[#1] A600 pamięci
Witam wszystkich,
planuję dołożyć ram do swojej A600. Trafił mi się S3 Virge DX z 4 mb pamięci typu
Alliance AS4C256K16E0-35JC (35ns). Większość stosuje 50 ns. Czy te kostki się nadadzą?
Pozdrawiam
[#2] Re: A600 pamięci

@majkee, post #1

Polecam zajrzeć.
link

Co prawda nie testowana.
Czas dostępu jest ok.
[#3] Re: A600 pamięci

@majkee, post #1

Zastanów się czy warto spawać barana jak rozszerzenia jest za śmieszne pieniądze.OK

Ostatnia aktualizacja: 10.03.2020 21:56:48 przez Blady
[#4] Re: A600 pamięci

@Blady, post #3

Virge już rozebrany do naga, pamięci leżą bezczynnie, lutownica mi nue obca więc czemu nie :)
Rodzi się pytanie czy nie zastąpić fabrycznych od razu tymi 35ns na "świnkę"?
A to rozszerzenie to sam laminat czy SIY (solder it yourself)?
Ceny nie zauważyłem jak i możliwości zakupu. Opcja jest bogatsza o RTC.
[#5] Re: A600 pamięci

@Blady, post #3

dokładnie szkoda płyty
[#6] Re: A600 pamięci

@majkee, post #4

Moje zdanie jest takie samo. Szkoda płyty. Do tego np. takie eX601n ma RTC na pokładzie i możliwość podpięcia Indivision Ecs.
[#7] Re: A600 pamięci

@Grzegorz_P, post #6

przecież taki baran jest nie inwazyjny ,zawsze możesz zdjąć i płyta znów będzie koszerna.
[#8] Re: A600 pamięci

@damianx, post #7

Spawaj na barana. Pamieci nie zmieniaj bo mozesz sobie burdelu narobić. Pół godziny i masz 2mb bez praktycznie żadnych kosztów.
[#9] Re: A600 pamięci

@majkee, post #1

Jak Virge/Trio masz niepewne to zanim to wlutujesz to warto było by przemierzyć kości pamięci - żeby nie było tak jak u mnie - wsadziłem "niesprawdzanego Virge" do płyty PC z MMX233 i je...ło - jasno się zrobiło, zasilacz AT mi rozpier...lo. Wiem, że na 4 kości 2 miały zwarcie w tym Virge (jedna była wyjęta jak go kupiłem - więc w sumie były 3 sztuki) - Amigi by mi było szkoda aby ryzykować zanim sprawdzę czy kości są dobre.
[#10] Re: A600 pamięci

@Adinfo, post #9

Na których pinach miałeś zworę?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem