[#1] Tanie adaptery SCSI IDE?
Być może coś przeoczyłem ale czy ktoś planuje lub robi adaptery SCSI na IDE? Poza profesjonalnymi Acarda? Te za kilka dolarów na serwisach aukcyjnych to jak rozumiem tylko konwertują między formatami SCSI?

Niestety SCSI w mojej Amidze 2000 obsługuje tylko podobno dyski do maks. 1 GB (A.L.F. 2 SCSI) i chyba nie da się sformatować większego. Poza tym nie jestem pewien czy nie ma różnicy napięć - czy po prostu jeśli dysk jest w formacie SCSI-2 to powinien działać z kontrolerem na SCSI 2?

Szkoda, że dyski w rozmiarach rzędu setek MB i mniejszych kosztują zazwyczaj tysiące złotych na znanym serwisie w Polsce .
[#2] Re: Tanie adaptery SCSI IDE?

@pgru2, post #1

Szkoda że nikt u nas nie robi SCSI2SD
[#3] Re: Tanie adaptery SCSI IDE?

@PrzemasIII, post #2

SCSI2SD to też ciekawy temat. 10 sztuk SCSI2SD na ebayu z darmową przesyłką, kosztuje $120.00. Jeśliby się okazało, że bez problemów działa z Amigą(chociaż znalezienie karty SD poniżej 1 GB to też może być problem) to możliwe, że nawet dając cenę ok. 100 zł(po doliczeniu kosztów i rozsądnego zysku) znaleźliby się chętni. Ale do tego chyba trzeba mieć zarejestrowaną firmę
[#4] Re: Tanie adaptery SCSI IDE?

@pgru2, post #3

Może wystarczy sformatować specjalnie kartę aby miała mniej niż 1GB.
Widziałem na ebay karty małej pojemności z chin.
Ten temat raczej nie będzie dużym problemem
[#5] Re: Tanie adaptery SCSI IDE?

@snifferman, post #4

A nie lepiej zainwestować w buddhe, koniec końców to i tak używa się dysków IDE.
A jak ma się scsi na CyberStorm lub Bliizardzie to kupic za parę złoty dysk SCSI 147 GB i przelotkę z 50 lub 68 na 80 pin.
[#6] Re: Tanie adaptery SCSI IDE?

@PrzemasIII, post #2

Zasadniczo poprawiona wersja V4 jest chyba ogólnie dostępna tu: link

Co do innych odpowiedzi - przejrzałem znany portal aukcyjny w Polsce, chociaż drogo w przeliczeniu na MB pojemności to nie ma problemu z zakupem kart po 512 MB czy 1GB. Więc to rzeczywiście najmniejszy problem.

Jeśli chodzi o IDE w Amidze to zastanawiam się nad zakupem karty procesorowej od Matze, tej z kontrolerem IDE(bodajże nie bootującym) i portem zegara(przydałoby się do rozszerzenia Amigi o USB), może by zadziałała z Vampire. Wtedy dysk/adapter SCSI by bootował system a reszta danych byłaby albo przez USB, albo IDE.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem