[#31] Re: Lista kondensatorów A600/A1200

@gilban, post #18

No ale po wymianie ci wybuchły tak ?
[#32] Re: Lista kondensatorów A600/A1200

@abcdef, post #29

A argument "setki mi się przewinęło i nic się nie stało" to typowe informatyczne "dziwne, u mnie działa".

teoria vs praktyka, co wygra a co przegra
to typowe informatyczne

to typowo handlarskieOK
[#33] Re: Lista kondensatorów A600/A1200

@dezIII, post #32

To nie jest teoria vs praktyka, bo to jest praktyka vs praktyka. Nie miałeś kolego żadnej przykrej niespodzianki - spoko. Ciesz się, ale wyciąganie na tej podstawie wniosku ogólnego, że tantale wciskane tam gdzie nie były obwody na to zaprojektowane Z CAŁA PEWNOŚCIĄ nic złego nie zrobią i będą elegancko działać jest naciągane. Amigą zajmuję się hobbystycznie, a zawodowo serwisowaniem automatyki przemysłowej. I śmiem twierdzić, że co nieco na te tematy też wiem.
[#34] Re: Lista kondensatorów A600/A1200

@abcdef, post #33

Nie miałeś kolego żadnej przykrej niespodzianki - spoko. Ciesz się, ale wyciąganie na tej podstawie wniosku ogólnego, że tantale wciskane tam gdzie nie były obwody na to zaprojektowane Z CAŁA PEWNOŚCIĄ nic złego nie zrobią i będą elegancko działać jest naciągane.

to nie szczęście
Amigą zajmuję się hobbystycznie, a zawodowo serwisowaniem automatyki przemysłowej. I śmiem twierdzić, że co nieco na te tematy też wiem.

wiem i nie umiejszam Ci

na PPA raz jest nagonka na elektrolity, raz na tantale, nawet kilka prac doktorskich zapewne by powstało..
[#35] Re: Lista kondensatorów A600/A1200

@dezIII, post #34

Każdy kondensator ma swoje "zady i walety". Dobrze dopasowane tantale nie powinny stanowić większego problemu, tak samo dobrze dobrane elektrolity czy polimery. Natomiast tak jak ostrzegać należy przed np. wylaniem elektrolitu i uszkodzeniem ścieżek w przypadku aluminiowych elektrolitycznych tak warto wspomnieć o "explosive ends" w przypadku polimerów i tantali. Oprócz zdecydowanie dłuższej żywotności tantale mają jeszcze dodatkową zaletę - ich impedancja nie rośnie gwałtownie wraz z częstotliwością jak w przypadku elektrolitów. Dzięki tej właściwości odsprzęgają w tandemie z ceramikami lepiej niż elektrolit+ ceramiczny. I tak też wygląda ich rola w typowych urządzeniach produkowanych od przynajmniej 20 lat. Na PCB przy układach są tantale, na zasilaniu (wejścia i wyjścia przetwornic) elektrolity. I to się w najbliższym czasie nie zmieni.
[#36] Re: Lista kondensatorów A600/A1200

@abcdef, post #24

Jakiś czas temu zleciłem pełen recap mojej pierwszej A1200 zakupionym przez siebie tantalami.
Ale elektronik się pomylił i wszystkie wlutował odwrotnie. Odpaliłem A1200 i po prostu nie wstała. Okazało sie ze tantale po prostu zwarły ale nic nie wybuchło. Przelutowanie tantali naprawiło sprawę. Albo miałem dobre tantale albo szczęście.
Od tego czasu sam robie recapy. Na płytach wstawiam tantale, polimery, elektrolity wedle mojego wyboru.
Generalnie kiepsko jest używać kiepskich części niezależnie od rodzaju.
[#37] Re: Lista kondensatorów A600/A1200

@abcdef, post #35

Dokładnie każdy ma plusy i minusy. Myślę, że pora zamknąć temat wyższości świat jednych nad drugimi.

Dobrze by było jak by ktoś wstawił zestaw z tanalami, niech każdy wybierze co uważa za lepsze dla niego.
[#38] Re: Lista kondensatorów A600/A1200

@orila, post #36

To chyba nie był elektronik tylko pan Wiesio z blok ekipy
[#39] Re: Lista kondensatorów A600/A1200

@Kulamario, post #38

Nie wiadomo, może nie wiedział, że tantale mają pasek przy plusie, a nie minusie.
[#40] Re: Lista kondensatorów A600/A1200

@abcdef, post #39

Dokładnie tak było, nie używał wcześniej nigdy tantali.
[#41] Re: Lista kondensatorów A600/A1200

@orila, post #40

No mówię to nie był elektronik tylko Wiesiek
Ludzie jak elektronik mógł się nie spotkać z tantalamipomysł
[#42] Re: Lista kondensatorów A600/A1200

@Kulamario, post #41

No mówię to nie był elektronik tylko Wiesiek
Ludzie jak elektronik mógł się nie spotkać z tantalami

To już zapomniałeś jak nie mogłeś poradzić sobie z interfejsem stacji zewnętrznej, mając schemat i opis działania?
Nie potrafiłeś zamienić sygnałów SEL miejscami mając wszystkie informacje?

Łatwo śmiać się z błędów innych i nie dostrzegać swoich pomyłek prawda?

Forum jest po to, aby dzielić się wiedzą. Jak ktoś zrobi coś źle i o tym napisze, to zmniejsza szansę, że ty popełnisz ten sam błąd (jeżeli przeczytasz to ze zrozumieniem). Uczenie się na cudzych błędach mniej cię kosztuje.

Jeden z tantali na lini superwysokiego napięcia 12V w mojej A1200 skończył "prawie" tak:

Oto co po nim zostało:

A to "bardzo profesjonalna" naprawa zgliszczy, bo nie miałem SMD o odpowiedniej pojemności:

Zamówiłem odpowiednie kondensatory, ale jeszcze nie wymieniłem, bo mi się nie chciało :D
[#43] Re: Lista kondensatorów A600/A1200

@snifferman, post #42

A czy ja elektronikiem się nazywam ?
Ja to amator jestem
Ale plus i minus wiem gdzie jest w kondensatorze

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2019 02:39:33 przez Kulamario
[#44] Re: Lista kondensatorów A600/A1200

@Kulamario, post #43

Szczególnie, że w kondensatorach tantalowych polaryzacja jest "odwrócona" w stosunku do elektrolitów i nie koniecznie każdy musi o tym wiedzieć.
[#45] Re: Lista kondensatorów A600/A1200

@Kulamario, post #43

Błąd jest rzeczą ludzką. Każdemu zdarzają sie pomyłki, nie zawsze przez niewiedzę, lecz czasem przez pośpiech, rutynę, zapomnienie lub zmęczenie.
Po tak fachowym forum spodziewałbym się wyłącznie konstruktywnej krytyki bez schodzenia do prześmiewczego poziomu tzn. hejterskich mediów społecznościowych.
Uczymy się na błędach.
Jeśli napisałem elektronik to tak uważam. Gościu na codzień przerabia współczesne komputery, lutuje BGA i elementy smd o rozmiarach ułamków milimetra (mniejsze niż 2x1x.), które dla mnie amatora wyglądały jak pył. Dla mnie amatora z lutownica z Lidla taki poziom jest abstrakcją.
Proszę więc o zachowanie wyższego poziomu krytyki.

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2019 07:49:39 przez orila
[#46] Re: Lista kondensatorów A600/A1200

@lopezpb, post #44

kondensatorach tantalowych polaryzacja jest "odwrócona" w stosunku do elektrolitów i nie koniecznie każdy musi o tym wiedzieć
Jeżeli ich używa, to już musi...
[#47] Re: Lista kondensatorów A600/A1200

@Krashan, post #46

Oj tam, mnie też przy pierwszym kontakcie z tantalami SMD się zdarzyło. THT zazwyczaj mają jasny i wyraźny + więc taka pomyłka byłaby mało prawdopodobna. Niektóre SMD też mają +, ale nie wszystkie. A czasem tantala od diody smd jest trudno rozróżnić bo tak podobne obudowy, zakodowana pojemność i napięcie że na pierwszy rzut oka bywa trudno.
[#48] Re: Lista kondensatorów A600/A1200

@abcdef, post #47

Jakiś czas temu oferowałem na forum zestawy kondensatorów oparte właśnie na serii FP.
Jeśli jest nadal zainteresowanie, mogę zaoferować taki zestaw który do tej pory się sprzedawał i sprawdzał:
EEEFP1V220AR Ø5x5,8mm 22uF 35V -5szt
EEEFP1V470AP Ø6,3x5,8mm 47uF 35V -2szt
EEEFPJ101UAR Ø5x5,8mm 100uF 6,3V -4szt
EEEFPV100UAR Ø4x5,8mm 10uF 35V - 3szt
A755MS477M1CAAE013 Ø10x12mm 470uF 16V - 2szt
A755MS108M1AAAE013 Ø10x12mm 1000uF 10V - 2szt
Dwie ostatnie pozycje to są polimery, które są o niebo trwalsze ok elektrolitów.

Jest to zestaw do A600 i do A1200
Koszt zestawu dla forumowiczów to 30 zł + wysyłka (6,5zł polecony ekonomiczny).
Mogę także zaoferować komplet z tantalami, lub do zupełnie innych modeli.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem