[#1] Amiga 600 - miga czerwony/zielony
Witam,

Jakiś czas temu wymieniłem kondensatory w A600, płyta 2D. Wszystkie SMD wymienione na polimery Panasonica. Po wymianie wszystko było ok poza jednym szczegółem, podczas ładowania Lemmingów w logo DMA czerwona część tła migała na sygnale composite (oraz video z modulatora). RGB było idealne.
Widać to na video: https://youtu.be/_WmI2eC8JJw

W internecie niewiele jest na ten temat, ludzie radzili żeby dodać jeszcze jeden kondensator odsprzęgający na CX1145. Sugerowano też wymianę linii opóźniającej, oraz BPFa. Istniało prawdopodobieństwo, że hotair je uszkodził. Nic to nie dało, wymiana CX1145 również.

Płytę odłożyłem na jakiś czas, ale ostatnio wymieniłem dokładnie w ten sam sposób kondensatory w innej A600 2D. Tym razem nie użyłem hot aira, wszystko zrobione lutownicą. Efekt dokładnie ten sam jak na video. W obu przypadkach zweryfikowałem ciągłość wszystkich ścieżek idących od elektrolitów ze schematem.

Chwilę poeksperymentowałem patrząc w schemat. Usunięcie C460 rozwiązuje problem migania, ale zostawia spory szum na wyjściu composite. Porównałem schemat A600 z referencją ze speka Sony i widzę że w specu Sony na liniach VRef oraz Iref dla CX1145 sugeruje kondensatory 10uF. W Amidze na linii VRef jest 22uF.

Zamiana C459 z 22uF na 10uF rozwiązała problem. Obraz jest idealny i w Lemmingach nie ma już migania przy ładowaniu.

Czy kto kolowiek po wymianie kondensatorów zetknął się z takim problemem? Zastanawiam się w czym dokładnie jest problem, czy jest to kwestia stosunku pojemności nowych kondensatorów, czy tez jakiejś specyficznej charakterystyki polimerów od Panasonica?

Może ktoś ma ochotę sprawdzić u siebie jak wygląda composite w Lemmingach podczas ładowania po wymianie kondziorów ;) ?

Pozdrawiam
B.
[#2] Re: Amiga 600 - miga czerwony/zielony

@realgusi, post #1

A jesteś pewien, że to był kondensator 22uF, a nie 2,2uF?

Wlutuj z powrotem stary kondensator 22uF i porównaj, ewentualnie zmierz jego pojemność jeśli masz możliwość.
[#3] Re: Amiga 600 - miga czerwony/zielony

@sanjyuubi, post #2

Bardzo łatwo się pomylić na tantalach pomiedzy 10uf a 100uf jeśli niezna się oznaczeń. Pewnie i w tym wypadku tak bylo.
[#4] Re: Amiga 600 - miga czerwony/zielony

@sanjyuubi, post #2

Mierzyłem wylutowany 22uF i jest ok, podobnie z 10uF.
[#5] Re: Amiga 600 - miga czerwony/zielony

@Stoopi, post #3

W tantalach może tak, ale polimery to nie tantale.
[#6] Re: Amiga 600 - miga czerwony/zielony

@realgusi, post #1

Oprócz pojemności kondensatory mają też inne ważne parametry.
Kiedyś kupiłem do jednej z moich Amig kondensatory z górnej półki i po wymianie różne dziwne rzeczy się działy. Wróciłem do aluminiowych w torze video i wszystko wróciło do normy.
Widać projektanci Amigi wzięli pod uwagę też inne parametry kondensatorów przy projektowaniu.
Ostatnio wlutowałem w jednej A1200 tantale, które klient przywiózł z Amigą i też był problem z obrazem.
[#7] Re: Amiga 600 - miga czerwony/zielony

@Marcin74, post #6

Tak, dlatego zastanawiałem się co może wpływać na pojawienie się tego efektu i to tylko w jednej sytuacji na splash screenie. Poza tym Amiga działała rewelacyjnie. Z drugiej strony nie wiem dlaczego CBM zdecydował się na inne kondensatory niż te zalecane przez Sony.
[#8] Re: Amiga 600 - miga czerwony/zielony

@realgusi, post #1

Co ciekawe wylutowanie C459 i C460 na raz daje poprawny obraz composite tylko z niewielkimi szumami.
[#9] Re: Amiga 600 - miga czerwony/zielony

@realgusi, post #8

Do 30 letniego auta nie leje się pełnego syntetyka bo można w efekcie uszkodzić silnik.Ktos kto projektował amigę miał takie a nie inne kondensatory do dyspozycji i brał poprawkę na ich parametry.Tak myslę.Wybaczcie że nie pomogłem
[#10] Re: Amiga 600 - miga czerwony/zielony

@retrozygi, post #9

Do 30 letniego auta nie leje się pełnego syntetyka bo można w efekcie uszkodzić silnik.

To kłamstwo powielane przez starych PRLowskich mechaników i samogrzebców samochodowych. Leje się olej spełniający wymogi producenta lub lepszy. Ten mit (a jest ich kilka) wziął się z centusiowej natury Polaka i wniosków wyciąganych na "chłopski rozum". Polak zalał syntetyk i zatarł silnik, więc doszedł do wniosku, że nie wolno zalewać starego samochodu syntetykiem, pomijając fakt, że wcześniej zanagarował silnik minerałem powielając mit starszy samochód-"gęstszy olej" oraz "jeśli nie widać różnicy, to po co przepłacać". To samo możesz zrobić w samochodzie nowym, gdy doprowadzisz do nagromadzenia się nagaru. Jeśli ktoś chce wrócić do syntetyka, to musi przepłukać silnik jako, że jest to tańsze niż rozkręcanie go i sprawdzanie jego stanu po eksploatacji na niewłaściwym oleju. Mam 26 letni samochód na pełnym syntetyku.

Kondensatory mają także swoje charakterystyki i parametry (tutaj spec od analogówki by musiał się wypowiedzieć), a Commodore mogło sobie włożyć tam kondensator 22uF, bo akurat mieli 10 wagonów takich kondensatorów, Amiga nie jest pozbawiona wad konstrukcyjnych i programowych Do pomyłek dochodziło także na taśmach montażowych, osławiony "timing fix" polega na usunięciu elementów, które miały być nie montowane, ale zostały, pomimo notki.

P.S. Na schemacie do A600 (strona 7) C460 ma wartość 10uF.

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2020 18:25:46 przez sanjyuubi
[#11] Re: Amiga 600 - miga czerwony/zielony

@realgusi, post #1

Kondensatory polimerowe charakteryzują się zbyt niskim
esr, żeby je stosować jako zamienniki zwykłych elektrolitów.

Tantalowe ok, to takie lepsze wersje elektrolitów.

Wiele osób lutuje ceramiczne i działa, także można,
chociaż esr też dużo mniejsze niż w elektrolitach.
[#12] Re: Amiga 600 - miga czerwony/zielony

@mmarcin2741, post #11

Kondensatory polimerowe charakteryzują się zbyt niskim esr, żeby je stosować jako zamienniki zwykłych elektrolitów.
To zależy od układu.
[#13] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amiga 600 - miga czerwony/zielony
[#14] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amiga 600 - miga czerwony/zielony
[#15] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Amiga 600 - miga czerwony/zielony
[#16] Re: Amiga 600 - miga czerwony/zielony

@sanjyuubi, post #10

Jako iż mam zdjęcia dwóch amig 600 przed recapem pozwolę sobie wkleić

W jednej było 10uF, a w drugiej (mobo A300) było 22uF. Oczywiście dzisiaj recapowalem i na ślepo wlutowałem 22uF, więc jutro sprawdzę wszystko ze schematem i najwyżej wymienie na 10uF. Przy okazji mogę sprawdzić czy taki objaw jest również na tantalu 22uF, który wlutowałem (A300).
W torze audio też bywa różnie o czym jest mowa tutaj.
Przy każdym recapie przy okazji zmieniam C321/C331 i R335/R325

sanjyuubi ma rację i różnie to przy montażu fabrycznym bywało.

Ostatnia aktualizacja: 26.01.2020 23:53:49 przez snifferman
[#17] Re: Amiga 600 - miga czerwony/zielony

@snifferman, post #16

Teraz się zorientowałem, że w mobo A300 nie mialem ani jednego 10uF. Zamiast nich były 22uF. Chyba w tamtym czasie zabrakło ich im w fabryce :D albo ta wersja płyty jest inaczej zaprojektowana.

Chociaż spis mówi co innego. Dobrze, że nie złożyłem jeszcze amigi
[#18] Re: Amiga 600 - miga czerwony/zielony

@retrozygi, post #15

[offtop]
ponieważ mi się po prostu nie chce

Czyli po polsku, nie mam pojęcia. Ludzie tylko powielają ten mit o syntetyku, ale nie kwapią się poszerzyć swojej wiedzy i zorientować się, dlaczego dochodzi do problemów, to tak jak oskarżać koguta o wschód słońca. Wszystko trzeba robić z głową.

Przykro mi jeśli poczułeś się obrażony, ja tylko wyraziłem swoją subiektywną opinię na temat konkretnego rodzaju zachowania. "Wiem, ale nie chce mi się" to żaden argument i raczej sugeruje, że jednak "Nie wiem", a doświadczenie bez wiedzy to tylko statystyka.

Nie chcesz, to nie musisz, ale wg. Twojego doświadczenia mój silnik padnie z 4 lata, bo na razie to jest jeszcze lata świetlne za młody, a także tyczy się to każdego, kto do tej pory używa syntetyka w starych silnikach, nawet jeśli robił to od początku.
[/offtop]

Wracając do tematu, to dałem płyty główne do "recap"u i teraz sam się zastanawiam, czy takie samo zjawisko będzie i mnie dotyczyć, raczej nikt nie sprawdza Amigi pod takim kątem jak autor wątku, a także, jeśli problem w Lemmings zniknie, to np. skąd wiadomo, że nie pojawi się gdzieś indziej w innej formie.
[#19] Re: Amiga 600 - miga czerwony/zielony

@realgusi, post #1

Może ktoś ma ochotę sprawdzić u siebie jak wygląda composite w Lemmingach podczas ładowania po wymianie kondziorów ;) ?

Aż z ciekawości sam dziś sprawdzę. Zakładając że composite działa w tych sztukach co mam... :)
[#20] Re: Amiga 600 - miga czerwony/zielony

@sanjyuubi, post #18

Czyli po polsku, nie mam pojęcia. Ludzie tylko powielają ten mit o syntetyku, ale nie kwapią się poszerzyć swojej wiedzy i zorientować się, dlaczego dochodzi do problemów, to tak jak oskarżać koguta o wschód słońca. Wszystko trzeba robić z głową.

Przykro mi jeśli poczułeś się obrażony, ja tylko wyraziłem swoją subiektywną opinię na temat konkretnego rodzaju zachowania. "Wiem, ale nie chce mi się" to żaden argument i raczej sugeruje, że jednak "Nie wiem", a doświadczenie bez wiedzy to tylko statystyka.

Nie chcesz, to nie musisz, ale wg. Twojego doświadczenia mój silnik padnie z 4 lata, bo na razie to jest jeszcze lata świetlne za młody, a także tyczy się to każdego, kto do tej pory używa syntetyka w starych silnikach, nawet jeśli robił to od początku.
[/offtop]

Lepiej bys mi pomógł przy tym: link
[#21] Re: Amiga 600 - miga czerwony/zielony

@realgusi, post #1

Właśnie sprawdziłem na płycie 1.5 "full Tantal" i nic takiego jak u ciebie się nie dzieje.
A płyta sporo przeszła. Kondensator 10u 10v, logo jest czerwone i nic nie miga.
Nie mam modulatora w niej bo na nim też bym sprawdził.
[#22] Re: Amiga 600 - miga czerwony/zielony

@MariuszK, post #21

Ja mam A600 a właściwie A300 rev1 i mam czarnobiały obraz. Ten typ tak ma? Czy mam się martwić?
Po rgb jest ok

Ostatnia aktualizacja: 27.01.2020 22:30:15 przez snifferman
[#23] Re: Amiga 600 - miga czerwony/zielony

@snifferman, post #22

Jeśli jest tam CXA, a do złącza idzie sygnał pinu 20 to powinien być kolor.
[#24] Re: Amiga 600 - miga czerwony/zielony

@snifferman, post #22

Powinien być w kolorze. Sprawdź czy nie masz problemu z filtrem Z221.
[#25] Re: Amiga 600 - miga czerwony/zielony

@sanjyuubi, post #23

U12 to CXA1145M.
Posprawdzam co będę umiał i najwyżej założe nowy wątek, bo ten dotyczy czegoś innego
[#26] Re: Amiga 600 - miga czerwony/zielony

@mmarcin2741, post #11

A to ciekawe, bo wszędzie piszą, że polimerowe mają niższe ESR niż elektrolityczne. Tantale są spoko ale trzeba uważać na przepięcia. Poza tym wg wielu wskazówek, powinny być one na większe napięcie niż kondensatory które były fabrycznie na płycie.

A ceramicznych podobno w ogóle nie powinno się lutować w Amidze - ile w tym prawdy nie wiem, ale gdyby ceramiczne się nadawały to producent pewnie by je tam wlutował.

Ja właśnie sobie zamówiłem polimerowe ale sprzedający na ebay niestety wrzucił dwa elektrolityczne zamiast polimerowych - poznałem po czarnym nadruku zamiast niebieskiego lub czarnego.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem