[#1] A600 CF2IDE+ i CD-Rom
Witam mam dany problem posiadam adapter CF2IDE+ do A600/1200 ale korzystam w A600. I nigdy nie było problemów z adapterem, ale zachciało mi się podpiąć napęd CD-rom.
I normalnie ładuje się system Workbench 2.1 i wszystko śmiga. Ale po wpisaniu komendy Mount CD0: odpala się napęd i pokazuję płytkę na pulpicie. Ale od tej chwili po wpisaniu komendy zaczynają się problemy tak jakby napęd kolidował z moją kartą CF, programy się nie uruchamiają, wywala checkcsum error, a wczoraj nawet mi skasowało partycję DH0: i już karta się nie odpala z Workbenchem. ktoś może pomóc........
[#2] Re: A600 CF2IDE+ i CD-Rom

@RoniWorlds, post #1

A czy ten cdfilesystem przeznaczony jest dla kick2.x i 68000?
Na innym cdfilesystemie sprawdzales ?
[#3] Re: A600 CF2IDE+ i CD-Rom

@Norbert, post #2

Tak przeznaczony dla kick 2.x i 68000
[#4] Re: A600 CF2IDE+ i CD-Rom

@RoniWorlds, post #3

Czy dzieje się tak samo, jeśli odpalisz kompa bez s-s i wpiszesz mount cd0:, potem LOADWB, ENDCLI ?

Inny cdfs próbowałeś ?
[#5] Re: A600 CF2IDE+ i CD-Rom

@Norbert, post #4

Tak samo się dzieje... Ale zastanawia mnie jedna sprawa korzystam ze spachowanego Idefix97 dla kart CF. I musiałem w S-S znieść komendę "c:idefix" na sam dół bo jak była na samej górze już miałem problemy z uruchomieniem Workbencha. A może to wina samego sterownika a nie napędu.....? No ale taki jest zalecany przez Rafała Chyła bo to jego produkcji jest adapter.

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2020 23:53:16 przez RoniWorlds
[#6] Re: A600 CF2IDE+ i CD-Rom

@RoniWorlds, post #5

Bez sprawdzenia innego cdfs nie będzie można tego stwierdzic.
Próbowałeś użyć eide.device do obsługi CDRom zamiast atapi.device ?
[#7] Re: A600 CF2IDE+ i CD-Rom

@Norbert, post #6

Nie innego oprogramowania do napędów nie testowałem.... jakiś polecasz ?
[#8] Re: A600 CF2IDE+ i CD-Rom

@RoniWorlds, post #7

amicdfs240.lha
AmiCDROM-1.15.lha

Nie trzeba wszystkiego instalowac
Wystarczy pliki z jakie znajdują się w katalogu L oraz mountliste
Mountliste należy dopasować dla wlasnych potrzeb.
[#9] Re: A600 CF2IDE+ i CD-Rom

@RoniWorlds, post #1

CD-ROM masz na master czy slave?
Jeżeli uzywasz sterownika atapi.device, to nie ma potrzeby uruchamiania idefix.
Masz inny CD-ROM?
[#10] Re: A600 CF2IDE+ i CD-Rom

@sanjyuubi, post #9

Napęd LG na Slave a na kablu jako pierwszy bo tylko tak wykrywa mi napęd. A po prawej stronie żadnych zworek na adapterze.
[#11] Re: A600 CF2IDE+ i CD-Rom

@RoniWorlds, post #10

To przełącz adapter w tryb 4xIDE (zworka u góry 4xIDE, na dole tryb normalny) i ustaw CD na master. Pozycja na taśmie nie powinna mieć znaczenia jeśli chodzi o wykrywanie, chyba, że masz ustawiony CD-ROM na CS, napęd powinien być na końcu taśmy, jeśli nie ma nic innego podłączonego do niej.

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2020 18:24:21 przez sanjyuubi
[#12] Re: A600 CF2IDE+ i CD-Rom

@sanjyuubi, post #11

ustawiłem tak jak napisałeś i napęd nie jest wykrywany. tylko dodatkowo pokazuje się błąd coś jak Gurumeditation tylko na żółto i dalej się odpala system.
[#13] Re: A600 CF2IDE+ i CD-Rom

@RoniWorlds, post #12

W jaki sposób nie jest wykrywany? Finddevice go nie wykrywa? Jak przekładasz CD-ROM na inne kanały lub zmieniasz z master na slave, to zmienia się też jego UNIT w mountliście.
Taśma na pewno sprawna? Nie powinno być żadnych żółtych ramek, ani też wykrywania tylko na pierwszej wtyczce.
[#14] Re: A600 CF2IDE+ i CD-Rom

@sanjyuubi, post #13

Co bym nie zrobił to mam taki komunikat. jak tylko atapi.device ma pracować.

[#15] Re: A600 CF2IDE+ i CD-Rom

@RoniWorlds, post #14

Odpal Amigę bez s-s i włącz FindDevice.
Przetestuj też z podłączonym tylko CDRom
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem