[#1] Zasilacz pc do Amigi niedomaga
Dzien dobry wszystkim. Mam pytanie. Kupiłem ostatnio zasilacz pc do Amigi 500w. Mam Amige 1200 Ppc 060 330mhz + karta graficzna bvision, karta audio prisma, ide splitter, dvdrom. Niestety zasilacz ten nie jest w stanie zasilic mojego sprzetu w ogole sie nie botuje. Dodam tez że dodalem dodatkowe zasilanie przez gniazdo stacji dyskietek. Natomiast uzywajac oryginalnego zasilacza z amigi + zasilanie z zasilacza pc przez gniazdo stacji dyskietek wszystko pieknie ladnie działa. Czy ktos mógłby poradzic jaki zasilacz od pc wybrac gdyż jest ich multum aby zasilic wszystko przez niego. Za wszystkie rady bede wdzieczny. Pozdrawiam
[#2] Re: Zasilacz pc do Amigi niedomaga

@loveamilove , post #1

Moja rada: nie wybierać zasilacza od PC. One są optymalizowane do dostarczania napięcia przede wszystkim 3,3 V, oraz 12 V do kart graficznych. Linia 5 V jest w nich siłą rozpędu i standardu. Najczęściej taki zasilacz, jeżeli nie wykryje obciążenia na linii 3,3 V, nie będzie się chciał włączyć.
[#3] Re: Zasilacz pc do Amigi niedomaga

@loveamilove , post #1

Tez miałem problem zasialczem PCtowym nowszego typu. Nie dawał stabilnego napięcia i Amiga z blizzardem 1260 podkreconym na 75Mhz i z Apollo 1260 80MHz i karta CF nie wstawała, a czasami wstawała tylko raz na 10 włączeń.Początkowo myśłałem że to wina Amigi lub karty, ale podłączona do Cisco wstawałą i działała stabilnie za każdym razem. Niby to był zasilacz 500W logica, który miałem pod ręką i linie 5A - 30W jednak nie chciał dobrze współpracować z Amigą dołądowaną. Z a500plus i a600 z Furia działał bez problemu.
Zamiana na FSP Fortrona 350W i amiga działa jak złoto. Z zasilaczami ATX jest loteria, ja preferuje starsze konstrukcje zgodne maksymalnie z ATX 2.2. Wszelkie nowe zasilacze i te tani z czarnej listy lepiej odpuścić.
Skorzystać też możesz z polecanego meanwell rt-65b lub Astec AA21430.
[#4] Re: Zasilacz pc do Amigi niedomaga

@FeRu, post #3

Zazwyczaj zasilacz impulsowy ma jedno podstawowe napięcie, które jest stabilizowane w pętli sprzężenia obejmującej transformator. Pozostałe napięcia mogą nie być stabilizowane, ich wartości są gwarantowane przez przekładnię odpowiednich uzwojeń transformatora. Kiedyś tym podstawowym napięciem było +5 V, teraz jest nim +3,3 V, bo to jest najbardziej obciążona linia. Dlatego +5 V może być słabo ustabilizowane, zwłaszcza gdy +3,3 V jest mało obciążone (albo wręcz wcale). Dodatkowo najważniejsze układy peceta są zasilane napięciami znacznie niższymi, więc płyta ma odpowiednie przetwornice. W związku z tym jakość napięcia +3,3 V (nie mówiąc o +5 V...) może być dość przeciętna, bo i tak jest jeszcze przetwarzane. Tańsi producenci beznamiętnie to wykorzystują do ścięcia kosztów. W Amidze +5 V idzie wprost na układy...
[#5] Re: Zasilacz pc do Amigi niedomaga

@Krashan, post #4

Dzięki za wszystkie sugestie. sprawdze zasilacz FSP Fortrona 350W gdyż zalezy mi na dodatkowych zrodlach zasilania z jednego zasilacza. Dam zanć czy dał rade mojej amidze :)
[#6] Re: Zasilacz pc do Amigi niedomaga

@loveamilove , post #5

Do sprzętów retro najbardziej nadają się stare (najlepiej markowe) zasilacze AT po recapie.
Z nowymi kondensatorami przeżyją właściciela.
[#7] Re: Zasilacz pc do Amigi niedomaga

@stachu100, post #6

Coś w tym jest, widzieć uszkodzony zasilacz AT (kiedyś) to rzadkość, z kolei uwalony ATX to życie codzienne.
[#8] Re: Zasilacz pc do Amigi niedomaga

@stachu100, post #6

Ok Dziekuje. Sprawdze taki zasilacz :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem