[#1] Amiga 1200 - tantalowe czy elektrolityczne polimerowe ?
Witam ! Stoję przed wyborem wymiany kondensorów w swojej Amidze 1200.Związku z tym mam pytanie jakie najlepiej stosować tantalowe czy elektrolityczne polimerowe ? Generalnie jestem laikiem jeśli chodzi o elektronikę i chciałbym wiedzieć jakie zastosować aby moja amiga pożyła jeszcze troszeczkę.
[#2] Re: Amiga 1200 - tantalowe czy elektrolityczne polimerowe ?

@magiarasta, post #1

Polimer tantale czasami potrafią explodowac lub ceramiczne tylko nie koniecznie w torze audio choć o tak tego nie wyslyszysz ! Temat wałkowany 10000 razy
[#3] Re: Amiga 1200 - tantalowe czy elektrolityczne polimerowe ?

@Cizar, post #2

Zdania są podzielona każdy mówi co innego.Wiec jakie zalecasz żeby było ok ?
[#4] Re: Amiga 1200 - tantalowe czy elektrolityczne polimerowe ?

@magiarasta, post #3

Jak Cię stać to polimery . Ja czasami wszystkie dawałem ceramiki ( wiem wiem audio i te sprawy ) nie usłyszysz . Prz ceramikach możesz dać na zasilanie jak np. byl 10u możesz dać 22u one i tak maja troszkę mniej a im wyższe zasilanie będą miały jaszcze mniej może około 10u. Ale nie będzie już żadnego elektrolitu wylewającego się na PCB. Ja w firmie produkuje dużo elektroniki i praktycznie wszystko to ceramika no czasami na zasilaniu zaraz na wejściu zasilania jaki elektrolit. Ale koniecznie wymień elektrolity w zasilaczu !. Wszystkie na dobre !

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2019 19:03:55 przez Cizar
[#5] Re: Amiga 1200 - tantalowe czy elektrolityczne polimerowe ?

@magiarasta, post #1

Bierz polimerowe, wewnątrz posiadają elektrolit w formie stałej więc nie zrobią "spustu" na pcb a będą parametrami najbliżej do oryginałów. To takie elektrolity 2.0 z wyeliminowaną największą wadą.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem