[#31] Re: CDTV - problem z napedem

@orila, post #30

W dwóch zasilaczach, w których je wymieniałem taki efekt powstał, nie kupowałem wersji LowESR (nawet noname'y mają dzisiaj niższe ESR niż stare), obecnie to szumienie wydaje się cichsze niż na początku. Kiedyś czytałem artykuł o likwidowaniu piszczenia w jakimś laptopie, człowiek, który to robił wyjaśniał to w sposób wskazujący na posiadanie ogromnego doświadczenia w temacie i przyczyną problemu była zbyt mała pojemność kondensatora przed przetwornicą, tutaj jednak wstawiałem kondensatory o tej samej pojemności i nawet je sprawdzałem, więc musi mieć na to wpływ jakiś inny parametr kondensatorów.
[#32] Re: CDTV - problem z napedem

@Talentinek, post #8

Odnośnie wysuwania caddy, to przyczyną jest pradopodobnie tarcie.
Może byc też problem ze sprężynami.
Pomaga wyczyszczenie elementów mechanicznych i nasmarowanie.
Czasami problemem jest drobne powyginanie elementow blaszanych napędu. Trzeba przywrócić pierwotny kształt albo taki ktory zapewni swobodę pracy elementów mechanicznych.

Odnośnie napędu który nie kręci się, to najprawdopodobniej potrzebna jest wymiana lasera i zresetowanie kalibracji i najlepiej ponowna kalibracja optyki. Przy czym nie ma już w sprzedaży dokładnych zamienników, sa tylko SF-87 4/11 dla odtwarzaczy samochodowych. Oznacza to że trzeba trochę cierpliwości, części i zdolności manualnych. Sam SF-87 to koszt 200PLN wliczajac zagraniczna przesyłkę z Niemiec lub USA.
Aby ograniczyć ryzyko uszkodzenia lasera, polecam wymianę gniazda 5 pinowego na inne na PCB napędu.
[#33] Re: CDTV - problem z napedem

@orila, post #32

Poradziłem sobie z problemem wysuwania tacki caddy.
Po rozebraniu napędu okazało się że był wypadnięty drucik
który jest przymocowany do obudowy napędu oraz plastikowego elementu
wypychającego caddy. szeroki uśmiech
[#34] Re: CDTV - problem z napedem

@Phibrizzo, post #1

Podbijam temat z powodu ciekawostki jaka zauwazylem.

Jesli chodzi o kondensatory w napedzie to wszystkie oprocz bipolarnych zostaly wymienione.
Problem z rozruchem jednak pozostal. Po konsultacjach z kilkoma osobami postanowilem
pokrecic troche rezystorem nastawnym przy laserze. Jednak zanim chcialem do tego przystapic
chcialem sprawdzic jak obecnie czyta plyty zeby miec jakis punkt odniesienia.
Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu okazalo sie ze naped czyta praktycznie wszystkie plyty.
Nawet te z ktorymi wiem ze wczesniej na pewno mial problem. Nawet wypalane czytal bez zajakniecia.

Wnioski jakie moglbym wyciagnac to takie ze:
a) wczesniejszy rekap mogl miec na to wplyw
b) laser jest jeszcze sprawny
c) mozliwe ze to jest jeszcze problem kondensatorow bipolarnych
[#35] Re: CDTV - problem z napedem

@Phibrizzo, post #34

Na pewno na rozruch mają kondensatory, które znajdują się gdzieś w obwodzie sterowania silnikiem, ponieważ u mnie po wymianie wszystkich kondensatorów, to inicjujące "szturchnięcie" płytą jest wyraźnie mocniejsze niż przed recapem. Jak za słabo ruszy płytą po włożeniu, to często też jej nie wykrywa, nie wiem co odpowiada za ten impuls, ten CD-ROM to jakiś relikt lat 80'tych, nawet jego konstrukcja nie wprawia w osłupienie i schematu nie ma raczej.
[#36] Re: CDTV - problem z napedem

@san_u, post #35

Podejrzewam, że na emulator napędu jak np. gd-emu w Dreamcaście
nie ma co liczyć.
Jak napęd padnie, to nie ma czym zastapić. I co wtedy?

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2021 12:12:31 przez mmarcin2741
[#37] Re: CDTV - problem z napedem

@mmarcin2741, post #36

Nie wiadomo jak emulować ten napęd, brak rozpisu złącza, funkcji sygnałów czy standardu w jakim pracuje. Pozostanie tylko przełączenie w tryb A500, bo bez sprawnego (niewykrytego) CD-ROM, bootrom CDTV nie ruszy.
[#38] Re: CDTV - problem z napedem

@san_u, post #37

Witam po długiej przerwie. Nie wniosę nic raczej do tematu, bo 100 lat nie naprawiałem żadnego odtwarzacza CD. Nie przypominam sobie też raczej takiego uszkodzenia. Jednego czego jestem pewien, to że skoro napęd przy lekkim wsparciu od usera odczytuje wszystkie płyty to nie jest to laser. Gdyby to była głowica laserowa to płyta przestała by się obracać w momencie kiedy przestaje się jej pomagać. Póki co trzeba wymienić resztę kondensatorów no i profilaktycznie pomierzyć napięcia zasilania z zasilacza, koniecznie wszystkie. Bajdełej, wreszcie po 20 latach na początku roku 2022 doczekam się swojego retro kącika, wtedy dopiero otworzę swoją amigę i będę mógł rzucić okiem, trochę późno ale zobaczymy co z między czasie z twoim napędem się podzieje.
[#39] Re: CDTV - problem z napedem

@Phibrizzo, post #34

hmm
Jesli chodzi o kondensatory w napedzie to wszystkie oprocz bipolarnych zostaly wymienione.
Problem z rozruchem jednak pozostal.

w napędzie CDTV wymieniłem wszystkie kondki i problem dalej istnieje,
czy ktoś już coś w tym temacie wymyślił nowego/do sprawdzenia?
[#40] Re: CDTV - problem z napedem

@Cezarykl, post #39

Spróbuj minimalnie pokręcić potencjometrem lasera w lewo. Ja ostatnio regulowałem laser i po przekręceniu za dużo w prawo nie chciał ruszyć. Zaznacz sobie pozycję wyjściową, żebyś wiedział w razie czego do czego wrócić.
[#41] Re: CDTV - problem z napedem

@nekroskop, post #17

U mnie jak płyta nie kręcił trzeba było wymienić tranzystor q303 bodajże.

widziałem filmik na yt jak autor to opisuje, ale nie pokazał który potencjometr kręci :)
więc trzeba by jeszcze spr ten tranzystor oraz czujnik wsadzenia płyty
[#42] Re: CDTV - problem z napedem

@Cezarykl, post #41

link

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2025 21:03:24 przez AD99
[#43] Re: CDTV - problem z napedem

@AD99, post #42

o tym filmie pisałem wcześniej,
nie ma w nim, co dokładnie kręcił, który potencjometr
(żółty czy niebieski, bo nie rozumiem)

ps.
spr ten tranzystor q303, jest ok

posiadam CADDY bez górnej pokrywki,
i po jej wsadzeniu do napędu i po ruszeniu płytki, kręci się,
słychać kilka głośnych dźwięków, i dalej staje.

Czyby był problem z silniczkiem?
[#44] Re: CDTV - problem z napedem

@Cezarykl, post #43

Obejrzyj jeszcze raz dokładnie. On nie kręci ani żółtym, ani niebieskim. Tam gdzie ostrość kamery tam jest potencjometr.
[#45] Re: CDTV - problem z napedem

@Cezarykl, post #43

posiadam CADDY bez górnej pokrywki,
i po jej wsadzeniu do napędu i po ruszeniu płytki, kręci się

Wlozenie do napedu plyty w caddy bez gornej pokrywy to nie jest najleprzy sposob testu.
Gorna pokrywa dociska plyte do napedu. Bez tego plyta moze sie slizgac nie osiagajac odpowiedniej predkosci.
[#46] Re: CDTV - problem z napedem

@Phibrizzo, post #45

podobnie jak na twoim filmiku z
https://www.ppa.pl/forum/elektronika/42274/cdtv-problem-z-napedem#m703463

jak ruszę płytkę to się zakręci, ale mam to w caddy,
w sprawnej caddy nic nie chce się ruszyć

jak to naprawiłeś ?

ps.
może kalibracja tych żółtopomarańczowych i niebieskich potencjometrów by pomogła ?
jak to zrobić?

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2025 00:04:50 przez Cezarykl
[#47] Re: CDTV - problem z napedem

@Cezarykl, post #46

Na moim filmie ten docisk z gory jest dosc ciezki (tym elementem jest zawias silownika do szafek).
Dalem pod spod tez podkladke gumowa ktora tam idealnie pasowala.

Nie udalo mi sie ustalic przyczyn nie dzialania napedu.
Po pewnym czasie dzieki koledze Bartkowi udalo mi sie go wymienic.
1
[#48] Re: CDTV - problem z napedem

@Cezarykl, post #43

"Kręcę" potencjometrem mocy na głowicy lasera.
W 99% przypadków to wystarcza.
Hint:
- objawy zbyt niskiej wartości mocy lasera: soczewka porusza się gora - dół, nie kręci płytą,
- objawy zbyt wysokiej wartości mocy lasera: płyta obraca się przeciwnie do wskazówek zegara lub/i soczewka lasera uderza o powierzchnię płyty powodując czasowe i krótkotrwałe zmniejszenie prędkości obrotowej płyty.
Regulację mocy lasera biorę po prostu na słuch.
Jeśli pozostałe parametry lasera są w normie, kondensatory mają swoje parametry lub też parametry lasera są regulowane automatycznie poprzez kontroler a laser nie czyta to najlepszą opcją jest próba zwiększenia mocy. NIGDY (bo były już tu całe dialogi prowadzone na ten temat) nic nie uległo spaleniu, przegrzaniu, zniszczeniu, przedwczesnemu zużyciu.
Opowieści o tym można włożyć na półkę, a wzięły się z niewiedzy nt. sterownika lasera w PS2, gdzie te lasery padały po przeróbce.

Tyle w temacie. Kręć co jakiś radian w jedną i w drugą i znajdziesz optimum.
Dodam tylko, że niestety gdy laser jest zabrudzony z wierzchu i od spodu będzie ciężko pogodzić płyty nagrywane z tłoczonymi.
[#49] Re: CDTV - problem z napedem

@kubaslonka, post #48

doszedłem do tego, że płytka CDPD non stop się "kręci"
zapewne próbuje coś odczytywać ale nic się nie dzieje,
zapewne oprócz wzmocnienia lasera trzeba zrobić ogólną kalibrację

ps
już mam dosyć rozkręcania milionów śrubek CDTV
xD
[#50] Re: CDTV - problem z napedem

@Cezarykl, post #49

już mam dosyć rozkręcania milionów śrubek CDTV
xD

Mozesz zrobic taka jak ja na filmie. Tam naped byl podlaczony tylko do zewnetrznego zasilacza.
Dodatkowo zawsze mozesz skrecic CDTV bez zamontowanego napedu i podlaczyc go tasmami tak zeby lezal obok.
Moze braknc kabla do zasilania ale to chyba nie problem. Osobiscie tez tak robilem.

Ostatnia aktualizacja: 10.06.2025 11:09:14 przez Phibrizzo
[#51] Re: CDTV - problem z napedem

@Phibrizzo, post #50

Fajny pomysł by do testów wyciągnąć napęd na zewnątrz ale wydaje mi się, że tam nie ma standardowej taśmy SCSI. Dotąd niestety by go sprawdzić potrzebowałem CDTV poskładać.
[#52] Re: CDTV - problem z napedem

@Rafał A-3000, post #51

Oryginalna tasma jest na tyle dluga ze bez problemu da sie naped polozyc obok.
[#53] Re: CDTV - problem z napedem

@Rafał A-3000, post #51

wyciągnąć napęd na zewnątrz ale wydaje mi się, że tam nie ma standardowej taśmy SCSI.

czyżby ta tasiemka była identyczna ze zwykłą taśmą 40pin PATA ?

jeżeli tak, to taką długą PATA gdzieś mam :)
xD
[#54] Re: CDTV - problem z napedem

@Cezarykl, post #53

42 pin
[#55] Re: CDTV - problem z napedem

@orila, post #54

42 pin

tak liczę i liczę i max co widzę to, że jest to wtyczka 40pin do płyty głównej CDTV
:)
potrzebna jest wymiana lasera i zresetowanie kalibracji i najlepiej ponowna kalibracja optyki.polecam wymianę gniazda 5 pinowego na inne na PCB napędu.

czy masz jakieś how to jak to zrobić ?
[#56] Re: CDTV - problem z napedem

@Cezarykl, post #55

tak liczę i liczę i max co widzę to, że jest to wtyczka 40pin do płyty głównej CDTV

Faktycznie jest 40 pinow.
Wyjasniam skad koledze wyzej wziely sie 42.
Otoz na plycie glownej faktycznie jest miejsce na 42 piny (nawet sa opisane) jednak dwa ostatnie nie sa obsadzone.
[#57] Re: CDTV - problem z napedem

@Cezarykl, post #55

Sorki, nie liczyłem na taśmie, tylko szybko spojrzałem na dokumentację i na płytę.

Odnośnie wymiany lasera.... to kalibrację robiłem ustawiając wszystkie pokretła na pozycję środkową i kręciłem delikatnie każdym naprzemian robiąc reset i słuchając i patrząc na próbę boota z CD.

Zamienniki lasera mają inne złącza... ja wybierałem te oznaczone 4/11 (CDTV ma 5/12) ... wtedy taśmę 11 rozcinałem między pinami 3 a 4 aby wcisnąć w gniazdo 12 z przerwą w środku (4 pin gniazda nie podłączony), a gniazdo 5 pin wylutowałem i wlutowałem jakieś inne szersze (taśma 4 pin jest szersza od tej z CDTV) i o gęstszych pinach - usuwając nadmiarowe piny a pozostałe doginając aby pasowały do PCB
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem