyba na słońcu z rok leżeć to może by coś go wzięło. ok, racja
[#42] Re: Przełącznik kickstart Attiny85

@panti1801, post #40

Dziękuję ;)
Tak. Okienko jest zaklejone taśmą izolacyjną jednocześnie naklejoną na ATtiny aby "na wszelki wypadek" odizolować go od blachy klawiatury, chociaż pewnie i tak nie dotyka. Zdjęcie zrobiłem wcześniej aby dobrze było widać wyprowadzenia. Dziękuję za sugestię.

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2018 20:16:28 przez amigos11
[#43] Re: Przełącznik kickstart Attiny85

@amigos11, post #42

Ciekawe czy mając dwa takie same układy na obu kostkach LO i HI w A1200 można by jednocześnie przełączać Kickstart.
[#44] Re: Przełącznik kickstart Attiny85

@Adinfo, post #43

Pewnie dało by radę zrobić nawet na jednej ale nie 8pin
Z tego co mi się wydaje to jest tylko przełączanie portami
Nie patrzyłem na schemat ale myślę że tak jak byś użył np attiby2313
[#45] Re: Przełącznik kickstart Attiny85

@MariuszK, post #9

Ależ mnie Kolega natchnął tym buzzerem! Oto i efekt:

[#46] Re: Przełącznik kickstart Attiny85

@tbone, post #45

OK bo to taka mała rzecz a cieszy :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem