[#1] Kiedy projekt nowej karty PPC ?
Nowych karty to klasyka zatrzęsienie od 680XX przez FPGA po emulację 68k na ARM.
Nie widzę natomiast nowych projektów PPC i tutaj pytanie co jest tego przyczyną dostęp do procesorów, problemy z firmware czy zbyt skomplikowany projekt ?

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2019 10:25:14 przez Sventevith
[#2] Re: Kiedy projekt nowej karty PPC ?

@Sventevith, post #1

Raczej małe zainteresowanie nabywców.
[#3] Re: Kiedy projekt nowej karty PPC ?

@Sventevith, post #1

Cizar pozytywnie wypowiadał się na temat kart PPC, trzeba by się go zapytać co myśli o projekcie np. G3/G4 w klasyku.

To jak, zaczynamy listę kolejkową? ;)

Ostatnia aktualizacja: 27.12.2019 11:21:31 przez forge
1
[#4] Re: Kiedy projekt nowej karty PPC ?

@forge, post #3

Może najpierw niech się skupią na dokończeniu otwartych już projektów
[#5] Re: Kiedy projekt nowej karty PPC ?

@Sventevith, post #1

Ja z kolei na Apollo forum, wspomniałem o możliwych rozszerzeniach (daughter boardach) PPC do Wampira.

Zasadniczo odpowiedź była "nie".

Ale też uważam, że karty PPC do klasyka - to super rzecz i fajnie jak by było tego więcej!!
[#6] Re: Kiedy projekt nowej karty PPC ?

@Sventevith, post #1

To ja już bym poszedł w x86 - procków pod dostatkiem. Trzeba tylko dorobić niskopoziomową emulację z JIT i wjo! Tyle tylko, że to raczej 68k nie PPC ale z taką wydajnością, że pewnie i G3 się chowa.
[#7] Re: Kiedy projekt nowej karty PPC ?

@forge, post #3

Z tego co wiem, to takich kart nie będzie robił.
[#8] Re: Kiedy projekt nowej karty PPC ?

@_arti, post #6

To emulacja 68 na x86 więc nie o to pytałem :) Takie rozwiązanie jest już w fazie projektu tyle że bazowym procesorem jest ARM. Nie jest to złe podejście wydajnościowo pewnie lepsze niż FPGA.
1
[#9] Re: Kiedy projekt nowej karty PPC ?

@Sventevith, post #1

ale po co skoro zewnętrzne karty ppc można podłaczać pod mediatora?
[#10] Re: Kiedy projekt nowej karty PPC ?

@michal_zukowski, post #9

Zgadza się, ale nie jest idealnie.
Na przykład komunikacja pomiędzy Mediatorem a resztą Amigi
[#11] Re: Kiedy projekt nowej karty PPC ?

@michal_zukowski, post #9

1) Karty BPPC czy CPP są praktycznie niedostępne lub ich cena kosmiczna.
2) Rozumiem, że masz na myśli karty sieciowe z PPC typu Bigfoot oraz sterowniki do nich co się ostatnio pojawiły ?
[#12] Re: Kiedy projekt nowej karty PPC ?

@Sventevith, post #1

Na razie hardware ppc jest bez problemu dostępny.
Więc nie ma takiego ciśnienia na nowy.
Oczywiście fajnie by kiedyś było móc dokupić do sprzętu od Commodore.
Ekipa od v jest na nie, ale może kto inny zrobi.
[#13] Re: Kiedy projekt nowej karty PPC ?

@_arti, post #6

Zgadzam się z tobą. Dawno temu pisałem o karcie z podstawką pod jakiś x86.
Obok jakiś FPGA z interpreterem JIT x86---68k. Obok podstawka na SO DIMM.
I oczywiście inne dodatki USB, SATA,.
Co tu pisać sam bym kupił taki emulator. ok, racja
[#14] Re: Kiedy projekt nowej karty PPC ?

@BULI, post #10

PPC na PCI z kartą graficzną na PCI ma teoretycznie ponad 100MB/s, więc nie jest źle, słaby transfer to ma do reszty Amigi ( ale tu dużo nie da się już polepszyć, np. w A1200 magistrala ma 14MHz i 24bit adresowa ) i do procka 68K, większość rzeczy na PPC i tak chodzi na grafice RTG wiec nie jest to duży problem.
Były próby zrobienia karty PPC do dużych Amig, a do A1200 nawet na G3 i oba projekty padły :(
duża złożoność zadania ( szczególnie od strony softwarowej ), mało softu ,małe szanse żeby powstał na to AOS4.1 czy MorpOS, małe zainteresowanie, dodatkowo zmniejszone przez powstanie sterowników do SonetaPPC.
[#15] Re: Kiedy projekt nowej karty PPC ?

@UJP, post #14

Skoro udało się zrobić soft do Sonneta i jemu podobnych to pewnie dałoby się zrobić soft do nowej karty 68k/ppc
[#16] Re: Kiedy projekt nowej karty PPC ?

@PrzemasIII, post #15

Oprogramowanie do Sonneta jest open source, być może część kodu da się wykorzystać.
[#17] Re: Kiedy projekt nowej karty PPC ?

@UJP, post #14

Taka karta pod klapkę A1200 z kartą GFX na FPGA bez mostka PCI to jest to. szeroki uśmiech
[#18] Re: Kiedy projekt nowej karty PPC ?

@Sventevith, post #17

A po co robić kartę graficzną na FPGA? Przecież PPC mają PCI, a nowsze nawet PCI-Express.
[#19] Re: Kiedy projekt nowej karty PPC ?

@Sventevith, post #17

Tutaj masz całkiem tanią katę PPC z CPU G4 i 128MB ram (obsługuje do 512MB) obsługiwaną przez Amigę ok, racja
https://www.ebay.co.uk/itm/254476574167?ul_noapp=true
[#20] Re: Kiedy projekt nowej karty PPC ?

@BULI, post #19

O ile w dużych Amigach mostek PCI można wstawić do oryginalnej obudowy to w A1200 bez przekładki do obudowy chyba się nie zmieści Dla mnie traci to sens. Miałem na myśli karty do A1200 pod trap door. Czyli następcę Blizzardów PPC.
[#21] Re: Kiedy projekt nowej karty PPC ?

@Sventevith, post #20

Zgadza się, tego do oryginalnej obudowy A1200 nie upchniesz.
[#22] Re: Kiedy projekt nowej karty PPC ?

@BULI, post #19

Cena fajna !
A ile kosztuje do tego karta "matka" na PCI żeby to do mediatora wsadzić ?
to chyba ta ? tania nie jest ( szczególnie jak się porówna stopień skomplikowania obu kart )
No i z tego co się orientuję to tylko w dużych Amigach 3000/4000 z Mediatorem i rozsądną kartą turbo 68K chodzi, w A1200 z mediatorem mało co się uruchamia, a to co się uda odpalić i tak nie działa stabilnie, chyba że coś się zmieniło w temacie ?
[#23] Re: Kiedy projekt nowej karty PPC ?

@UJP, post #22

Tak, na tą chwilę najlepiej duża Amiga 3000/4000.
Karta CPU z 040 lub 060, ale działa też na podstawowej A3640 (chociaż najlepiej jak jest MMU).
Co do ceny między mordzia (carrier card na PCI), to tak, jest wysoka w stosunku do tej ceny karty PPC, ale 50$, bo po tyle daje się kupić na EBAY, to żadne kosmos nie jest ok, racja
[#24] Re: Kiedy projekt nowej karty PPC ?

@BULI, post #23

a jak z zasilaczem? wyrabia standardowy?
[#25] Re: Kiedy projekt nowej karty PPC ?

@michal_zukowski, post #24

Tak, u mnie wyrabia się na oryginalny zasilaczu z A4000D (po wymianie kondensatorów by SuperBonio) z Medkiem, CS MK1 (96 FAST RAM, SCSI II), napędem DVD, FastATA Zorro3, 2xSSD, Spider USB, Sound Blaster, Voodoo3, Ragnarok 800mHz ok, racja
.. i gotekiem

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2020 10:02:59 przez BULI
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem