[#1]
LG 1717A-BZ - upaliłem wejście VGA
Ostatnio potrzebowałem użyć drugi kabel DB23-VGA, który sam lutowałem z rok temu (prosty bez elementów dodatkowych z tego schematu):

Niestety z powodu naprężenia jednego z przewodów we wtyczce urwał się i lutowałem go ponownie - przy okazji poprawiając luty innych przewodów. Po tym zabiegu niechcący musiałem z GND zrobić jakieś zwarcie i Amiga 600 podpięta tym kablem nie startowała - brak obrazu oraz migotanie diody power, drugi raz go już nie podłączałem. Przelutowałem go cały od nowa ale na innej Amidze nie mam na nim obrazu, muszę go na spokojnie przemierzyć.
Na drugim (dobrym) kablu co mam - zaraz po tej usterce obraz się pojawił na 1717A-BZ, wszystko wyłączyłem. Wczoraj podłączając Amigę obrazu po VGA już nie uzyskałem, za to nachylając się nad 1717A-BZ czułem lekki swąd przypalenia, wydaje mi się, że wcześniej tego nie było, być może ze starości ten monitor tak "trybi", ale tego już się nie dowiem. Podpinając RPi3+ z przelotką po VGA do tego monitora obrazu też brak, prawdopodobnie coś się upaliło związanego z wejściem VGA.
Mam trzeci kabel DB23-Scart i na nim póki co korzystam z Amigi na tym samym monitorze. Zastanawiam się czy próbować ratować LG 1717A-BZ - szukać schematu w celu zlokalizowania usterki czy odpuścić naprawę. Czy ktoś z Was miał okazję "grzebać" w takim monitorze i będzie w stanie coś doradzić (po za wymianą kondensatorów co niektórzy już robili).
Ostatnia aktualizacja: 11.06.2020 12:14:00 przez Adinfo