[#1] Zasilacze do Amig 3000.
Wszystkich chętnych na nowe zasilacze do Amig 3000 proszę o e-mailowe zgłaszanie się do firmy Elbox na adres info@elbox.com
Rozmawiałem dziś z jednym z jej pracowników i w związku z zainteresowaniem tymi zasilaczami rozważają nożliwość uruchomienia jakiejś limitowanej produkcji. Mam nadzieję, że się uda.
[#2] Re: Zasilacze do Amig 3000.

@Rafał A-3000, post #1

A jaki byłby koszt takiego zasilacza?
[#3] Re: Zasilacze do Amig 3000.

@Marcin74, post #2

Na tą chwilę nie byli w stanie powiedzieć. Trzeba najpierw przygotować coś w rodzaju projektu/kosztorysu uruchomienia linii.
[#4] Re: Zasilacze do Amig 3000.

@Rafał A-3000, post #3

Taką samą odpowiedz ja dostałem na zapytanie o sloty PCI do mediatora zIV. Że może będzie jakaś mała partia, bo jest zainteresowanie... To było hmmm... Ładnych parę miesięcy temu.
[#5] Re: Zasilacze do Amig 3000.

@Rafał A-3000, post #1

Zamiast pisać do Elboxu i czekać na odpowiedzieć, która najpewniej i tak nie nadejdzie lepiej zrobić listę chętnych tutaj, zorganizować przedpłaty i wysłać to później Elboxowi - to będzie najlepsza motywacja, tak myślę. Tylko fajnie, jakby cena była znana - choć orientacyjnie... ale "z ostrożności procesowej" pisałbym się na dwie sztuki.

PS Poza tym Elbox ma tu konto przecież
[#6] Re: Zasilacze do Amig 3000.

@_arti, post #5

Na pewno by milo było gdyby Elbox się tu wypowiedział. Mam nadzieję, że do tygodnia/dwóch zrobią jakiś kosztorys i podadzą orientacyjną cenę. Taką informację uzyskałem telefonicznie. Sam też bym kupił ze 2 takie zasilacze o ile tylko nie będą kosztowały tyle co Mirage 3000. OK
[#7] Re: Zasilacze do Amig 3000.

@Rafał A-3000, post #1

Wszystko zależy od ceny. Nowy zasilacz A3000 (ale użyłbym z GBA1000) przydałby mi się.
[#8] Re: Zasilacze do Amig 3000.

@wali7, post #7

Czyli wstępnie 4 osoby i 6 sztuk. Sveta z Czech też go szuka do swojej Mirage.
[#9] Re: Zasilacze do Amig 3000.

@Rafał A-3000, post #8

Ja tez piszę się na 1 szt. jeśli cena będzie ok.
[#10] Re: Zasilacze do Amig 3000.

@wolly, post #9

Co prawda miałem sprzedawać swoją a3k ale otrzeźwiałem i odzyskałem rozum
Chętnie zaopatrzyłbym się w jeden z zasilaczy. Wiadomo w ogóle jaka moc byłaby tej zasiłki? Np. jakiego producenta będą bebechy zasilacza? Czy może będzie to całkowicie autorska konstrukcja Elboxu? Fajną opcja były by odpinane przewody, żeby nie robić bałaganu w tej dość ciasnej obudowie. Może i życzenia mam kosmiczne, jednak fajnie byłoby dostać produkt porządny służący kolejne lata i nowoczesny.
[#11] Re: Zasilacze do Amig 3000.

@FeRu, post #10

Co prawda miałem sprzedawać swoją a3k ale otrzeźwiałem i odzyskałem rozum

No w końcu.
[#12] Re: Zasilacze do Amig 3000.

@iZi, post #11

Witam.
Szacunkowo jaka byłaby cena takiego zasilacza?
Pozdrawiam.
[#13] Re: Zasilacze do Amig 3000.

@ted, post #12

W tym tygodniu zadzwonię spytać. Nie mam na razie odpowiedzi e-mailem.
[#14] Re: Zasilacze do Amig 3000.

@Rafał A-3000, post #13

Dziś dodzwoniłem się do ELBOXU - są w trakcie robienia kosztorysu i do kilku dni powinni mieć szacunkowe ceny. Przygotowują dwie wersje zasilaczy - jedna dla oryginalnej obudowy desktop Amigi 3000 oraz druga uniwersalna dla obudów tower.
[#15] Re: Zasilacze do Amig 3000.

@Rafał A-3000, post #14

Co do specyfikacji nic nie wiadomo? Jaki Amperaż, łączna moc, ile złącz czy odpinane kable?
Jak pisałem wcześniej super byłoby dostać zasilacz o mocy przynajmniej 200W a najlepiej 250W z odpinanymi kablami. W dzisiejszych czasach nawet najtańsze chinskie wyroby zasilaczopodobne mają kable w oplotach czy odpinane. Dobrze byłoby mieć możlwiość dopasowania sobie tylu przewodów ile potrzeba i by były do wyboru wersje krótsze i dłuższe. U nie na przykłąd mam adapter CF na śledziu i musiałem robić dłuższy kabelek molex mini na 40cm by doprowadzić zasilanie .
[#16] Re: Zasilacze do Amig 3000.

@FeRu, post #15

Co do desktop to nie poszaleją bo jest mało miejsca i problem specyficznego włącznika zasilania.
Co do tower to nie wiem. Zależy pewnie co wezmą za podstawę. Nie pytałem o to.
Kable pewnie będą standardowe plus złącza Amigi. Każdego się i tak nie zadowoli, bo są różne konfiguracje. Ważne aby się udało zlecić choć niewielką partię. Przy dużym zainteresowaniu można będzie spytać o jakieś ewentualne modyfikacje ale nie w tej chwili. Dajmy im trochę czasu na przygotowanie oferty.
[#17] Re: Zasilacze do Amig 3000.

@Rafał A-3000, post #16

Ale Wy wiecie, że kwota za zasilacz to raczej 500+ będzie?
[#18] Re: Zasilacze do Amig 3000.

@*y, post #17

Od lipca będę miał dwójkę, to z jednego mogę raz zrezygnować. szeroki uśmiech
[#19] Re: Zasilacze do Amig 3000.

@*y, post #17

No jesli przesadzą z ceną, to nikt tego nie weźmie. O wiele taniej będzie dobrać zasialcz ATX lub jak ja TFX który da się zmieścic w obudowie oryginalnego zasilacza i dokupić adapter ATX np od IZI.
[#20] Re: Zasilacze do Amig 3000.

@FeRu, post #19

Tu nie trzeba za wiele główkować. Zasilacz to około 200PLN dobry znacznie więcej. Jako, że zwykły zasilacz TFX musi być przerobiony dla A3000 producent (ELBOX) musi wziąć na "klatę" obsługę gwarancyjną w 100%. Do tego komplet okablowania i kwestia dorobienia wyłącznika oraz robocizna. Myślę, że jednego 500+ braknie. A wystarczy zakupić zasilacz TFX i się w domu pobawić...
[#21] Re: Zasilacze do Amig 3000.

@*y, post #20

No właśnie. Mnie adaptacja TFX z adapterem ATX i włacznikiem kosztowało niecałe 100PLN oraz godzinka roboty.

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2019 22:39:35 przez FeRu
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem