[#1] Adapter CF do CDTV
Witam!

Kiedyś zrobiłem taki prototypowy adapter do CDTV wkładany w miejsce karty pamięci i mi to leży w domu. Jest tam złącze IDE 2.5", powinno działać z WichremCDTV (ja sprawdzałem na karcie od A500 z złączem IDE 2.5"), taśma musi mieć około 22-24cm długości. Karty z złączem 3.5" IDE też by można podłączyć przez przejściówkę na 2.5" lub wlutowując złącze i dolutowując kabelek zasilający, oryginalnie złącze 3.5" miało służyć jako złącze dla drugiego dysku stąd brak zasilania na adapterze.

Skoro mi zawadza, to mogę sprzedać za 40zł/szt, mam 5szt złożonych i 4 PCB (20zł/szt), jeśli komuś by się to przydało, a jak będzie na to zapotrzebowanie, to się poprosi Architecta o rzut.

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2020 13:28:36 przez sanjyuubi
[#2] Re: Adapter CF do CDTV

@sanjyuubi, post #1

Ciekawe czy zadziałałoby z tą savyna68k.
Pomysł naprawdę fajny z tym adapterem...
[#3] Re: Adapter CF do CDTV

@sanjyuubi, post #1

Ja się piszę na 2 sztuki jak to działa z golasem CDTV ;)

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2020 16:24:23 przez Tom Rain
[#4] Re: Adapter CF do CDTV

@skofrant, post #2

Mi działa szeroki uśmiech:

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2020 19:50:38 przez amigachelm
[#5] Re: Adapter CF do CDTV

@sanjyuubi, post #1

to ja poprosze 1 sztukę
[#6] Re: Adapter CF do CDTV

@Dorian3d, post #5

To i ja poproszę 1 sztukę.
[#7] Re: Adapter CF do CDTV

@orila, post #6

Piszę się na 1 sztukę, złożoną.
[#8] Re: Adapter CF do CDTV

@Tom Rain, post #3

Z golasem to raczej nie, ponieważ musisz mieć jakiś interfejs IDE lub rozszerzenie pamięci z IDE.
[#9] Re: Adapter CF do CDTV

@skofrant, post #2

Jeśli załatwisz sobie przejście 3.5"->2.5" lub wlutujesz złącze 40pin i zasilisz adapter, to będzie.
[#10] Re: Adapter CF do CDTV

@sanjyuubi, post #1

Napiszcie mi PM z lokalizacją swojego paczkomatu lub adresem do wysyłki.
[#11] Re: Adapter CF do CDTV

@Dorian3d, post #5

A Ty nie masz CDTV, do czego chcesz to włożyć?
[#12] Re: Adapter CF do CDTV

@sanjyuubi, post #11

To dokupi CDTVke
[#13] Re: Adapter CF do CDTV

@Bartek2075, post #12

Czyżby szukał powodu by taką zakupić? :)
[#14] Re: Adapter CF do CDTV

@sanjyuubi, post #13

Jeśli jeszcze został jeden gotowiec, to piszę się na sztukę
[#15] Re: Adapter CF do CDTV

@czasludzicienia1, post #14

To pisz PM, gdzie to wysłać, w wolnej chwili to roześlę.
[#16] Re: Adapter CF do CDTV

@sanjyuubi, post #15

Do 4-ch z 5-ciu osób rozesłałem dziś te adaptery, rozliczę się z wami później, więc cieszcie się tymi chwilami (nie ma odwrotu, ta 5-ta osoba też).

Napiszcie, co myślicie o tym urządzeniu i czy coś byście w nim ewentualnie zmienili, a może zaprojektowali coś innego, jak np. taca na popiół i mini szufelka.
[#17] Re: Adapter CF do CDTV

@sanjyuubi, post #16

Dzięki, akurat mam CDTV rozbebeszoną. Zrobilem mały projekcik do przełączania JP15 i HDD on / off przy pomocy Arduino Nano. Reset >= 1,5s wł / wył HDD w Savyna. Podwójny reset w ciągu 1,5s przełącza JP15. Działa miodzio. Jak wsadzę Twój adapter to zrobię jakiś krótki filmik jak to wszystko działa razem.
[#18] Re: Adapter CF do CDTV

@Hal, post #17

To raczej nie jest zbyt spektakularne urządzenie do robienia filmików, bardziej mnie interesuje, czy to co jest wystarczy, czy przydałoby się coś jeszcze jak drugi port IDE działający jak 4xIDE lub "jakieś złącze" choć miejsca dużo już nie zostaje.
[#19] Re: Adapter CF do CDTV

@sanjyuubi, post #18

Mnie by interesowal IDE wpinany w gniazdo procerora jak to jest w Amidze 500. Sam IDE, nic wiecej, bez zadnegi RAMu. Lub interfejs na Scsi na karte SD.
[#20] Re: Adapter CF do CDTV

@Stoopi, post #19

A to IDE do A500 nie pasuje do CDTV? Jaki jest sens posiadania samego IDE w dzisiejszych czasach? Przy 1MB nie zaszalejesz dużo, a nawet w rzadkich przypadkach nawet mniej, kiedy jakaś gra się nie uruchomi, bo bufory HDD zajmują trochę pamięci.

Ostatnia aktualizacja: 28.04.2020 17:15:36 przez sanjyuubi
[#21] Re: Adapter CF do CDTV

@sanjyuubi, post #20

Sam IDE by uruchomić system 1.3 i pokazać ze CDTV to także komputer. Od gierek w .adf mam stacje zewnętrzną z gotekiem. Tylko rozbudowa 1200 wchodzi w grę, rozbudowa CDTV czy 500 to niestety... OK
[#22] Re: Adapter CF do CDTV

@Stoopi, post #21

Po co Ci IDE, jak masz kontroler SCSI?
[#23] Re: Adapter CF do CDTV

@Stoopi, post #21

IDE działa od KS2.05 wzwyż, chyba, że to klon Oktagona.
[#24] Re: Adapter CF do CDTV

@km-l, post #22

Bo mam powyżej uszu zabawy z SCSI, opisane w innym wątku.
[#25] Re: Adapter CF do CDTV

@Stoopi, post #24

No a nie o zabawę tu chodzi?
W ramach tejże, wyciągnąłem z CDTV wszystkie rozszerzenia, dysk jaki miałem pod ręką to HP 72GB, kontroler SCSI Tomsa, dyskietka z Workbenchem 1.3 i HDInsttools. Zainstalowałem FFS, trochę się pomęczyłem z suwaczkiem, żeby ustawić partycję mniejszą niż 1GB. Quick format, skopiowanie dyskietki z systemem na HD i Amiga uruchomiła się z twardego dysku. Po uruchomieniu zostało 570 KB pamięci, chociaż dałem tylko 30 buforów, więc za wiele się nie da zrobić.

Ostatnia aktualizacja: 28.04.2020 20:10:42 przez km-l
[#26] Re: Adapter CF do CDTV

@km-l, post #25

To zostaw w s-s tylko
LOADWB
ENDCLI
i będziesz miał więcej pamięci.
[#27] Re: Adapter CF do CDTV

@Norbert, post #26

Zabawa się kończy do 30 minut czasu. Po 3-4 godzinach kombinowania, włączania Amigi, przestawianiu zworek i walki z padającymi dyskietkami z oprogramowaniem które tzreba ponownie nagrywać masz już do wszystko w najgłębszych czeluściach piekła. OK
[#28] Re: Adapter CF do CDTV

@Stoopi, post #27

Dodając IDE odkryjesz furtkę w tych czeluściach do niższego poziomu.
Na dzień dobry wymiana kickstartu o czym wspomniał sanjyuubi. IDE jest fajne, gdy się ma wszystkie zabawki sanjyuubiego, np. do łatwego przenoszenia danych.

A SCSI i CDROM w CDTV to jej największe zalety. Daj jej jeszcze jedną szansę :)
[#29] Re: Adapter CF do CDTV

@Stoopi, post #27

Jak podłączałem kiedyś scsi2sd do CDTV, to nie miałem żadnych problemów, system postawiłem na winuae.

Ostatnia aktualizacja: 28.04.2020 22:29:13 przez sanjyuubi
[#30] Re: Adapter CF do CDTV

@km-l, post #28

taki przykład:
link
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem