[#1] Amiga 1200 DF0 write protected
Wyciągnąłem właśnie A1200 (płyta rev 2B) aby pobawić się w czasie zarazy i mam problem ze stacją dysków.
Mianowicie nie mogę sformatować żadnej dyskietki (zabezpieczenie ustawione poprawnie).

Zarówno w X-Copy jak i Wrokbenchu wyskakuje mi DF0 is write protected. Myślałem, że to czujnik w stacji Chinon, ale po jego wymianie nadal to samo. Podmieniłem tą stację na dwie inne PC'towe i to też to samo. Stacje czytają, ale nie da się sformatować żadnej dyskietki, bo komputer twierdzi, że dyskietka jest write protected.

Przedzwoniłem też złącze z taśmą i jest ok.

Sprawdziłem i to samo jest przy podłączeniu zewnętrznej stacji.

Macie jakieś pomysły co to może być?

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2020 11:08:49 przez lopezpb
[#2] Re: Amiga 1200 DF0 write protected

@lopezpb, post #1

A jaki jest stan lini WPRO? To chyba 28 pin na stacji. Sprawdź czy stan się zmienia przy włożeniu odbezpieczonej dyskietki. Może dyskietka nie dociska czujnika do kończa. Sprawdź też dociskając czujnik wykałaczką

Z tego co pamiętam czujnik ten zwiera linie 28 do masy.

Był programik do diagnostyki stacji i pokazywał stany czujników jakie dostaje amiga

Tutaj widać ten programik. Może filmik też się przyda

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2020 11:15:19 przez snifferman
[#3] Re: Amiga 1200 DF0 write protected

@snifferman, post #2

No tak, ale na 3 stacjach jest to samo, stacje w A600 formatują bez problemowo.
[#4] Re: Amiga 1200 DF0 write protected

@lopezpb, post #3

link
Turaj masz ten programik. Sprawdź nim co widzi amiga.

Jak stacje działają na innej amidze to może być coś z taśmą, konektorem, ścieżkami, układem

Sprawdż na pcbexplorerze gdzie idzie ścieżka tego sygnału i przedzwoń

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2020 11:28:00 przez snifferman
[#5] Re: Amiga 1200 DF0 write protected

@snifferman, post #4

Przedzwoniłem ścieżkę i do Pauli dochodzi sygnał, po drodze jest rezystor 68ohm i też jest ok.
Ścigam program i sprawdzę co widzi Amiga.
[#6] Re: Amiga 1200 DF0 write protected

@lopezpb, post #5

A sprawdziłeś czy sygnał dochodzi do pauli? Jest stan niski jak odbezpieczona dyskietka jest włożona.
[#7] Re: Amiga 1200 DF0 write protected

@lopezpb, post #1

A jakich używasz dyskietek? ,znaczy czy mają jedno okienko czy dwa, bo jak dwa to w A1200 trzeba by zakleić to od ustawiania gęstości zapisu.
Czasem w A1200 są stację co mają ten czujnik i przez to się nie da sformatować dyskietki.
[#8] Re: Amiga 1200 DF0 write protected

@Amigo-A1200-040, post #7

Używam standardowych DD, tak czy inaczej jakieś czary się dzieją.

Przedzwoniłem ścieżkę od pinu 28 do Pauli - wszystko ok.
Przekładałem taśmy, flopy - bez zmian.
Na koniec, be pomysłu co i jak (tego programu nie ogarniam) wyciągnąłem jeszcze kości KS, wyczyściłem podstawki IPA i wsadziłem ponownie, wszystko wróciło do normy chociaż nie mam pojęcia co ma piernik do wiatraka
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem