[#1] a1200, klopotow ciag dalszy - dzwiek
Czesc,
efekt:
kazde "tykniecie" stacji dyskow powoduje glosne "bum" w glosnikach
dodatkowo amiga nie odgrywa zadnego dzwieku, wszytsko, predzej czy pozniej konczy sie na zawieszeniu kompa (czasami od razu po wlaczeniu modulu, innym razem beda jakies "zgrzyty" w glosniku slyszalne, jeszce innym razem ekran zacznie sie "psuc" tzn powoli zapelniac sie bedzie smieciami)

Jakies pomysly?
Moglem zrobic zwarcie na plycie? Czy co gorsza, uszkodzic jakis uklad?
Dzieki
[#2] Re: a1200, klopotow ciag dalszy - dzwiek

@peceha, post #1

Mi to wskazuje na uszkodzoną Paulę obsługuje dźwięk no i stację dyskietek.
[#3] Re: a1200, klopotow ciag dalszy - dzwiek

@peceha, post #1

Może na -12V coś nie gra?

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2019 14:24:54 przez recedent
[#4] Re: a1200, klopotow ciag dalszy - dzwiek

@peceha, post #1

Jak nie ma dźwięku to problem z -12V
[#5] Re: a1200, klopotow ciag dalszy - dzwiek

@peceha, post #1

Kiedyś podłączyłem a1200 do zasilacza z a600 . Pomiar napięć na samym zasilaczu wskazywał że wszystko w normie. Natomiast przy wczytywanie dyskietki były podobne dźwięki co u Ciebie. Jak się okazało zasilacz był winny w czasie pracy stacji dyskietek spadało napięcie 12 i -12. Masz możliwość sprawdź zasilacz na wlaczonej Amidze A pomiaru dokonaj z płyty z gniazda zasilania stacji dysków w czasie jej pracy. Winna może też być sama stacja

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2019 14:09:05 przez Kali80
[#6] Re: a1200, klopotow ciag dalszy - dzwiek

@peceha, post #1

Witam.
Sprawdź czy jest -12V.
Dawno temu miałem taki problem z A1200.
Pozdrawiam.
[#7] Re: a1200, klopotow ciag dalszy - dzwiek

@peceha, post #1

Jak tu sie nie wk..., hehe
I znowu wczoraj po wlutowaniu oryginalnego gniazda i wywaleniu picopsu wszystko dzialalo
dzis ... lepiej nie mowic

Przeczytalem wszystkie podpowiedzi i zakladam ze Paula jest ok bo faktycznie z napieciami dzieja sie dziwne rzeczy.

Mam 2 zasilacze jak na focie:

Wczoraj uzywalem tego bialego (oba sa lekkie tak na marginesie).
Gdy mierze napiecia (na bialym) prosto na wtyczce zasilacza (nie podlaczony do amigi) to:
+12v daje +14.5v
-12v daje -0.2v
+5 jest +5
najwyrazniej bialy zasilacz padl.

Pomiar jak wyzej ale dla brudnego zasilacza daje wlasciwe napiecia JEDNAK... po podlaczeniu do amigi i pomiarze na plycie zaraz za gniazdem zasilania daje zupelnie inne wyniki:
+12 to +2.7V
-12 to 1.7V
+5 jest +5

Czyli zwarcie na plycie?

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2019 14:42:43 przez peceha
[#8] Re: a1200, klopotow ciag dalszy - dzwiek

@peceha, post #7

sprawdź miernikiem jaki opór masz między liniami
12v -12v
12v GND
-12v GND
[#9] Re: a1200, klopotow ciag dalszy - dzwiek

@snifferman, post #8

Na tych wymienionych przez Ciebie miernik pokazuje 1. czyli ze nie ma przejscia.
Miedzy +5 a GND pokazuje okolo 130 omh (ale tam jest kondesator na tej lini pod gniazdem zasilania, od strony laminatu)
[#10] Re: a1200, klopotow ciag dalszy - dzwiek

@peceha, post #9

Podsumowujac.
Dlaczego bialy zasilacz padl to nie wiem ale wiem ze reszta to tylko moja wina ,hehe

Nie dokladnie przylutowalem gniazdo zasilania i po kilku wciskach kabla nieco sie poluzowalo i stracilo kontakt.

Dzieki za pomoc.

Ps.
Az sobie Fontanne Radosci puscilem :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem