[#1] Clock Port Amiga 1200 co można podłączyć
Witam
Mam takie pytanie
Co można podłączyć pod port zegara w amidze 1200 ?
Na pewno zegarek widziałem też dekoder mp3 i czytnik kart sd
Czy coś jeszcze jest co by można było podłączyć pod ten port ?
Acha i jak rzecz się ma do expandera portu zegara bo też widziałem że takie cudo jest i z tego wnioskuje że można podłączyć kilka różnych urządzeń czy taki expander trzeba jakoś instalować czy on z automatu rozpoznaje które urządzenie ma działać ?
[#2] Re: Clock Port Amiga 1200 co można podłączyć

@Kulamario, post #1

Czy coś jeszcze jest co by można było podłączyć pod ten port?
Interfejs USB, kartę dźwiękową. Podłączyłem też Raspberry Pi, ale to eksperyment póki co.
czy taki expander trzeba jakoś instalować czy on z automatu rozpoznaje które urządzenie ma działać?
To zależy od sterowników podłączonych urządzeń. Niektóre (stare) działają tylko w porcie 0, większość nowszych sama sprawdza wszystkie porty i wykrywa sprzęt.
[#3] Re: Clock Port Amiga 1200 co można podłączyć

@Krashan, post #2

A czy są projekty Open Source gdzies dostepne że by sobie samemu coś zbudować ?
[#4] Re: Clock Port Amiga 1200 co można podłączyć

@Kulamario, post #3

W sumie nie wiem. Pewnie są, bo clockport to dość prosty do opanowania interfejs.
[#5] Re: Clock Port Amiga 1200 co można podłączyć

@Kulamario, post #1

[url=]ClockPort[/url]

jest Masa Parts
[#6] Re: Clock Port Amiga 1200 co można podłączyć

@micromars, post #5

Szukam i szukam i nie mogę nic znaleźć że by sobie samemu zrobić jakiś modulik np taki rapid road usb
Cena tego w sklepie to jakaś masakra
[#7] Re: Clock Port Amiga 1200 co można podłączyć

@Kulamario, post #6

Zapewne dlatego, że projekt jest niedostępny.
[#8] Re: Clock Port Amiga 1200 co można podłączyć

@Kulamario, post #1

Ktoś tu na forum, zdaje się, pracuje nad interface'm SPI dla portu zegara (planuję go kupić, jak tylko będzie dostępny).

Ostatnia aktualizacja: 14.05.2019 20:43:00 przez Cedrat
[#9] Re: Clock Port Amiga 1200 co można podłączyć

@Cedrat, post #8

Spidi ok, racja
[#10] Re: Clock Port Amiga 1200 co można podłączyć

@Kulamario, post #6

Widzę właśnie, że ktoś wystawił RapidRoad na ibeju.de, twierdzi, że nówka, cena startowa 70 ojro (+6 przesyłka), póki co zero ofert, ale jeszcze 3 dni do końca, więc być może ktoś się skusi.

Pytanie, czy warto bić się o coś, co przez chwilę nieuwagi potrafi "wziąć i się upalić"...
[#11] Re: Clock Port Amiga 1200 co można podłączyć

@Kulamario, post #1

W dobie adapterow i kart sd gdzie nie ma strachu że przez nieuwagę coś ukopcisz, wybór rapida to trochę ruletka i skoki cisnienia po odruchowym wpieciu czegos do usb na zasilaniu.
No chyba ze dorzucimy aktywny hub usb to jest szansa przeżycia ;)
[#12] Re: Clock Port Amiga 1200 co można podłączyć

@Michciu, post #10

Wersja z EBaya nie jest na clockport, tylko w port karty X-Surf.
[#13] Re: Clock Port Amiga 1200 co można podłączyć

@madman15, post #12

Racja, sorry za wpuszczenie w maliny... Rzucone tylko pobieżnie okiem i wyszedł babol.
[#14] Re: Clock Port Amiga 1200 co można podłączyć

@madman15, post #12

A to link
[#15] Re: Clock Port Amiga 1200 co można podłączyć

@Dorian3d, post #14

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem