kategoria: Karty procesorowe
[#31] Re: TerribleFire 534 prośba o pomoc

@spidi, post #27

Kupiłem w Digikey, (nie polecam, bo idzie ze stanów i może cię trafić loteria celna, która mimo że cła na te rzeczy nie ma to obsługa kosztuje 70zł), i każdy był zapakowany oddzielnie z pochłaniaczem wilgoci, z karteczką która tą wilgoć monitoruje słowem full wypas.
Prędzej ja coś zchrzaniłem.
[#32] Re: TerribleFire 534 prośba o pomoc

@snifferman, post #26

Płytki można zamawiać na forum gdzie Stephen ma swój dział:
https://www.exxoshost.co.uk/forum/viewforum.php?f=65

zazwyczaj sprzedaje też na ebayu.
Gotowe można kupić na amibayu.
[#33] Re: TerribleFire 534 prośba o pomoc

@apacz, post #32

Swoją własną serię TF530 wypuściło AMIGAstore.eu, 139€ za 33MHz, 2MB FastRAM plus przesyłka, no i dwuletnia gwarancja. Jakiś czas temu u nich zakupiłem, chodzi stabilnie, ale pod kątówkę -przynajmniej ja- musiałem dać jeszcze jeden dodatkowy socket na 68k i dopiero wtedy wszystko ładnie kontaktowało, podniesione o parę milimetrów wyżej.
Nie mniej jednak warto może podliczyć koszty projektu, a może się okaże, że zakup gotowca to wcale nie taki głupi pomysł. Wiem jednak, że część z Was po prostu chce to złożyć z zamiłowania do elektroniki, co jest całkowicie zrozumiałe.
[#34] Re: TerribleFire 534 prośba o pomoc

@Michciu, post #33

Leżą mi płytki TF530, jakoś czasu zabrakło i chęci aby zamówić wszystkie części i polutować.
[#35] Re: TerribleFire 534 prośba o pomoc

@apacz, post #22

No i przyszedł nowy procesor, efekt taki sam. Bije sie z myślami czy montować druga kartę czy czekać na TF-536.
[#36] Re: TerribleFire 534 prośba o pomoc

@apacz, post #30

Podłączam się pod wątek, bo uważam, że mój temat to integralna część większego tematu, jakim jest seria fantastyczego turbo spod znaku TF53x. Ja mam TF530 i też jestem mega zadowolony. Pewnie TF534 jest jeszcze bardziej mega, ale wiem coś o tym, bo mam podobne TF330 do CD32 - odjazd! Ale do rzeczy.
Stary, zmęczony, przewałkowany temat - transfer danych PC --> Amiga 500, w przypadku TF z interfejsem IDE nabiera nowego wymiaru. Nie uważacie, że wraz z pojawieniem się serii TF któryś ze zdolnych kolegów hardwareowców mógłby ułatwić wszystkim życie i zaproponować interfejs PCMCIA (lub choćby CF) na np. złączu zorro? Jakie mamy póki co możliwości?
- kabel Null Modem - nie no, bez jaj...
- hxcfe copy - mam Goteka, no fajna opcja, używam, niestety bardzo wolna, niepozbawiona bugów, ponadto od dawna nie aktualizowana, wielka szkoda (chyba, że o czymś nie wiem, ale zaglądałem ostatnio na GitHub i cisza),
- wyprowadzenie na tym samym kablu IDE drugiego twardziela na zewnątrz, np. przy złączu zorro (cięcie obudowy na razie odrzucamy) - powinno się dać, nie? Pomijam, że efekt wizualny fatalny...

Szkoda, że ACA500plus wymaga "nie mania" żadnego innego turbo w sockecie, bo przynajmniej interfejs CF możnaby wykorzystać...
Jak sobie pomyślę, że koniec końców mam uprawiać rzeźbę w WinUAE to po prostu...głową w mur
A Wy jak radzicie sobie z tym tematem? No i czy taki interfejs PCMCIA (CF) na zorro właśnie pod TF53x mógłby zaistnieć?
[#37] Re: TerribleFire 534 prośba o pomoc

@Michciu, post #36

Zapomiales jeszcze adapterze SD2IDE.

Gotek z HXC ma juz od pewnego czasu możliwość bezpośredniego dostępu do wybranego katalogu na pendrive.
Można kopiować obie strony.

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2019 10:34:14 przez Norbert
[#38] Re: TerribleFire 534 prośba o pomoc

@Norbert, post #37

Bawię się czasem poleceniem hxcfe copy (uprzednio skopiowałem hxcfe.hfe do C:). Działa "jako-tako". Być może masz na myśli jakąś inną funkcję (widziałem w Twojej galerii GUI do hxcmount, więc pewnie coś jest na rzeczy). Uchylisz rąbka tajemnicy? Pewnie będę się musiał przyjrzeć wersji firmware od HxC w moim Goteku i ewentualnie zrobić update. Każda wskazówka od Ciebie mile widziana!OK
[#39] Re: TerribleFire 534 prośba o pomoc

@Michciu, post #38

To tu ukrywac/odkrywać.
Wszystko ładnie opisane na forum hxc.
[#40] Re: TerribleFire 534 prośba o pomoc

@Norbert, post #39

Dzięki za link, poczytam, niestety z braku czasu nie znałem jeszcze tego forumOK. Rozumiem, że to GUI to sam sobie wyrzeźbiłeś? Wygląda na spore ułatwienie w przesyle danych. To "travail privè", czy wrzuciłeś na Aminet? Wygląda na to, że Gotek z HxC z AKTUALNYM oprogramowaniem rozwiąże moje problemy.
[#41] Re: TerribleFire 534 prośba o pomoc

@Norbert, post #37

Albo jestem niekumaty, albo to przez gorąc. Zrobiłem jak podaje instrukcja, czyli:

To use this feature, copy an empty/preformatted DOS IMG image to the stick path "/mount/emptyfat.img"
This image can be a 720KB or 1.44MB blank DOS image or any other FAT compatible blank image.

Ale co dalej? Jak na Amidze kopiować tam pliki albo stamtąd do Amigi?
[#42] Re: TerribleFire 534 prośba o pomoc

@Umpal, post #41

Tak samo jak obsługujesz dyskietki 720kb na Amidze.
[#43] Re: TerribleFire 534 prośba o pomoc

@Kulamario, post #29

skoro można za 25 euro kupić specjalny programator do tych układów

Ja kupiłem taki programator z chin i niestety nie mogłem zaprogramować układów.
Siedziałem nad tym tydzień, aż kupiłem trochę drożej z De i ten działał prawidłowo.
Prawdopodobnie miałem pecha, ale miej to na uwadze.
[#44] Re: TerribleFire 534 prośba o pomoc

@Kulamario, post #21

Witam.
Ja programowałem tym: https://kamami.pl/programatory/563765-dlc9g-programator-kompatybilny-z-xilinx-platform-cable-usb.html
Program ściągnąłem ze strony xilinxa.
Pozdrawiam.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem