[#1] Blizzard 030 problem
Witam, ostatnio w mojej A1200 (tower infinitiv) mam problem z kartą turbo. Odpalała bez problemu, a teraz komputer z nią nie wstaje, to znaczy konkretnie nie reagują dyski twarde i jest czarny ekran. Po odłączeniu karty wszystko działa jak należy. Przy podłączonej karcie jak poruszy się portem video to dyski zaskakują, ale ekran robi się czerwony, a potem znów czarny i nic się dalej nie dzieje.
Czy ktoś z forumowiczów jest w stanie pomóc? Określić co jest nie tak? Widziałem na mapie amigowców, że sporo osób z Białegostoku jest, więc może ktoś z tego miasta ma A1200 żeby móc podłączyć tego Blizzarda i sprawdzić czy to na 100% wina karty?
Styki czyste, wszystko przedmuchane, napięcia posprawdzane, zasilacz sprawny.
[#2] Re: Blizzard 030 problem

@Dante2685, post #1

Czy jak użyjesz portu composite czy antenowego do wyświetlenia obrazu, to Amiga startuje ?
[#3] Re: Blizzard 030 problem

@Norbert, post #2

Niestety pod żadnym z tych wyjść z podłączoną kartą komputer nie startuje jak należy, komputer ogólnie odpala, zasilanie jest podawane, ale dyski stoją i czarny ekran.
[#4] Re: Blizzard 030 problem

@Dante2685, post #3

ale dyski stoją
Stąd wniosek, że dyski zasilania nie dostają z jakiegoś powodu.
[#5] Re: Blizzard 030 problem

@Krashan, post #4

Dziwne jest też to że poruszanie wtyczka w gnieździe video powoduje kręcenie dyskami
[#6] Re: Blizzard 030 problem

@Dante2685, post #1

Mierzyłeś napięcia na płycie?
[#7] Re: Blizzard 030 problem

@perinoid, post #6

Tak, napisałem to wyżej.
[#8] Re: Blizzard 030 problem

@Krashan, post #4

To jakim cudem dostają zasilanie po poruszeniu gniazdem video i dostają je też po wyjęciu Blizzarda? Widzę żeś z Białegostoku, masz A1200 żeby przełożyć Blizzarda i sprawdzić u ciebie?

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2020 23:39:59 przez Dante2685
[#9] Re: Blizzard 030 problem

@Dante2685, post #8

Trochę to dziwne, nie zaszkodzi przeczyscic stykow karty. Kiedys po wyjeciu mojej Ami z pudła wszystko wariowalo, co sie dało wyjac z podstawek zostalo wyjete i przeczyszczone wlacznie ze zlaczem karty o Ami. W rezultacie ruszyła.
[#10] Re: Blizzard 030 problem

@mikecios, post #9

Jak pisałem w pierwszym poście, wszystko było czyszczone i przedmuchiwane. Wiem, że dziwna sprawa i mnie też to dziwi, najbardziej to że Blizzard mógł się zepsuć od nieużywania. Amiga była odpalana od czasu do czasu i wszystko działało dobrze, aż tu nagle stało się to i nie wiem co z tym zrobić. A chciałbym mieć dalej dopaloną Amigę.
[#11] Re: Blizzard 030 problem

@Dante2685, post #8

masz A1200 żeby przełożyć Blizzarda i sprawdzić u ciebie?
Coś by się znalazło.
[#12] Re: Blizzard 030 problem

@Dante2685, post #10

Jaki Masz zasilacz ?
do złącza karty turbo, dysków i portu video doprowadzone jest 12V, jak jest problem z tym napięciem to dyski 3,5" nie wystartują, ale goła Amiga powinna odpalić ( na pewno przy
nico niższym, przy 0V chyba już nie), Możesz mieć jakieś zwarcie na porcie video na tym napięciu ( może wpadł kawałek metalu jak śrubka czy kawałek drutu ).
Może Twoja karta turbo korzysta z 12V ? i dla tego z nią nie startuje, chociaż nie słyszałem żeby któryś Blizzard wykorzystywał to napięcie, ale na pewno jest ono doprowadzone do złącza karty turbo i jakieś karty z niego korzystają ponieważ robiłem płytę której ścieżka doprowadzająca 12V do slotu karty turbo wyparowała.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem