[#1] A4000 chip ram - jakie moduly ram
Hej. Zauwazylem dziwne "krzaki" gdy aga pracuje w najwyzszej rozdzielczosci z duza iloscia kolorow. Ma tez tendencje do "wywalania sie". Podczas testu chip ramu zawiesza sie. Wyjalem chipram i wstawilem w to miejsce kosc z fastram 4mb ale widzi tylko 1mb - poza tym dziala bez zarzutu. Jaka kostke mozna tam wstawic lub jak zrobic by bylo widoczne 2mb zamiast 1mb przy module np 4mb?
[#2] Re: A4000 chip ram - jakie moduly ram

@arturB, post #1

Sprawdź 4mb jedno lub 2-stronne. (nie wiem jakie masz teraz)
Testowo u siebie miałem simma 8mb i działało.
Jak by co mam w swoich zbiorach simmy 2mb
[#3] Re: A4000 chip ram - jakie moduly ram

@Risc, post #2

Było jakieś ustawienie żeby widziało jednostronny SIMM jako 2MB, spróbuj ustawić zworkę na 8MB CHIP
[#4] Re: A4000 chip ram - jakie moduly ram

@UJP, post #3

Żeby A4000 widziała 2MB chip to trzeba użyć kości 8Mb i musi to być kość dwustronna.
[#5] Re: A4000 chip ram - jakie moduly ram

@Amigo-A1200-040, post #4

Juz sie pogubilem calkiem. Fakt - mam obecnie dwustronny modul 8mb. Dziwne ze wstawiam 8mb i wychodzi ze mam 2mb. To w koncu moge izyc innej pamieci czy nie? Rozumiem ze z kazdych 4 mb robi 1mb... no pieknie.
[#6] Re: A4000 chip ram - jakie moduly ram

@arturB, post #5

Jakoś to sobie Amiga dzieli, max może tam mieć 2 mb i pewnie z simmem 8mb da się to podzielić.
Trzeba eksperymentować z różnymi.
n.p. do Wichra dają 16 mb, działają na 8mb i chodzą podkręcone.
[#7] Re: A4000 chip ram - jakie moduly ram

@arturB, post #5

Prawidłowo to powinna być tam kość simm 2Mb, a że o taką ciężko a jak już to i tak jest droższa od kości 8Mb, to się daje kość 8Mb tylko musi być dwustronna.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem