[#1] Dorabiamy Agnusy i CIA
...ale robimy to w tym wątku, nie zaśmiecamy gdzie indziej.
[#2] Re: 68060 aliexpress ponad 4tyś szt mają - co sądzicie?
Czy strona zamiennika CIA gdzieś udowadnia, że w implementacji CIA nie było za grosz skomplikowania?

Przy objekcie scalonym z większością architektury w FPGA nie ma gwarancji, że po ekstrakcji, można zmienić go od tak sobie w pełni funkcjonalny zamiennik, chociażby z uproszczeń, które można stosować, gdy można modyfikować całe środowisko komunikacyjne pomiędzy różnymi instancjami, w takim Minimigu w wykonaniu Yacube wykorzystuje tylko jeden sygnał zegarowy, gdzie oryginał korzysta z kilku zegarów poprzesuwanych w fazie i różnych częstotliwościach.

Takie proste, a dotąd nie ma zamienników 2MB Agnusa.

Ostatnia aktualizacja: 06.09.2020 23:32:33 przez WyciorX
[#3] Re: 68060 aliexpress ponad 4tyś szt mają - co sądzicie?
Możesz zwiększyć po prostu taktowanie CIA, ale soft Amigi tego nie uwzględnia przez co stacja będzie działała za szybko(mechanicznie się nie wyrobi), wszystkie liczniki będą działały szybciej, stary i znany problem od wieków, który występował przy prymitywnych "turbinach", gdzie do 68000 podawało się po prostu sygnał 14MHz, przez co 68000 generował sygnał E 1.4MHz zamiast 700kHz. Porty serial działały z podwójną prędkością, w sofcie trzeba było ustawić 4800baud, kiedy chciało się mieć 9600baud. Chcąc przyspieszyć CIA, trzeba poprawić oprogramowanie.

Ostatnia aktualizacja: 06.09.2020 23:35:18 przez WyciorX
[#4] Re: 68060 aliexpress ponad 4tyś szt mają - co sądzicie?

@WyciorX, post #2

Czy strona zamiennika CIA gdzieś udowadnia, że w implementacji CIA nie było za grosz skomplikowania

nie bardzo rozumiem do czego pijesz. Co robi CIA i jak są zorganizowane rejestry
https://www.c64-wiki.com/wiki/CIA
Co wg Ciebie tam jest skomplikowanego? Dwa ośmiobitowe porty równoległe z rejestrami je obsługującymi? To ma praktycznie KAŻDY mikrokontroler od 40 lat. Timery? Tak samo. Najprostsze FPGA to ogarniają i nie ma co się nad tym rozwodzić.

Teraz agnus - to nie tylko interfejs dla pamięci CHIP z kanałami DMA, to także blitter i copper. Zasadniczo całość DA się na FPGA zrobić by działała identycznie. Niekoniecznie będzie to z automatu implementacja z minimiga, ale jest to jakiś początek. Niemniej te "problemy" o których wspominasz nie są żadnymi problemami, a rzadkie przypadki softu który by nie działał prawidłowo tylko by pchnęły do usprawnienia implementacji. A jeśli chodzi o mechanikę działania agnusa ta jest doprawdy dość dobrze poznana.
chociażby z uproszczeń, które można stosować, gdy można modyfikować całe środowisko komunikacyjne pomiędzy różnymi instancjami

Automat skończony musi działać identycznie (by działały gry jak trzeba), jak to się obuduje interfejsami to już od nas zależy. To samo dotyczy TG68 w MiSTerze - tam nie ma sygnałów 68000/68020 na zewnątrz, bo i po co, a jeśli będziemy chcieli włożyć do amigi to równie dobrze możemy mieć 23bity adresowe jak 32, wewnętrznie i tak jest 32. Kwestia innej definicji w implementacji zewnętrznego interfejsu.
gdzie oryginał korzysta z kilku zegarów poprzesuwanych w fazie i różnych częstotliwościach

Bez większego znaczenia, bo możesz to samo otrzymać w samym FPGA z jednego zegara bazowego (~7,09MHz dla PAL)

Takie proste, a dotąd nie ma zamienników 2MB Agnusa

W 2010 nie było też zamienników 68000 na FPGA chociaż wielu już wiedziało, że się da, a niewielu już próbowało. Aż przyszedł taki, który nie wiedział, że inni już próbowali i nie dokończyli wziął się do roboty i swoje skończył uzyskując wydajność jednak zdecydowanie większą niż jakiekolwiej 68000 a może i 68020. Różnica jest taka, że o ile na względnie tanim FPGA jesteś w stanie zrobić tak szybki procesor jak bardzo rzadki i drogi stary procesor (więc jest to rozsądna alternatywa) to agnusa nawet 8375 spokojnie można dostać na ebayach etc. i wcale nie za majątek. Ergo - fpga może i jeszcze tańszy, ale zarobić będzie trudno. Póki nie ma problemu z dostaniem 2MB Agnusa to nie ma też wielkiej potrzeby bawić się w FPGA. Dodatkowo wielu amigowców to "puryści", FPGA jako dodatek, logika łącząca (glue logic) - ok, FPGA jako zamiennik oryginalnych układów - buuu, na stos z nim! Poza tym... jaki konkretnie jest sens wciągać samego Agnusa w FPGA gdy nie dokładając prawie nic można mieć agnusa i gary, a jak się dobrze zakręci to zamiast agnusa i gary można mieć alice, gayle i lisa (patrz vampire z core SAGA) ... a za chwilę - a po co w ogóle się w takie coś bawić jak można mieć całą logikę i cpu w jednym fpga (patrz vampire standalone)
[#5] Re: 68060 aliexpress ponad 4tyś szt mają - co sądzicie?

@abcdef, post #4

Otóż ja tylko napisałem, że CIA jest bardziej skomplikowane niż Gary, nigdzie nie zawarłem stopnia trudności, bo dla każdego będzie on na innym poziomie. Łatwo jest sobie pisać o tym jak to łatwo jest wziąć A i zrobić z tego B, a z im większą pewnością wypowiedziane, tym logiczniej brzmi dla odbiorcy, ale póki tego nie zweryfikujesz na własnej skórze, pozostanie jedynie jedynie teorią. Po co mi to wiedzieć, kiedy nie ma komu tego zrobić, przetestować, udowodnić? Marnujesz się tutaj.

Nie wiem po co mi to wszystko napisałeś, grzebanie w cudzym kodzie i logice autora, nigdy nie należy do łatwych rzeczy, a Agnus sam w sobie nie jest prostym urządzeniem. Są na pewno osoby, którym się to może wydawać relatywnie łatwe, m.in. znające działanie Agnusa na wylot, bez takiej wiedzy debugowanie ewentualnej implementacji może doprowadzić do rychłego osiwienia. Mówią, przecież, że niemożliwe tylko zajmuje dłużej czasu.

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2020 01:41:25 przez WyciorX
[#6] Re: 68060 aliexpress ponad 4tyś szt mają - co sądzicie?

@WyciorX, post #5

nigdzie nie zawarłem stopnia trudności

A ja nie pisałem o stopniu trudności tylko ile potrzebuje LE - bo to jest zależne od tego ile realnie jest logiki w środku. Zarówno Gary, jak i CIA zmieściłyby się w bardzo małych FPGA, tylko Gary potrzebuje ciut więcej I/O niż CIA. Agnus LE będzie potrzebował więcej, bo tej logiki JEST więcej. Ale znów - oryginalnie minimig działał na spartanie 3 z 400k bramek. Tak, czterysta tysięcy bramek. Te 400 tysięcy bramek to był ekwiwalent 8 tysięcy Logic Cells, a LC zostało wymyślone (bo to abstrakcyjna wartość) żeby porównywać ze sobą zasoby różnych rodzin i różnie zbudowanych CLB w FPGA, ale jest to liczone dość dziko dla każdej rodziny i w sumie nie bardzo da się to bezpośrednio porównywać z LE altery.
IIRC logika minimiga zajmowała jakieś 80% spartana, który ma ~3600 slices. Sam TG68 zajmuje ~2700 slices. Wychodzi - jak w pysk strzelił - że niemal cały chipset OCS w minimigu zajmuje mniej więcej tyle co implementacja 68000 Tobiasa. To jest jakieś kryterium porównawcze.

Po co mi to wiedzieć, kiedy nie ma komu tego zrobić, przetestować, udowodnić? Marnujesz się tutaj.

No nie ja napisałem
Czy strona zamiennika CIA gdzieś udowadnia, że w implementacji CIA nie było za grosz skomplikowania

Jest na relatywnie małym FPGA więc jest relatywnie prosta. Wszystko na tym świecie jest względne. Ktoś powie jestem programistą, zarabiam dużo bo 15k PLN na miesiąc, a przyjedzie ochroniarz supermarketu z UK i powie, że on zarabia 16k PLN ;) I jeszcze mniej podatku płaci...
Przy objekcie scalonym z większością architektury w FPGA nie ma gwarancji, że po ekstrakcji, można zmienić go od tak sobie w pełni funkcjonalny zamiennik

Akurat implementację minimiga przeglądałem już wiele lat temu i chwała, że autor rozbił funkcjonalność konkretnych układów na osobne .v
Teraz wzkaż gdzie... o np. tutaj
https://github.com/rkrajnc/minimig-de1/blob/master/rtl/minimig/Agnus.v widzisz problem z wyciągnięciem odpowiednich sygnałów na I/O FPGA by działało w amidze? A może coś jest nieczytelne? Ja to bym zrobił nieczytelne... ten kod jest czytelny i prosty do modyfikacji.

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2020 08:20:59 przez abcdef
[#7] Re: 68060 aliexpress ponad 4tyś szt mają - co sądzicie?

@abcdef, post #6

Różnice Agnus.v, a prawdziwym Agnusem względem samych portów:

clk, cck są wejściami
brak wyjść zegarowych CLK, CCK, 14MHz, _CDAC, CCKQ
brak wyjść _RAMEN i _REG_EN
brak _LDS, _UDS, RW, _AS
brak sygnałów sterujących pamięcią _CASL, _CASU, _RAS0, _RAS1, _WE, linie DRA

Sygnały wejściowe, które są w Agnus.v, a nie ma ich w Agnusie:

input 	aen,						// bus adress enable (register bank)
input	rd,							// bus read
input	hwr,						// bus high write
input	lwr,						// bus low write

output	reg dbwe,					// agnus does a memory write cycle (only disk and blitter dma channels may do this)

input	[3:0] audio_dmal,			// audio dma data transfer request (from Paula)
input	[3:0] audio_dmas,			// audio dma location pointer restart (from Paula)

input	disk_dmas,					// disk dma special request (from Paula)
input	ntsc,						// chip is NTSC
input	a1k,						// enable A1000 OCS features
input	ecs,						// enable ECS features
input	floppy_speed,				// allocates refresh slots for disk DMA
input	turbo						// alows blitter to take extra DMA slots

Jakoś nie wygląda mi to na implementację 1:1. Oczywiście, wystarczy tylko "dorobić brakujace sygnały i dostosować timingi", ale tego rodzaju wyjaśnienie przypomina mi efekt krugera-duninga i kwalifikujące się pod niego wypowiedzi damskiej części kierownictwa w mojej pracy, kiedy mówią "że trzeba coś wyregulować" lub "coś zrobić", kiedy nie jest to możliwe z powodu zacofania technicznego zakładu, niskiej jakości materiałów eksploatacyjnych, kupionych po "taniości" i braku odpowiednich narzędzi.

Ostatnia aktualizacja: 07.09.2020 15:04:03 przez WyciorX
[#8] Re: 68060 aliexpress ponad 4tyś szt mają - co sądzicie?

@WyciorX, post #7

clk, cck są wejściami
brak wyjść zegarowych CLK, CCK, 14MHz, _CDAC, CCKQ

Masz clock.v

brak wyjść _RAMEN i _REG_EN

Oczywiście, bo w przeciwieństwie do Amigi minimig ma inny kontroler pamięci (SRAM) więc sygnały typu RAS i CAS nie mają zastosowania. Obsługa jest oczywiście w minimig1.v
Może jeszcze zarzuć, że blitter i copper są osobnymi modułami ;)
Jakoś nie wygląda mi to na implementację 1:1

Wskaż w którym niby miejscu napisałem, że jest to fizyczna implementacja 1:1 z oryginalnym agnusem... A nie, czekaj, co ja napisałem?
Zasadniczo całość DA się na FPGA zrobić by działała identycznie

Aaaa... plus
Niekoniecznie będzie to z automatu implementacja z minimiga, ale jest to jakiś początek
Biorąc pod uwagę, że ta z grami w zasadzie działa to wymyślanie koła od nowa kontra dopasowanie tego co już jest, hmm...
[#9] Re: 68060 aliexpress ponad 4tyś szt mają - co sądzicie?

@abcdef, post #8

Twojemu oponentowi w dyskusji chodzi o fizyczną implementację np Agnusa.
Tworząc projekt np GBA 1000, nie mogąc zdobyć oryginału, kupujemy jakiś FPGA, który będzie siedział na jakiejś płytce, to wsadzimy w miejsce Agnusa o wuala.
[#10] Re: 68060 aliexpress ponad 4tyś szt mają - co sądzicie?

@WojtekX, post #9

Tak, ale jak ja pisałem, agnusy jednak są do dostania od ręki, a gdy się już sięga po fpga to zdecydowanie większy sens ma implementowanie całego chipsetu (+ewentualne ulepszenia), a nie samego agnusa - szczególnie gdy mowa o nowych pcb amiga-like. I wyraźnie napisałem, że agnus (sam agnus!) nie doczekał się "reimplementacji" w fpga, bo to mało opłacalny biznes (na dziś). Natomiast CIA są układami które zdecydowanie częściej padają (i w C64, i w Amidze) więc jak komuś zależy (w C64 i Amidze nie do wszystkiego są oba potrzebne) to sobie wyda. Z drugiej strony źródełko oryginałów CIA też nie wyschło jeszcze, ale delikatnie jest gorzej względem zapotrzebowania niż na agnusy 2MB.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem