[#1] Kabel wicher cd32-scart
Witam, poszukuję takiego kabla coby działał w takim zestawie, większość kabli zdaje się być jednokierunkowa, np taki jak tu . Piszą wyraźnie, że "Sygnał jest przesyłany wyłącznie z urządzenia Scart do urządzenia VGA". Poratuje ktoś linkiem do sprawdzonego kabla, przelotki dsub->scart?
[#2] Re: Kabel wicher cd32-scart

@fazior, post #1

blaszki w złączu scart są łatwo wymienialne, wystarczy odgiąć lekko blaszke, to sobie powymieniaj
[#3] Re: Kabel wicher cd32-scart

@michal_zukowski, post #2

Warto też się wspomóc jakąś igłą, którą odgina się zagięty kawałek blaszki w pinie scart.
[#4] Re: Kabel wicher cd32-scart

@Norbert, post #3

Pobieżnie looknałem i w grę wchodzi zamiana 19 pinu wtyczki scart na 20? Znaczy sygnał Csync z out na in?
[#5] Re: Kabel wicher cd32-scart

@fazior, post #4

Ok, kabel przerobiony zgodnie z tym schematem, działa w odpowiednim kierunku ale efekt nie do końca cieszy . Macie jakieś pomysły? Zwiozłem tą ciężką cholerę (tv) od siostry z działki w nadziei, że zrobię kaplicę CD32 a tu taka lipa.

Ostatnia aktualizacja: 25.09.2020 18:04:16 przez fazior
[#6] Re: Kabel wicher cd32-scart

@fazior, post #5

Skoro to kineskopowy tv to czemu przez svideo sie nie podepniesz ??
[#7] Re: Kabel wicher cd32-scart

@mikecios, post #6

Bo mam rgb w wichrze, rgb świeci lepiej.
[#8] Re: Kabel wicher cd32-scart

@fazior, post #5

Hej.
Mi się wydaje że nie podłączonej synchronizacji.
Wg. iana steadmana ma być podłączone od amigi przez rezystor 330ohm do pinu 20 w scartlink
Niestety nie wiem jak to jest zrobione w wichrze cd32.
Jak dla mnie jest już b.blisko, tylko brakuje synchronizacji.

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2020 10:13:07 przez Mikrobi
[wyróżniony] [#9] Re: Kabel wicher cd32-scart

@fazior, post #5

to dlatego, że na wyjściu VGA w spidiego Expansion Slot CD32 nie ma CSYNC, a CSYNC mógł być gdziekolwiek wyprowadzony, pisałem o tym ponad trzy lata temu jak jeszcze Expansion Slot nie trafił do produkcji. CSYNC najbliżej jest na pinie 157 (na Aminecie jest rozpiska pinów złącza CD32), ja przylutowałem przewód bezośrednio do układu wideo tak jak się robi moda RGB.
[#10] Re: Kabel wicher cd32-scart

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #9

O widzisz i to jest odpowiedź na moje boleści. Dziękuję.
[#11] Re: Kabel wicher cd32-scart

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #9

Kurde, nadal dupa, dałem na odwrocie przelotki kynar od 157 pinu do 13 pinu dsub i bez zmian.
[#12] Re: Kabel wicher cd32-scart

@fazior, post #11

Hsync trzeba by jakoś odciąć, zaraz coś wykombinuje. Pare minut później, wywalenie Hsync z pinu 13 dsub i podanie Csync z 157 pinu złącza na 20 pin scart pomogło. Dziękuję serdecznie wszystkim a szczególnie SKOLMANOWI, masz u mnie piwo:).

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2020 14:46:31 przez fazior
[#13] Re: Kabel wicher cd32-scart

@fazior, post #12

Bujaka!
Jak można to poprosiłbym filmik jak się gra na takim kozackim trinitronie!!!
Ja bym odpalił slamtilta,Super Stardusta i demo nexus7 na test.
Ogólnie jak Ci się podoba taka cd32 "na co dzień" ?

Ostatnia aktualizacja: 26.09.2020 17:48:26 przez Mikrobi
[#14] Re: Kabel wicher cd32-scart

@Mikrobi, post #13

A podoba się bardzo, choć tv mam dopiero od tygodnia i trochę geometria mu już siada. Kolory soczyste, dźwięk potężny. Wrażenia jak z epoki, moje pierwsze doświadczenie z Ami to była A500 i trinitron 15 cali chyba. Teraz trzeba by jakoś ubezprzewodowić tą Amę, bo mi chłopaki wczoraj wyrzucili ja z szafki (bo Jasiek mnie pociągnął). Także dopiero zaczynam, filmik nie bardzo mam czym zrobić, chyba że z trzęsącej łapy telefonem. Ale jak już złożę zestaw to filmik zrobię. No i chyba wrzucę tam jeszcze jakąś 1200/060 jako demo bestię. Będę miał idealny kącik do spożywania złotego napoju w długie zimowe weekendowe wieczory:).
[#15] Re: Kabel wicher cd32-scart

@fazior, post #14

Zapowiada się świetnie!
Ja mam to samo z telewizorem i ztcw to trzeba będzie się wziąść za kondensatory w środku..
Jak dla mnie warto bo wreszcie jest kontrast i brak kwadratów jak na lcd.
Jest nawet składanka cd32 games and beer jakby co.Ogólnie mnóstwo składanek !
Można nawet samemu coś porobić w video creatorze jeżeli chodzi o video-prezentacje.
Głównym problemem będzie jakość płyt cd -r i ich nagrywania.
Dużo radości z zabawy

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2020 10:56:50 przez Mikrobi
[#16] Re: Kabel wicher cd32-scart

@fazior, post #12

Dobra, to napisz mi to jeszcze raz, tak żebym zrozumiał, co zmieniałeś, jakie piny w tym gotowym kabelku?
Rozumiem, że CSYNC wogóle nie ma na wyjściu VGA z Wichra, więc pobrałeś do z złącza CD32 (157 na pin 20 SCART w kablu) i odciąłeś HSync na kablu?
[#17] Re: Kabel wicher cd32-scart

@BULI, post #16

13 pin z rgb wichra odciąłem w kablu i dałem csync z pinu 157 na pin 20 scart
14 pin z wichra dałem na 16 scart
reszta, czyli GND zostawiłem i dolutowałem audio
[#18] Re: Kabel wicher cd32-scart

@fazior, post #17

Dzięki
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem