[#1] Ledy do Amig
Cześć,
czy ktoś wie, gdzie można kupić takie ledy jakie są w A500, czy 1200?
[#2] Re: Ledy do Amig

@wali7, post #1

Z powodu problematycznej dostępności myślałem nad innym rozwiązaniem: 3 małe gabarytowo LEDy umieszczone blisko siebie z wydrukowanym 3D przezroczystym plastikiem nad nimi, aby uzyskać podobny kolor/rozmiar/efekt co w oryginale. Ewentualnie jedna "mocniejsza" z plastikiem rozpraszającym światło do góry.
[#3] Re: Ledy do Amig

@Adinfo, post #2

Witam.
Już ktoś tak zrobił. Kupić można tu:
https://www.vesalia.de/e_a1200ledpcb.htm
Pozdrawiam.
[#4] Re: Ledy do Amig

@ted, post #3

Te z vesalii/amigastore wyglądają mocno amatorsko przy naszych made in Poland

Jak zwykle niezawodny Architect.
[#5] Re: Ledy do Amig

@movin, post #4

Jest też taki zestaw umożliwiający wybór kolorów.

Ale podejrzewam że OP chodzi o same diody bez płytek?
[#6] Re: Ledy do Amig

@Solo Kazuki, post #5

Dokładnie tak - chodzi o diody bez płytek.
Chyba zrobię tak, że wytrawię sobie płytki (potrzebuję do dwóch A1200) i spróbuje poeksperymentować - może trzy płaskie diody obok siebie (tak już było robione), może trzy małe diody smd przyklejone do kawałka pleksy udającego dużego leda...
Mam kilka pomysłów :)

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2019 13:16:17 przez wali7
[#7] Re: Ledy do Amig

@wali7, post #6

Nie no można wziąć też ŚWIATŁOWÓD świecący bokiem i jeszcze może by się dało podświetlanie klawiatury zrobić:)
[#8] Re: Ledy do Amig

@movin, post #4

Te z vesalii/amigastore wyglądają mocno amatorsko przy naszych made in Poland

No chyba żartujesz? Te z Vesalii przynajmniej mają wspólny klosz, a tutaj 3 małe diody obok siebie, co wygląda fatalnie.

vs

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2019 14:42:19 przez Jacques
[#9] Re: Ledy do Amig

@Jacques, post #8

Wybacz, ale całokształt wygląda mega amatorsko, wspólna listwa faktycznie na plus.

Niech każdy bierze co mu pasuje OK

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2019 15:29:03 przez movin
[#10] Re: Ledy do Amig

@movin, post #9

A możesz wskazać co konkretnie wygląda amatorsko w tych z Vesalia/AmigaStore, luty przy SMD czy ki czort?
Bo patrzę, porównuję i naprawdę nie widzę specjalnej różnicy w tych polskich, poza tym, że tylko na gorsze, bo łączone z 3 małych diod, więc efekt wizualny i świecenia zupełnie nie odzwierciedla oryginału (a to jest chyba najważniejsze)

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2019 15:34:13 przez Jacques
[#11] Re: Ledy do Amig

@Jacques, post #10

Wtyczka, rurka termo w dodatku jakby ktoś o moich zdolnościach lutował
[#12] Re: Ledy do Amig

@Jacques, post #10

Złącze do płyty, mega słabo zrobione, aż dziwne, że ktoś taką chałę zdecydował się puścić w świat biorąc pod uwagę, że złącza takie jak dał Architekt są ciut bardziej dostępne niż DB23 czy gniazdo do turbo w A1200

Natomiast tego nie widać, jak się już złoży i o tym zapomni to na pewno wspólna listwa wygląda lepiej niż 3 osobne diody - a to widać cały czas
[#13] Re: Ledy do Amig

@wali7, post #1

Ja kiedyś kupiłem nakładki, ale nie wiem gdzie.
zrobiłem parę foto

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2019 18:11:05 przez Dorian3d
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem