[#1] Różnice w odczycie/zapisie danych dysków i kart SD.
Czy są jakieś różnice w odczycie/zapisie danych dysków i kart SD mające wpływ na stabilność systemów Amgi?
Chodzi mi o to, że przy pracy na dysku system jest stabilny jak skała, a przy pracy z SD część programów i gier się wiesza lub wywala błąd 800..04 w oknie WB. Chyba pierwszy raz go widzę w takiej postaci. Z czym może być tu problem? Źle dobrane parametry pracy na tooltypie? Stos?
[#2] Re: Różnice w odczycie/zapisie danych dysków i kart SD.

@Rafał A-3000, post #1

Ja miałem niemiłe doświadczenia z kartami CF. Jeżeli chodzi o SD/microSD to dobra karta załatwia wszystko. Ustawień to nie pamiętam - staram się jechać na domyślnych, bo mam sklerozę
ps. do MorphOSa w PowerBooku też mam SD

Ostatnia aktualizacja: 28.04.2020 10:41:12 przez X-Type^HVR
[#3] Re: Różnice w odczycie/zapisie danych dysków i kart SD.

@Rafał A-3000, post #1

a może maxtransfer?
[#4] Re: Różnice w odczycie/zapisie danych dysków i kart SD.

@michal_zukowski, post #3

Po południu to protestuję.
W instrukcjach instalacji SSD nic o takich problemach nie wspominają.
[#5] Re: Różnice w odczycie/zapisie danych dysków i kart SD.

@Rafał A-3000, post #4

To są problemy związane raczej z kontrolerem a nie nośnikiem.
[#6] Re: Różnice w odczycie/zapisie danych dysków i kart SD.

@Solo Kazuki, post #5

Czyli np DiskSalv powinien śmiało go rozpoznać i sprawdzić? Na razie poprzestaje na wykryciu. Po włączeniu testu się zawiesza. Może to kwestia szybkiego formatowania zamiast pełnego?
[#7] Re: Różnice w odczycie/zapisie danych dysków i kart SD.

@Rafał A-3000, post #6

Dla nośników elektronicznych musisz ustawić wartość max_transfer dla dysku/partycji na właściwą. Inaczej będzie się dziać dokładnie to co piszesz.
[#8] Re: Różnice w odczycie/zapisie danych dysków i kart SD.

@perinoid, post #7

Odjąłem 2xff i teraz nawet dysk się pojawia. Wcześniej nie zdążył się rozkręcić, a już był system z SD.
Colonisation już nie wyrzuca błędu ale DiskSalv wciąż się wiesza. Może program za stary. Choć gra pewnie jest w podobnym wieku.

Ostatnia aktualizacja: 28.04.2020 21:32:06 przez Rafał A-3000
[#9] Re: Różnice w odczycie/zapisie danych dysków i kart SD.

@Rafał A-3000, post #8

A jaki masz system plików? I czy DiskSalv go obsługuje?
[#10] Re: Różnice w odczycie/zapisie danych dysków i kart SD.

@AmiClassic, post #9

Strzał w dziesiątkę! Na dysku tak samo się wiesza. Wb1.3 jeszcze testuje ale reszty już nie. A niby na wszystkich jest FFS. Widać jakieś różne wersje są. Na poprzednim dysku mi śmigał ale może inny system plików miałem. To już chyba trzeci mój dysk jest. Problem rozwiązany. Dziękuję wszystkim za pomoc.
[#11] Re: Różnice w odczycie/zapisie danych dysków i kart SD.

@perinoid, post #7

Jednak błąd wyskakiwał dalej. SnoopDos wykazał, że błąd występuje przy doczytywaniu melodii. Wyłączyłem dźwięki i gra śmiga. Dziwne. Dane niby te same co z dysku, a jednak ,inne'.
Wcześniej nic nie dało też obcięcie kolejnych ff w maxtransfer. Zostawiłem fff ale może jeszcze za dużo.
[#12] Re: Różnice w odczycie/zapisie danych dysków i kart SD.

@Rafał A-3000, post #11

Wszędzie zalecają ustawienie MT na 0x1FE00 i zastanawiam się skąd Ci się wzięło tyle tych 'F'? :)
[#13] Re: Różnice w odczycie/zapisie danych dysków i kart SD.

@AmiClassic, post #12

Domyślnie w ustawieniach HDToolBox było chyba ze 6xf. Najłatwiej mi było kilka wyciąć. A może nie tu zmieniam ten parametr? Jest w ustawieniach systemu plików.
[#14] Re: Różnice w odczycie/zapisie danych dysków i kart SD.

@Rafał A-3000, post #13

To spróbuj wpisać ten zalecany, i "block size' powinien być ustawiony na 512.

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2020 10:32:24 przez AmiClassic
[#15] Re: Różnice w odczycie/zapisie danych dysków i kart SD.

@AmiClassic, post #14

Blok size nie zmieniałem. Po południu wrócę więc do testów.
[#16] Re: Różnice w odczycie/zapisie danych dysków i kart SD.

@AmiClassic, post #14

Akurat blocksize lepiej zmienić na 4k. O ile wiem wszystkie nośniki pracują na blokach 4k, więc mniejszy rozmiar powoduje więcej cykli zapisu i w konsekwencji szybciej zużywa nośnik..
[#17] Re: Różnice w odczycie/zapisie danych dysków i kart SD.

@tom256, post #16

Karty SD potrafią mieć 4MB eraseblock.
[#18] Re: Różnice w odczycie/zapisie danych dysków i kart SD.

@AmiClassic, post #14

Która to wersja HDToolBox? W mojej nie ma pola ,file system blok size'.
Zmiana fff na nową wartość najwyraźniej pomogła. Włączyłem melodie i nic się na razie nie wiesza.

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2020 21:33:52 przez Rafał A-3000
[#19] Re: Różnice w odczycie/zapisie danych dysków i kart SD.

@Rafał A-3000, post #18

Z WB3.1, ale każdy HDTB to ma, pytanie jaką Ty masz wersję?
[#20] Re: Różnice w odczycie/zapisie danych dysków i kart SD.

@AmiClassic, post #19

Dobre pytanie. Na górnej belce mam version 2.22. Używam jej ,od zawsze'.
Dyskietka SCSI install.
[#21] Re: Różnice w odczycie/zapisie danych dysków i kart SD.

@Rafał A-3000, post #20

Rozumiem, że masz dysk SCSI (nie miałem nigdy dysku SCSI więc to dla mnie obszar nieznany) ale do karty CF czy SD możesz chyba odpalić HDTB z dyskietki Instal 3.1 i sprawdzić.

Na jakimś anglojęzycznym forum czytałem kiedyś, że to najlepsze ustawienie dla Gayle'a Amigi i zawsze tak ustawiałem nie mając nigdy żadnych problemów czy to z kartami czy z dyskami.

Ostatnia aktualizacja: 30.04.2020 22:30:26 przez AmiClassic
[#22] Re: Różnice w odczycie/zapisie danych dysków i kart SD.

@AmiClassic, post #21

A to nie ten sam? Muszę sprawdzić ta ciekawostkę. Dyski IDE z buddhy tym samym programem robiłem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem