@lopezpb, post #1
Znajomy przyniósł mi do ogarnięcia zakupioną wczoraj, przypadkiem w okolicach Legnicy Amigę 500 z rozszerzeniem pamięci.
Po rozkręceniu okazało się, że płyta to wersja 8A, wygląda całkiem ok, wszystko działa (poza fdd, ale przyjdzie gotek).
1) Po rozkręceniu jej do czyszczenia od spodu są znaki naprawy/lutowania przy CPU i pamięciach? ktoś wie co mogło być robione?
płyta spód
płyta spód 2
2) Z tego co kojarzę to płytę 8A można jakoś prosto rozszerzyć pamięć do 1MB? można prosić o informacje jak to zrobić?
3) Z komputerem było rozszerzenie pamięci niestety nie działa, czy możecie powiedzieć co sprawdzić ? Na początku chcę usunąć baterię, czy po jej usunięciu zmostokować pola gdzie była wlutowana?
4) Czy wymieniać wszystkie kondensatory czy w 500 to zbędne ?
@MariuszK, post #4
@teh_KaiN, post #5
@lopezpb, post #1
@lopezpb, post #10
@lopezpb, post #12
@Michciu, post #11
1.) 8A.1 na masce z dodatkowo naniesioną papierową naklejką z symbolem 8A, brak zegara, brak baterii, brak filtra audio, 512kB RAM, RAM nierozszerzalny układami pod klapkę, mimo Super Agnusa 8375! ALE ponoć ACA500plus potrafi w tej rewizji wykorzystać RAM spod klapki (dowolne dodatkowe 512kB) i zrobić z tego łącznie z tym z płyty 1MB chipramu. Ponoć, bo u mnie ta opcja jest nieaktywna (dostępna, ale szara, "nienaciskalna")... Tu jest możliwość zrobienia własnego MOD'a, wg pdf'a na ppa (Koledzy świetnie to opisali w dwóch wątkach), lub gotowy MOD od Lotharka.
@Tomuś, post #14
@Michciu, post #15
@AD99, post #17
@AD99, post #7
@orila, post #20
@lopezpb, post #21
Wszystkie pozostałe klawisze działają.
Sprawdziłem przejścia na folii i pad (lewy/dolny) połączony razem "Esc", "~", etc. przejście jest i tutaj nie ma problemów. Z kolei drugi (prawy/górny) pad nie ma przejścia do padów "QWER." - ta ścieżka jest dosyć długa, ale nie widzę uszkodzeń.