[#1] nada się do blizarda?
https://pl.aliexpress.com/item/33050510837.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.3ce83815dRHyhp&algo_pvid=9573611f-4ed7-4275-9f68-6cb4fe0ffc2d&algo_expid=9573611f-4ed7-4275-9f68-6cb4fe0ffc2d-4&btsid=5e7e1e4c-938c-4b40-ac37-0bd80010eb82&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_6,searchweb201603_60
[#2] Re: nada się do blizarda?

@Shredder, post #1

Moze tez by sie nadawal do Warp1260 lub Tf360 :) Dobra cena.
[#3] Re: nada się do blizarda?

@Siege77, post #2

O ile sprawne/prawdziwe
Maska 1F43G to rev1. Także za bardzo go nie podkręcisz jeśli zadziała
[#4] Re: nada się do blizarda?

@snifferman, post #3

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2507606479333620&set=gm.10156687433934157&type=3&eid=ARBix3WDNWrWf256XSVWHOzCzt34ualZpeUPAqf7v2V1uhm9JHUfzHvfWq78KCpiQhmkXZ5Va_q0DbAa&ifg=1
:)
[#5] Re: nada się do blizarda?

@Shredder, post #1

Dziwnie wyglądaja oznaczenia. Poza tym w 2000 produkowana była juz tylko rev.6. Ja bym nie kupował, pewnie to jakaś okrojona wersja.

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2019 10:09:44 przez tom256
[#6] Re: nada się do blizarda?

@tom256, post #5

Posiadając doświadczenie z Aliexpress mogę stwierdzić tylko żeby się nie sugerować zdjęciem. To tylko zdjęcie poglądowe, wystwiająca firma ma (według tego co jest napisane) ponad 4,5k sztuk. Wiec obstawiam że kupując otrzyma się zupełnie inny procesor niż ten na zdjęciu. Warto się zapytać sprzedawcy o konkretne maski czy ma dostępne i taką zamówić.

A Motorole 68060 można kupić także u innych.

Edit: Właśnie zauważyłem że na obu pierwszych aukcjach jest wystawione to samo zdjęcie.

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2019 13:43:08 przez Solo Kazuki
[#7] Re: nada się do blizarda?

@Solo Kazuki, post #6

Edit: Właśnie zauważyłem że na obu pierwszych aukcjach jest wystawione to samo zdjęcie.

Obie aukcje są identyczne, więc albo to ten sam sprzedający, albo jakiś wał...

A tak BTW to tutaj inna aukcja Motorolek i opinia - kogoś z Polski?? - o tym że procki nie są nowe i uszkodzone

EDIT:

A tutaj dla ryzykantów - cena kusząca

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2019 15:39:29 przez sobi1
[#8] Re: nada się do blizarda?

@sobi1, post #7

Na ebay są jeszcze niższe ceny, tylko że większość z nich to szlify... pół biedy jeśli komuś się trafi pełna wersja rev. 1, bo najczęściej są to wersje niepełne, o ile wogóle działają.
Najlepiej kupić od kogoś sprawdzonego w Polsce, ja tak kupiłem dwie sztuki.
[#9] Re: nada się do blizarda?

@wali7, post #8

Ja kupiłem 2 szt tutaj:
https://www.ebay.co.uk/itm/1Pcs-MC68060RC50-PGA-206-IC-MPU-M680X0-50MHZ-206PGA/323880087223?hash=item4b68c1eeb7:g:w-oAAOSwGCJdTSE7&shqty=2&isGTR=1#shId

Trochę drożej, ale zakładam że dostanę dokładnie to co na foto.

Ostatnia aktualizacja: 22.08.2019 21:05:39 przez tom256
[#10] Re: nada się do blizarda?

@tom256, post #9

Może i to co na foto, ale nie koniecznie 68060 rev6. Może nawet nie 68060.

Jak to mówią w internecie "trzymanie moczu w butelce po soku jabłkowym, to bardzo ryzykowna gra"
[#11] Re: nada się do blizarda?

@snifferman, post #10

W przypadku 68060 sytuacja jest o tyle korzystna, że rewizję procesora można programowo odczytać. No ale w przypadku Chin wyegzekwowanie zwrotu może być problematyczne (znam to z autopsji).
[#12] Re: nada się do blizarda?

@wali7, post #11

Jak się nie kupuje przez eBay... Ja onegdaj zanabyłem "od przyjaciół" kartę SD 32 GB która okazała się przemalowaną/zhackowaną na większą pojemność kartą 8 GB. Kasę dostałem z powrotem, a karta (sformatowana na 8 GB) służy do dziś dzień.

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2019 09:59:38 przez recedent
[#13] Re: nada się do blizarda?

@recedent, post #12

Przez ebay jest możliwość zwrotu kasy, ale jeśli sprzedający zaznaczy, że odesłanie towaru jest na twój koszt, to może to być nie opłacalne.
[#14] Re: nada się do blizarda?

@snifferman, post #13

Ale niesmak/komentarz zostanie, a z jakiegoś powodu przyjaciele z Państwa Środka boją się negatywów.
[#15] Re: nada się do blizarda?

@snifferman, post #13

Przez Aliexpress także, już kilka razy otrzymałem zwrot, nawet bez odesłania zakupionych układów się zdarzyło.

Niestety oszuści są wszędzie i nawet na znanych portalach się zdarzają. I ze zwrotem też jest różnie nawet tam. Wszystko zależy od indywidualnej osoby (sprzedawcy).

Co do opinii w chinach, trzeba dbać gdy jest taka konkurencja. Powiedziałbym że niektóre chińskie firmy dbają bardziej o opinię niż nasi niektórzy... tego, no, powiedzmy sprzedawcy.
[#16] Re: nada się do blizarda?

@recedent, post #14

Wszystko zależy od sprzedawcy. Kupiłem programator od nich za ok 20e i okazał się niesprawny.
Sprzedawca chciał, abym odesłał towar. Koszt wysyłki wychodził 40e. Negatyw nic nie zmienił.

Zamówiłem 2 układy RTC za ok 4e łącznie. Przyszedł jeden. Sprzedający stwierdził, że nie opłaca mu się dosyłać jednego. Muszę coś od niego znowu zamówić, to dołączy brakujący towar do następnej paczki.

Kierują się statystyką. Jak mają tysiące pozytywów, to jeden negatyw przechodzi im przez gardło bez bólu.

To tak z moich doświadczeń wynika.

Podsumowując: Jest ryzyko i musisz je brać pod uwagę
[#17] Re: nada się do blizarda?

@snifferman, post #13

Jakiś czas temu kupiłem dwa 68000 z Chin, jeden "martwy" i po prostu oddali kasę bez potrzeby odsyłania.
[#18] Re: nada się do blizarda?

@orila, post #17

68000 to mam chyba z 10 szt już. Tylko jeden okazal się niesprawny. Kupiłem 5 w pakiecie za jakieś grosze, więc szkoda mi było czasu nawet na reklamacje.

A jak wy sprawdzacie te procesory? Macie karte z podstawką pod 68060 o testowania?

Taki blizzard czy apollo wejdzie do desktopa jak 060 będzie w podstawce?
[#19] Re: nada się do blizarda?

@snifferman, post #16

W Chinach generalnie negatywna opinia jest nieakceptowalna kulturowo.
Ale należy pamiętać też o zrozumieniu obcej kultury, a wtedy już potrafią zaakceptować negatywa.
Choć w tym przypadku kiedy to kupujący zrezygnował z odesłania wystawienie negatywna sprzedawcy było niesprawiedliwe i krzywdzące dla sprzedawcy. Też bym olał negatywa od takiego kupującego
[#20] Re: nada się do blizarda?

@recedent, post #12

Jak zwrócili pieniądze, to też kartę powinieneś zwrócić pomysł Uczciwość po której stronie ma być?
[#21] Re: nada się do blizarda?

@dezIII, post #20

I jeszcze powinienem im zwrócić pieniądze za wysiłek, który włożyli w próbę oszustwa?

pomysł

Podczas sporu założonego na eBay sami zaproponowali, że kartę mogę zatrzymać a pieniądze zwracają. I cały czas zapewniali, że są moimi serdecznymi przyjaciółmi. Skoro tak się narzucają z przyjaźnią to przyjąłem prezent, żeby nie być niegrzeczny.

ok, racja
[#22] Re: nada się do blizarda?

@recedent, post #21

Trzeba było od razu tak napisać OK
W PL takich gratisów nie dająok, racja
[#23] Re: nada się do blizarda?

@dezIII, post #22

Znalazłem jeszcze to
I to
Sprzedawca zarzeka się ze prawdziwy

Ostatnia aktualizacja: 24.08.2019 19:18:55 przez snifferman
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem