[#1] Monitor 1084S raz jeszcze
Witam,

Co prawda zarzuciłem ten temat już w paru miejscach na innych forach, ale z racji marki myślę, ze na PPA jest ogrom doświedczenia w tych modelach i może coś poradzicie?

Krótko mowiąc, kupiłem niedziałający monitor, z objawami skaczącego obrazu. Po wymianie wszystkich elektrolitów i kilku wizualnie podejrzanych rezystorów, jest pełny stabilny obraz ale tylko przez composite i tylko czarno-biały (nie mam kabla z Chroma). Natomiast na kabel RGB, monitor nie reaguje teraz wogóle. Już mi poradzono czyścić przełącznik i poprawić luty, co zrobiłem i zero reakcji. Czekam jeszcze na nowy kabel ale bardzo wątpię, bo jednak obraz mimo, że skaczący to jednak był na tym kablu, no i pewnie cokolwiek by mrugnąl nawet na padniętym kablu, a tu zero. Jakieś pomysły?
[#2] Re: Monitor 1084S raz jeszcze

@nutovsky, post #1

Jeśli masz podejrzenie, że kabel łączący Amigę z monitorem jest uszkodzony to poszukaj schematu według którego ten kabel został wykonany i za pomocą miernika cyfrowego uniwersalnego sprawdź ten kabel.
Miernik można kupić tanio np: w supermarkecie.
[#3] Re: Monitor 1084S raz jeszcze

@krzych2019, post #2

Miernik oczywiście mam i używam. Kabel jest oryginalny i o ile dobrze teraz pamiętam wtyczki nie są rozkręcane. Musiałbym jakichś cienkich kabelkow poszykać co by je do tych dziurek we wtyczce wepchnąć, bo moje sondy są za grube, ale dzięki za info, będę próbował.
[wyróżniony] [#4] Re: Monitor 1084S raz jeszcze

@nutovsky, post #3

Użyj igły do szycia.
[#5] Re: Monitor 1084S raz jeszcze

@ak47, post #4

Pewnie się jakaś znajdzie OK
[#6] Re: Monitor 1084S raz jeszcze

@nutovsky, post #5

A zatem sprawdzilem mój kabel na okoliczność przerw i zwarć i jedyne co znalazłem to, że na bolcu 2 wtyczki DB9 mam mase, której nie ma na załączonym obrazku, czy to może być potencjalny problem?

[#7] Re: Monitor 1084S raz jeszcze

@nutovsky, post #6

Ok, już widze, ze schematu monitora, że masa może być na 1 i 2, więc to chyba nie kabel!

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2019 18:01:32 przez nutovsky
[#8] Re: Monitor 1084S raz jeszcze

@nutovsky, post #7

A sama Amiga ma sprawne wyjście RGB?
Sprawdzałeś pod innym monitorem/tv ?
[#9] Re: Monitor 1084S raz jeszcze

@ak47, post #8

Tak, jak go sprawdzam to podpinam pod A500 i pod A1200 a obie chodza na innym TV kineskopowym przez 23PIN i Scart.

A tak przy okazji, jak szukałem tego schematu na kabel to wydawało mi sie, że jest inny na A1200 a inny na A500, prawda to?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem