[#1] Amiga 500plus wicher 508i oraz dwa gniazda IDE
Siema,
Jestem w trakcie budowania swojego Amigowego projektu.
Aktualnie zastanawiam się nad jedną kwestią: czy sygnał z IDE z wichra można rozdzielić na dwa urządzenia, a jeżeli tak to w jaki sposób? W sensie jakiej przejściówki użyć i czy coś jeszcze muszę zrobić.
Założenie jest takie że na jednym gnieździe poszłaby karta CF, a na drugim chciałbym zamontować CD ROM (zastanawiałem się nad a570, żeby zachować w pełni oldschoolowy Vibe, ale ciężko znaleźć coś w sensownych pieniądzach). CeDek to byłby slim, który wmontowałbym wewnątrz obudowy, nie wiem jeszcze czy poszedł by na lewy bok, czy lewy tył.
[#2] Re: Amiga 500plus wicher 508i oraz dwa gniazda IDE

@TheWozny, post #1

W taki sam sposób jak zawsze, czyli hack zwany 4xIDE.
[#3] Re: Amiga 500plus wicher 508i oraz dwa gniazda IDE

@sanjyuubi, post #2

A co to Wicher nie potrafi na jednej taśmie IDE obsłużyć dwóch urządzeń?
[#4] Re: Amiga 500plus wicher 508i oraz dwa gniazda IDE

@Norbert, post #3

Nie wszystkie urządzenia slim mają zworki master-slave i to może być przeszkodą
[#5] Re: Amiga 500plus wicher 508i oraz dwa gniazda IDE

@snifferman, post #4

A w dodatku zdarzają się urządzenia, które nie chcą działać z drugim urządzeniem SLAVE, np. niektóre karty CF, miałem także HDD Caviar, który stwarzał problemy, a z CD-ROMem na pseudo drugim kanale już działał.

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2020 21:28:44 przez sanjyuubi
[#6] Re: Amiga 500plus wicher 508i oraz dwa gniazda IDE

@TheWozny, post #1

Dwa urządzenia na jednej taśmie się da i Wicher to bez problemu obsłuży. Sam tak mam ide2sd jako wymiana danych na master (nie ma zworki jest na stałe na master) i talerzowy hdd 2.5 jako slave gdzie mam system i inne pierdoły. Kwestia problematyczna jest dostanie taśmy Ide44 na dwa urządzenia w PŁ, ja nie znalazłem, ściągałem od majfrenda
[#7] Re: Amiga 500plus wicher 508i oraz dwa gniazda IDE

@Tomuś, post #6

Przy okazji chciałem tylko napomnieć, że zdolność do obsługi ilości urządzeń zależy od sterownika, a nie od karty, która dostarcza tylko złącze i sygnały sterujące. Na Wichrze jest IDE z godne z tym z Gayle'a (A1200/A600), a więc ma ono te same zdolności, które zależą od sterownika scsi.device, w dodatku, dzięki modyfikacji kabla, można użyć idefix'a do obsługi 4-ch urządzeń i dodaje on obsługę ATAPI (sterownik cd-romu atapi.device nie potrzebuje idefixa, by pracować z cd-rom'em na drugim pseudo-kanale.
[#8] Re: Amiga 500plus wicher 508i oraz dwa gniazda IDE

@TheWozny, post #1

Działa ja zastosowałem coś takiego
[#9] Re: Amiga 500plus wicher 508i oraz dwa gniazda IDE

@sanjyuubi, post #7

To ciekawe czy z Wichrem zadziała eide.device i obsługa 4 urządzeń ?
[#10] Re: Amiga 500plus wicher 508i oraz dwa gniazda IDE

@TheWozny, post #1

Mam teraz inną zagwozdkę - po instalacji wichra na wb3.1 nie uruchamia się boot menu wywoływany lewym przyciskiem. Co więcej - mam wyszarzoną opcję CPU speed. Nie mogę zmieniać prędkości. Co robić?
[#11] Re: Amiga 500plus wicher 508i oraz dwa gniazda IDE

@TheWozny, post #10

Mam teraz inną zagwozdkę - po instalacji wichra na wb3.1 nie uruchamia się boot menu wywoływany lewym przyciskiem

Nie ma jeszcze bootromu dla tej wersji karty.

Co więcej - mam wyszarzoną opcję CPU speed

W menu jest opcja do testu procesora.
[#12] Re: Amiga 500plus wicher 508i oraz dwa gniazda IDE

@spidi, post #11

Wszystko poszło, nie zauważyłem tego. Net jest biedny w informacje "troubleshooting" odnośnie 508i (jak już to coś tam na temat 500i).
Właśnie zdałem sobie sprawę, że kabel 3xFemale IDE który mam w domu to jednak 40, więc zamówiłem od majfrenda IDE 44. Na razie brak dalszych pytań ;) idę się doszkalać z whdload.
[#13] Re: Amiga 500plus wicher 508i oraz dwa gniazda IDE

@TheWozny, post #12

Witam
Mam problem po założeniu zworki turbo amiga się nie uruchamia ma ktoś pomysł
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem