[#1] Amiga 500 płyta (8A) problemy
Znajomy przyniósł mi do ogarnięcia zakupioną wczoraj, przypadkiem w okolicach Legnicy Amigę 500 z rozszerzeniem pamięci.

Po rozkręceniu okazało się, że płyta to wersja 8A, wygląda całkiem ok, wszystko działa (poza fdd, ale przyjdzie gotek).

1) Po rozkręceniu jej do czyszczenia od spodu są znaki naprawy/lutowania przy CPU i pamięciach? ktoś wie co mogło być robione?

płyta spód
płyta spód 2

2) Z tego co kojarzę to płytę 8A można jakoś prosto rozszerzyć pamięć do 1MB? można prosić o informacje jak to zrobić?

3) Z komputerem było rozszerzenie pamięci niestety nie działa, czy możecie powiedzieć co sprawdzić ? Na początku chcę usunąć baterię, czy po jej usunięciu zmostokować pola gdzie była wlutowana?

4) Czy wymieniać wszystkie kondensatory czy w 500 to zbędne ?
[#2] Re: Amiga 500 płyta (8A) problemy

@lopezpb, post #1

Znajomy przyniósł mi do ogarnięcia zakupioną wczoraj, przypadkiem w okolicach Legnicy Amigę 500 z rozszerzeniem pamięci.

Po rozkręceniu okazało się, że płyta to wersja 8A, wygląda całkiem ok, wszystko działa (poza fdd, ale przyjdzie gotek).

1) Po rozkręceniu jej do czyszczenia od spodu są znaki naprawy/lutowania przy CPU i pamięciach? ktoś wie co mogło być robione?

płyta spód
płyta spód 2

2) Z tego co kojarzę to płytę 8A można jakoś prosto rozszerzyć pamięć do 1MB? można prosić o informacje jak to zrobić?

3) Z komputerem było rozszerzenie pamięci niestety nie działa, czy możecie powiedzieć co sprawdzić ? Na początku chcę usunąć baterię, czy po jej usunięciu zmostokować pola gdzie była wlutowana?

4) Czy wymieniać wszystkie kondensatory czy w 500 to zbędne ?

Pamięć da się rozszerzyć poprzez dolutowanie 4-ch kości w wolnych miejscach na płycie.
Łącznie w ten sposób da się uzyskać 1MB chip ram na płycie głównej.
Więcej informacji znajdziesz w internecie łącznie z informacjami odnośnie zworek które trzeba przestawić.
Kondensatory bezwzględnie należy wymienić.
[#3] Re: Amiga 500 płyta (8A) problemy

@lopezpb, post #1

1. Trudno powiedzieć. Możliwe ze RAM był wymieniany z powodu jakiejś awarii.
3. Nie mostkować baterii. Sprawdzić czy bateria nie wylała i nie uszkodziła ścieżek. Naprawić uszkodzenia.
4. Opinie są podzielone. Ja wymieniłem wszystkie.
[#4] Re: Amiga 500 płyta (8A) problemy

@lopezpb, post #1

8A tak samo jak 8a1 można łatwo zrobić 2mb chip, albo adaptery swój i pamieci. Albo odrazu gotowe rozszerzenie od lotharka.

A recap tylko jak bardzo konieczny...
[#5] Re: Amiga 500 płyta (8A) problemy

@MariuszK, post #4

bo kondensatory leją od samego patrzenia głównie w A600/1200 i pewnie innych gdzie są kondensatory SMD, a te przewlekane w A500 raczej były dobrej jakości i jeszcze nie widziałem żadnego wylanego. Ale ja mało widziałem i prewencyjnie i tak w swojej pińcecie wymieniłem. ;)
[#6] Re: Amiga 500 płyta (8A) problemy

@teh_KaiN, post #5

THT to IMHO raczej wyschną, ale ja też sie nie nam więc pytam o doświadczenia OK bo z 500 nie miałem styczności od lat 90 szeroki uśmiech

Tak sie zastanawiam czy nie lepiej będzie wlutowac te pamięci z rozszerzenia na płytę i zapomnieć o temacie.

Kolega chce pograć z synem wiec 1mb + gotek powinno wystarczyć.
[#7] Re: Amiga 500 płyta (8A) problemy

@lopezpb, post #1

1. Wlutowane "nowe"kości pamięci, podstawka pod CPU?pomysł
2. Można, tylko szkoda trochę tej wersji płyty. Lepiej mieć 2MB Chip nawet z gotekiem, przydaje się jako "antywachlarz dyskietkowy"
Temat był już wałkowany na forum chyba nawet gdzieś w pdf-ie.
3. Nie trzeba mostkować. Bateria już popuściła-widać na zdjęciu zielonkawy syf. Usuń baterię, rozszerzenie wyczyść, daj zworkę na listwie kołkowej(o ile nie wyżarło ścieżek, to może dodatkowa pamięć ruszy)
4. Raczej nie ma potrzeby, ja jednak w jednej już wymieniłem na polimery.
[#8] Re: Amiga 500 płyta (8A) problemy

@AD99, post #7

No właśnie się zdziwiłem, że CPU jest w podstawce, ale przyjąłem, że tak mają wszystkie :)

Ostatnia aktualizacja: 14.08.2019 22:11:22 przez lopezpb
[#9] Re: Amiga 500 płyta (8A) problemy

@lopezpb, post #8

Były chyba jakieś wersje budżetowe bez podstawek. Natomiast co do poprzedniego postu, to miałem raczej na myśli, że ktoś wymienił sobie wadliwą podstawkę na nową. Chociaż kto tam wie co się działo z tą płytą
[#10] Re: Amiga 500 płyta (8A) problemy

@AD99, post #9

Tak w sumie to pomyślałem, że ktoś coś modził standardowego na płycie 8A ;)

Poza tymi śladami od spodu to nie widać aby było coś ruszane na płycie, ale przez 28 lat i ilości kurzu w klawiaturze sądzę, że dużo przeszła
[#11] Re: Amiga 500 płyta (8A) problemy

@lopezpb, post #10

Amiga 500 plus to jeden wielki misz-masz, jeśli chodzi o nazewnictwo rewizji. Osobiście mam zarówno 8A jak i 8A.1. Moje skromne spostrzeżenia:
1.) 8A.1 na masce z dodatkowo naniesioną papierową naklejką z symbolem 8A, brak zegara, brak baterii, brak filtra audio, 512kB RAM, RAM nierozszerzalny układami pod klapkę, mimo Super Agnusa 8375! ALE ponoć ACA500plus potrafi w tej rewizji wykorzystać RAM spod klapki (dowolne dodatkowe 512kB) i zrobić z tego łącznie z tym z płyty 1MB chipramu. Ponoć, bo u mnie ta opcja jest nieaktywna (dostępna, ale szara, "nienaciskalna")... Tu jest możliwość zrobienia własnego MOD'a, wg pdf'a na ppa (Koledzy świetnie to opisali w dwóch wątkach), lub gotowy MOD od Lotharka.
2.) 8A na masce, a na samej płycie papierowa naklejka 8A.1 (WTF?!) Te wersję ma autor wątku, czyli fabryczne 1MB RAM, rozszerzalne do 2MB czymś pod klapkę. Jest filtr audio, zegar i bateria, która w oryginale zawsze wylała, kwestia tylko jak duże uszkodzenia to spowodowało. Tu żadne MOD'y nie są konieczne. Dobrze mówił kolega wyżej, że poprzedni właściciel musiał wymieniać uszkodzony RAM. Ta rewizja jest prawdziwą A500 plus, C= odwaliło jakąś wielką lipę z płytami 8A.1, wyposażając je w Super Agnusa 8375 (full ECS), a tylko max. 512 kB RAM'u (?!).

PS. Podstawka pod CPU to standard we wszystkich rewizjach A500/500+, chyba, że ktoś widział jakiś wyjątek, co by mnie nie zdziwiło.
[#12] Re: Amiga 500 płyta (8A) problemy

@Michciu, post #11

Tak, dokształcam się i no niestety, ale na tej płycie nic się mi się nie zgadza:

1) na płycie jest tylko 512kB
2) brak zegara i baterii
3) płyta ma opis rev 8A

czyli wychodziło by, że to 8A.1, ale opis na masce mówi co innego.
[#13] Re: Amiga 500 płyta (8A) problemy

@lopezpb, post #12

Sprawa jest bardzo prosta. Commodore natłukło sporo PCB w rev8 dla A500+. Jednak pluski nie sprzedawały się aż tak dobrze (np. opisywane w ówczesnej prasie komputerowej problemy z kompatybilnością części softu pod OS 1.3), a do tego były trochę droższe w produkcji (więcej RAM i wbudowany RTC). Robili więc z nich zwykłe A500 - 0,5 MB RAM, bez RTC, zwykły DENISE... trzeba było tylko lekko przezworkować. Agnusa 8375 akurat musieli użyć, bo starsze wersje mają inny pinout i w rev8 nie działają.
Wystarczy więc dolutować kolejne 0,5 MB RAM, dolutować RTC, wymienić kicka na 2.0, wlutować demuxa, przezworować... i mamy A500+. Albo od razu wlutować pełne 2 MB na płytę... da się, i to nawet na kilka sposobów.
Zapewne naklejali rev8 gdy była to A500, a rev8A.1 gdy była to A500+... ale jak napisałem, łatwo przerobić jedną w drugą.
Wcześniej padła opinia, że w niektórych A500 nie ma fitlra... nie słyszałem, aby jakakolwiek Ami nie miała filtra górnoprzepustowego... może w jakimś egzemplarzu padł, lub ktoś go zmostkował?

Ostatnia aktualizacja: 14.08.2019 23:33:48 przez wali7
[#14] Re: Amiga 500 płyta (8A) problemy

@Michciu, post #11

1.) 8A.1 na masce z dodatkowo naniesioną papierową naklejką z symbolem 8A, brak zegara, brak baterii, brak filtra audio, 512kB RAM, RAM nierozszerzalny układami pod klapkę, mimo Super Agnusa 8375! ALE ponoć ACA500plus potrafi w tej rewizji wykorzystać RAM spod klapki (dowolne dodatkowe 512kB) i zrobić z tego łącznie z tym z płyty 1MB chipramu. Ponoć, bo u mnie ta opcja jest nieaktywna (dostępna, ale szara, "nienaciskalna")... Tu jest możliwość zrobienia własnego MOD'a, wg pdf'a na ppa (Koledzy świetnie to opisali w dwóch wątkach), lub gotowy MOD od Lotharka.

G... prawda
Rozszerzenia pod klapkę jak najbardziej działają, jednak muszą to być rozszerzenia "ze zworką" która w zwykłej A500 je wyłącza, w 8A1 takie "wyłączone" rozszerzenie jest widziane bez problemów i od razu jako CHIP
[#15] Re: Amiga 500 płyta (8A) problemy

@Tomuś, post #14

Jeżeli wprowadzam w blad, to sorry, dzięki za wyprowadzenie.
Mam niestety tylko jedno rozszerzenie:
512KB RAM Memory Expansion RC512K
i nie jestem w stanie go uruchomić z płytą 8A.1. Czy ono się do niej nadaje? Może to wina uszkodzenia płyty?
[#16] Re: Amiga 500 płyta (8A) problemy

@Michciu, post #15

W rev 8 powinieneś bezproblemowo móc korzystać z pięćsetkowych rozszerzeń o 0,5 MB. A500 z rev8 nie były wyróżniane jako mniej kompatybilne z rozszerzeniami od starszych wersji... a bonusem jest możliwość łatwego rozszerzenia do 2 MB chip ram.
W innych A500 działa?
Musisz mieć albo uszkodzenie na płycie, albo nieprawidłowo ustawioną jedną ze zworek.
Jeśli możesz, to wrzuć zdjęcie możliwie wysokiej rozdzielczości tej płyty z problemami. Bo problemy są na pewno: niedziałające rozszerzenie w trap doorze i niedziałające filtry.

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2019 16:58:53 przez wali7
[#17] Re: Amiga 500 płyta (8A) problemy

@Michciu, post #15

Na początek sprawdź zworkę JP7A, potem resztę.
1-2 zwarte: rozszerzenie stale włączone
2-3 zwarte: rozszerzenie można używać i wyłączyć zworką na rozszerzeniu.
rozwarte 1-2-3: rozszerzenie można używać i nie można go wyłączyć zworką na rozszerzeniu.
[#18] Re: Amiga 500 płyta (8A) problemy

@AD99, post #17

No to faktycznie zagadka. Akurat jestem na wyjeździe, ale na szczęście mam fotkę na Dropbox'ie. Może dostępna rozdzielczość Wam wystarczy. Rzućcie proszę okiem na te zworki, może faktycznie coś jest nie tak.

Oto ta płyta 8A.1.

Z góry dziękuję za Wasze wskazówki!

EDIT: Nie sugerujcie się Agnusem 8372A, w płycie jest i był 8375 i z nim płyta elegancko działa.

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2019 19:30:15 przez Michciu
[#19] Re: Amiga 500 płyta (8A) problemy

@AD99, post #7

Bateria usunięta, wlutowane nowe goldpiny, żadne ścieżki nie były uszkodzone, z założoną zworką wykrywane jest teraz dodatkowe 512kB SLOW i chyba tak to zostawię na razie, w sumie to chyba szkoda modzić sprawną płytę, a do większości gier koledze powinno wystarczyć.

Gorzej z klawiaturą po dokładnym sprawdzeniu niestety nie działa klawisz "tab", rozebrałem ją całą, umyłem/wyczyściłem, ale bez rezultatu. Muszę poszukać miejsca przerwania ścieżki, ale na pierwszy rzut oka nie widać aby było gdzieś przerwanie.
[#20] Re: Amiga 500 płyta (8A) problemy

@lopezpb, post #19

A czy działają klawisze "Esc", "~" i skrajny prawy górny na numerycznej?
[#21] Re: Amiga 500 płyta (8A) problemy

@orila, post #20

Wszystkie pozostałe klawisze działają.
Sprawdziłem przejścia na folii i pad (lewy/dolny) połączony razem "Esc", "~", etc. przejście jest i tutaj nie ma problemów. Z kolei drugi (prawy/górny) pad nie ma przejścia do padów "QWER." - ta ścieżka jest dosyć długa, ale nie widzę uszkodzeń.
[#22] Re: Amiga 500 płyta (8A) problemy

@lopezpb, post #21

Czasem uszkodzeń mechanicznych nie ma a ścieżka nie łączy. Miałem tak. Zmierz multimetrem.
[#23] Re: Amiga 500 płyta (8A) problemy

@lopezpb, post #21

Może być gdzieś rozwarstwienie folii ścieżki. Lekka zmiana koloru ścieżki może wskazać miejsce.
[#24] Re: Amiga 500 płyta (8A) problemy

@lopezpb, post #21

Wszystkie pozostałe klawisze działają.
Sprawdziłem przejścia na folii i pad (lewy/dolny) połączony razem "Esc", "~", etc. przejście jest i tutaj nie ma problemów. Z kolei drugi (prawy/górny) pad nie ma przejścia do padów "QWER." - ta ścieżka jest dosyć długa, ale nie widzę uszkodzeń.

Pozostaje zatem wymiana folii klawiatury.
Na allegro jest folia do klawiatury Amigi 500, 500+ i nie tylko.

link
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem