[#1] Zasilacz ADP-30RB
Czy ktoś z was próbował i udało mus się upchnąć wnętrzności tego zasilacza Cisco w obudowie oryginalnego zasilacza do Amigi 600 ?

Czy to jest raczej niewykonalne ?

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2019 07:37:04 przez lopezpb
[#2] Re: Zasilacz ADP-30RB

@lopezpb, post #1

Cisco jest kompaktowy, powinien się zmieścić bez problemu, jak chcesz mogę zrobić przymiarkę, tylko, że mam parę różnych zasilaczy do Amigi z innych parafii, nie wiem czy ten z zestawu A600 (takiego raczej nie mam) miał inne wymiary w środku niż np. do A1200, jeżeli byś mi podał środek (wysokość, szerokość, głębokość) to sprawdzimy. Kluczowym wymiarem wydaje się tylko długość, bo reszta na 100% się zmieści.
[#3] Re: Zasilacz ADP-30RB

@Adinfo, post #2

No właśnie jestem poza domem, chodzi o długość bo reszta pasuje na 100%.

Mam dwa zasilacze A600 3A 391029-03 i w jednym z nich chciał bym wymienić elektronikę na tą od Cisco.
[#4] Re: Zasilacz ADP-30RB

@lopezpb, post #3

Wymiary zasilacza CISCO mogę Ci podać jak będę w domu.
[#5] Re: Zasilacz ADP-30RB

@lopezpb, post #1

Google podaje wymiary zasilacza jako 15,1 x 6,6 x 3,6 cm
[#6] Re: Zasilacz ADP-30RB

@Stoopi, post #5

a600: idzie wywalic ten zalany zasilacz ze srodka obudowy?

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2019 08:17:40 przez ami2019
[#7] Re: Zasilacz ADP-30RB

@ami2019, post #6

Wszystkie zasilacze A600, które posiadam są wersjami lekkimi i nie są zalane w środku. Inaczej to bym chyba sobie darował myśl o wymianie.
[#8] Re: Zasilacz ADP-30RB

@ami2019, post #6

Tak. Każdy zalany zasilacz czy to od Commodorka czy Atari czy od Amigi da się wyciągnąć.
[#9] Re: Zasilacz ADP-30RB

@Stoopi, post #8

Że też nikt nie zwymiarował zasilaczy z Amigi, może czas zrobić z tym porządek i zapodać - wewnętrzne i zewnętrzne dla potomnych. Rodzajów zasilaczy Amigowych mam kilka różnych, nawet nasze krajowe twory i zupełnie innych gabarytach niż te Oryginalne najczęściej spotykane. Podobnie jak z myszkami.

Znalazłem tylko to http://www.kaiiv.de/servicemanuals/A500_Power_Supply_Specification.pdf

Nie wiem czy ten zasilacz (391029-03), w specyfikacji podali wymiary: 110x160x83
Na liście jest wypisany:

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2019 09:31:47 przez Adinfo
[#10] Re: Zasilacz ADP-30RB

@Adinfo, post #9

Robiłem jakiś czas temu koszyki do zawieszenia zasilaczy do A600 i A500 pod biurkiem. Elektronika z tego Cisco jest za długa na ten zasilacz od A600 (żeberkowany). Ten zwykły jest dłuższy i raczej by było miejsce.

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2019 15:19:12 przez tbone
[#11] Re: Zasilacz ADP-30RB

@tbone, post #10

Powiedzcie mi koledzy dla czego chcecie wymieniać Amigowskie zasilacze na inne? Ja swoje ponaprawiałem i dałem mocniejszy tranzystor i chodzi to świetnie nawet z dużym obciążeniem. Te ciężkie zasilacze są proste a zarazem łatwe do przerobienia, trafo w nich wytrzymuje spokojnie obciążenie ok 6A. bez zbytniego grzania.
[#12] Re: Zasilacz ADP-30RB

@andi34, post #11

A no dlatego, że akurat mój zasilacz przy wyłączaniu wydaje dziwny dźwięk "ping" i nie chce ryzykować, że 1200 spali się przez stary zasilacz. Naprawa zasilacza, będzie kosztowała więcej niż wymiana wnętrzności na te z Cisco, ot i moja historia :).

Pierwsza przyiarka

standardowo wchodzi tylko na ukos, chociaż od jednej strony da się trochę przyciąć płytkę i powinno wejść prosto, jeszcze muszę przemyśleć czy to robić czy zostawić na ukos.

Druga sprawa, włącznik zostawić jak w oryginale (włącznik jest na fazie) i piny ROF i RTN połączyć na stałe, czy też lepiej włącznik przełożyć tak aby zwierał razem ROF i RTN i załączał zasilacz?
[#13] Re: Zasilacz ADP-30RB

@lopezpb, post #12

Cisco standardowo włącza się właśnie przez zwieranie ROF i RTN. U mnie i tak włączam/wyłączam listwę np. na noc osobno.

Rozwiązanie z odcinaniem fazy też nie jest złe przy zwarciu na stałe ROF i RTN.

Pytanie w którym przypadku zasilacz "szybciej wystartuje" - do poziomu napięć wyjściowych 5 i 12V, mówimy tu co najwyżej o milisekundach, więc oba rozwiązania wydają się dobre.
[#14] Re: Zasilacz ADP-30RB

@Adinfo, post #13

Już prawie dopasowałem, jednak lekko dopasowałem płytkę, tylko został mi do podłączenia pin "shield" z wtyczki, która idzie do Amigi.

W oryginale jest to podłączane do uziemienia, poprzez gruby przewód idący pod spodem płytki zasilacza. Tylko w sumie to zastanawiam się po co to jest tak zrobione? i czy podłączać ten pin czy zostawić po prostu niepodłączone ?

Edit:
W zasilaczu Cisco, uziemienie jest podłączone do metalowej płytki i idącej pod spodem zasilacza i wszyto razem połączone razem z masą na końcu, w sumie to chyba się po prostu tam przylutuje.

Ostatnia aktualizacja: 18.04.2019 20:26:50 przez lopezpb
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem