[#1] Męski wtyk 44 pin IDE
Czesc,

Gdzie w naszym kraju znajdę coś takiego ? Albo taśmę IDE 44 pim męsko-żeńską?

Dzieki
Pozdrawiam
Tomek
[#2] Re: Męski wtyk 44 pin IDE

@sobi1, post #1

Jest jeden kłopot - mam taką taśmą kupioną przez allegro - tylko w niej te piny męskie są gdzieś o połowę za krótkie przez co nie ma szans na dobry styk z gniazdem żeńskim. Ewentualnie nadaje się to wyłącznie do wlutowania w PCB, ale do złączania ręcznego odpada. https://allegro.pl/oferta/tasma-44pin-ide-mesko-zenska-12cm-7600484232
to nie są standardowe piny jak np. w gnieździe dysku twardego, przez co wypadają i słabo stykają, a ich długość pozostawia wiele do życzenia - sprzedający odpisał mi, że nikt nie zgłaszał problemów, śmiech na sali. Chyba, że miałem nietypowy egzemplarz.

Propozycja: użyj odpowiednich goldpinów (raster bodajże 2mm) męskich coś jak do wlutowania w PCB - listwa podwójna lub dwie pojedyncze.

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2019 13:15:02 przez Adinfo
[#3] Re: Męski wtyk 44 pin IDE

@sobi1, post #1

A może inaczej da się to załatwić?
Co dokładnie chcesz osiągnąć,?
[#4] Re: Męski wtyk 44 pin IDE

@sobi1, post #1

Oczywiście że znajdziesz.
SamTutaj kupowałem.
[#5] Re: Męski wtyk 44 pin IDE

@mikecios, post #4

I działa Ci poprawnie?
ADinfo napisał że u niego nie za bardzo.
[#6] Re: Męski wtyk 44 pin IDE

@Norbert, post #5

W przypadku wpięcia tej strony z pinami w gniazdo żeńskie nie ma szans na to aby to mi nie wypadało np. wpięte do listwy raster 2mm z gniazdem żeńskim, lata luźno i wylatuje.
Już lepiej pokombinować z czymś podobnym: link

Jak się sobi1 wypowie do czego to potrzebuje to będzie wiadomo czy taki kabelek zda egzamin. Niedawno chciałem zamiast dysku podpiąć pamięć flash IDE44 na tym, ale nie udało się bo wyprowadzenia są odbite w lustrze (odwrotnie) w takiej taśmie, aby ją połączyć z pamięcią flash zastosowałem piny męskie dzięki czemu dało się uzyskać poprawne przejście.

Chciałem podłączyć taką pamięć flash:
https://allegro.pl/oferta/pamiec-flash-memory-apacer-1gb-44pin-8c-4bb24-5200-7621165833
w przypadku tej pamięci oczywiście trzeba się liczyć, że jest inne, więc nawet piny będą "lekko luźne" bo otwory są dedykowane do innego gniazda, ale u mnie zdało egzamin. Po za tym, że aby tej pamięci w Amidze użyć trzeba zrobić przedłużkę 1-1, czego taśma IDE44 nie zapewni (zamienione sygnały na przeciwległych pinach).

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2019 13:42:08 przez Adinfo
[#7] Re: Męski wtyk 44 pin IDE

@Norbert, post #3

Hej,

Mam takie coś, tylko 512 MB pojemności.
Gniazdo ma lustrzane odbicie, czyli elektronika musi byc skierowana w lewo. No i jest problem, bo koliduje z kondensatorami

pzdr
Tomek
[#8] Re: Męski wtyk 44 pin IDE

@Adinfo, post #2

3/4 internetu przejżałem i nie znalazłem tego na alle...
Ale skoro jest kiepskie, to spróbuję z gold-pinami
[#9] Re: Męski wtyk 44 pin IDE

@Norbert, post #5

Kupiłem kiedyś 3 sztuki dwie chodzą, jedna nie. Trochę pewnie loteria ale ogólnie zadowolony jestem.
[#10] Re: Męski wtyk 44 pin IDE

@sobi1, post #7

No to masz to samo co ja, taśmy do tego nie używaj bo upalisz tę kartę flash.
Zlutuj przedłużkę z listwy pinowej podwójnej lub pojedynczej i takie coś zabuduj aby unieść kartę nad płytą główną. Kupiłem 4 takie karty ale 2GB po około 13zł.
Kup listwę żeńską podwójną - pasującą w port IDE Amigi (prostą - nie kątową) i do tego dolutuj listwę męską, chyba, że jeszcze będzie za nisko.

Po za lustrzanym odbiciem tej taśmy żeńsko męskiej - te karty flash otwory w gnieździe mają dużo większe niż taśma IDE, dlatego w tym przypadku to nie będzie wcale kontaktować.

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2019 13:47:55 przez Adinfo
[#11] Re: Męski wtyk 44 pin IDE

@Adinfo, post #10

W odpowiedzi na #7

.., taśmy do tego nie używaj bo upalisz tę kartę flash....

Jeżeli uzyje taśmy to po prostu zrobie przedłużke gniazda płyty, tak?
Czy na tej karcie układ nie jest zgodny z gniazdem IDE?

Patrząc z góry na kartę (gniazdo od spodu, elektronika po lewej) mamy taki układ.
44 | 43
. | .
. | .
. | .
2 | 1

Czy rozkład pinów w płycie Amigi jest inny?

Pozdrawiam
Tomek

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2019 14:08:49 przez sobi1
[#12] Re: Męski wtyk 44 pin IDE

@sobi1, post #11

Rozkład pinów identyczny - czyli jak na Amigę patrzysz z przodu od góry to ta karta Flash będzie jej gniazdem z dołu i elektroniką w lewo - taśma ma to odwrotnie połączone - czyli pin 1 jest zamieniony z pinem 2 - nawet końcówkę męską taśmy przekładałem licząc na odwrócenie tego - ale tu zaciski na taśmie dalej były zamienione.

Czyli wystarczy podnieść przedłużką 1-1 bez żadnej zamiany pinów do góry aby pasowało - niestety nie mam pod ręką gniazda prostego żeńskiego aby to z pinami męskimi zlutować.

Poszukałem na allegro i znalazłem w rozsądnej cenie coś takiego:
Gniazdo na goldpin 1x40 proste 2.00mm 1,50zł (albo 2x40 podwójne) 2,70zł - i tak trzeba ciąć na długość, do tego kompletu kupić
Wtyk goldpin 1x40 prosty (r 2.00mm) - 2szt = 1.50zł
tylko zastanawiam się czy na wysokość dalej nie będzie jednak zbyt nisko, wtedy ewentualnie na wysokość podwójne goldpiny zlutować - to na pewno wystarczy - pomijam to czy ekran w Amidze nie będzie kolidował.
U tego samego sprzedającego kupić te listwy co wypisałem = czyli jedna przesyłka (albo Smart i 0zł).

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2019 14:27:56 przez Adinfo
[#13] Re: Męski wtyk 44 pin IDE

@Adinfo, post #12

Hej,

Ok, to sobie spróbuje to polutować.
A tak BTW po co komu takie taśmy, skoro nie moga byc stosowane jako przedłużki?

pozdrawiam
Tomek
[#14] Re: Męski wtyk 44 pin IDE

@sobi1, post #13

Gdyby te piny były odpowiednie to jak najbardziej.
Już koszyk szykuję z listwami pod te Flash IDE44
Czyli zakładam na wszelki wypadek na wysokość: dwie listwy męskie 2x40 pin (przycięte na długość) i do tego dolutowane gniazdo żeńskie 2x40pin (przycięte na długość).
[#15] Re: Męski wtyk 44 pin IDE

@sobi1, post #1

A nie wystarczyłby taki riser: link?
[#16] Re: Męski wtyk 44 pin IDE

@AmiClassic, post #15

Łooo matko i córko, ale cena!
[#17] Re: Męski wtyk 44 pin IDE

@AmiClassic, post #15

Właśnie takie coś zbuduję za około 5-7zł
dodatkowo owinięte ciemną matową taśmą aby wyglądało profesjonalnie

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2019 15:14:42 przez Adinfo
[#18] Re: Męski wtyk 44 pin IDE

@MariuszK, post #16

Czy w dzisiejszym amigowaniu ceny powinny jeszcze kogoś dziwić? szeroki uśmiech
[#19] Re: Męski wtyk 44 pin IDE

@AmiClassic, post #18

Tego nie da się inaczej powiedzieć OK
[#20] Re: Męski wtyk 44 pin IDE

@sobi1, post #1

Możesz też użyć zwykłej taśmy idę 2,5” 44pin i do jednego gniazda wcisnąć listwe goldpin raster 2 mm. Listwy goldpin mozna kupić w sklepach elektronicznych albo w necie.
[#21] Re: Męski wtyk 44 pin IDE

@MariuszK, post #16

Bo jest zgodne z RoHS
[#22] Re: Męski wtyk 44 pin IDE

@AD99, post #21

Za tyle pieniędzy to powinna być bezprzewodowa...

Cofam... W sumie to jest...

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2019 18:43:58 przez MariuszK
[#23] Re: Męski wtyk 44 pin IDE

@Marcin74, post #20

Hej,
OK
To chyba będzie najprostsze.
Dzięki

Pozdrawiam
Tomek
[#24] Re: Męski wtyk 44 pin IDE

@sobi1, post #23

Taśma IDE ma pozamieniane piny 1 z 2 itd, więc tak to nie ruszy, nawet odwrócenie wtyku odwrotnie też nic nie da bo dalej piny są zamienione. A ta pamięć flash ma złącze wlutowane właśnie odwrotnie - dlatego taśma mi nie ruszyła z włożonymi goldpinami - pamięć flash robiła się momentalnie bardzo gorąca bo wiadomo, że 5V i GND poszło nie tam gdzie powinno.

Jak już chcesz jednak spróbować to zanim podłączysz flash sprawdź gdzie z płyty wędruje sygnał z pinu 1 - czy na pewno na pin 1 pamięci flash czy nie czasem na pin 2.

Jak to nie go ni to do poniedziałku powinienem mieć paczkę z tymi listwami i jasną odpowiedź czy ruszyło. Flash 2GB pod WinUAE przygotowany z systemem. Zobaczymy po zlutowaniu przedłużki.

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2019 20:19:27 przez Adinfo
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem