[#31] Re: CDTV - problem z napedem

@orila, post #30

W dwóch zasilaczach, w których je wymieniałem taki efekt powstał, nie kupowałem wersji LowESR (nawet noname'y mają dzisiaj niższe ESR niż stare), obecnie to szumienie wydaje się cichsze niż na początku. Kiedyś czytałem artykuł o likwidowaniu piszczenia w jakimś laptopie, człowiek, który to robił wyjaśniał to w sposób wskazujący na posiadanie ogromnego doświadczenia w temacie i przyczyną problemu była zbyt mała pojemność kondensatora przed przetwornicą, tutaj jednak wstawiałem kondensatory o tej samej pojemności i nawet je sprawdzałem, więc musi mieć na to wpływ jakiś inny parametr kondensatorów.
[#32] Re: CDTV - problem z napedem

@Talentinek, post #8

Odnośnie wysuwania caddy, to przyczyną jest pradopodobnie tarcie.
Może byc też problem ze sprężynami.
Pomaga wyczyszczenie elementów mechanicznych i nasmarowanie.
Czasami problemem jest drobne powyginanie elementow blaszanych napędu. Trzeba przywrócić pierwotny kształt albo taki ktory zapewni swobodę pracy elementów mechanicznych.

Odnośnie napędu który nie kręci się, to najprawdopodobniej potrzebna jest wymiana lasera i zresetowanie kalibracji i najlepiej ponowna kalibracja optyki. Przy czym nie ma już w sprzedaży dokładnych zamienników, sa tylko SF-87 4/11 dla odtwarzaczy samochodowych. Oznacza to że trzeba trochę cierpliwości, części i zdolności manualnych. Sam SF-87 to koszt 200PLN wliczajac zagraniczna przesyłkę z Niemiec lub USA.
Aby ograniczyć ryzyko uszkodzenia lasera, polecam wymianę gniazda 5 pinowego na inne na PCB napędu.
[#33] Re: CDTV - problem z napedem

@orila, post #32

Poradziłem sobie z problemem wysuwania tacki caddy.
Po rozebraniu napędu okazało się że był wypadnięty drucik
który jest przymocowany do obudowy napędu oraz plastikowego elementu
wypychającego caddy. szeroki uśmiech
[#34] Re: CDTV - problem z napedem

@Phibrizzo, post #1

Podbijam temat z powodu ciekawostki jaka zauwazylem.

Jesli chodzi o kondensatory w napedzie to wszystkie oprocz bipolarnych zostaly wymienione.
Problem z rozruchem jednak pozostal. Po konsultacjach z kilkoma osobami postanowilem
pokrecic troche rezystorem nastawnym przy laserze. Jednak zanim chcialem do tego przystapic
chcialem sprawdzic jak obecnie czyta plyty zeby miec jakis punkt odniesienia.
Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu okazalo sie ze naped czyta praktycznie wszystkie plyty.
Nawet te z ktorymi wiem ze wczesniej na pewno mial problem. Nawet wypalane czytal bez zajakniecia.

Wnioski jakie moglbym wyciagnac to takie ze:
a) wczesniejszy rekap mogl miec na to wplyw
b) laser jest jeszcze sprawny
c) mozliwe ze to jest jeszcze problem kondensatorow bipolarnych
[#35] Re: CDTV - problem z napedem

@Phibrizzo, post #34

Na pewno na rozruch mają kondensatory, które znajdują się gdzieś w obwodzie sterowania silnikiem, ponieważ u mnie po wymianie wszystkich kondensatorów, to inicjujące "szturchnięcie" płytą jest wyraźnie mocniejsze niż przed recapem. Jak za słabo ruszy płytą po włożeniu, to często też jej nie wykrywa, nie wiem co odpowiada za ten impuls, ten CD-ROM to jakiś relikt lat 80'tych, nawet jego konstrukcja nie wprawia w osłupienie i schematu nie ma raczej.
[#36] Re: CDTV - problem z napedem

@san_u, post #35

Podejrzewam, że na emulator napędu jak np. gd-emu w Dreamcaście
nie ma co liczyć.
Jak napęd padnie, to nie ma czym zastapić. I co wtedy?

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2021 12:12:31 przez mmarcin2741
[#37] Re: CDTV - problem z napedem

@mmarcin2741, post #36

Nie wiadomo jak emulować ten napęd, brak rozpisu złącza, funkcji sygnałów czy standardu w jakim pracuje. Pozostanie tylko przełączenie w tryb A500, bo bez sprawnego (niewykrytego) CD-ROM, bootrom CDTV nie ruszy.
[#38] Re: CDTV - problem z napedem

@san_u, post #37

Witam po długiej przerwie. Nie wniosę nic raczej do tematu, bo 100 lat nie naprawiałem żadnego odtwarzacza CD. Nie przypominam sobie też raczej takiego uszkodzenia. Jednego czego jestem pewien, to że skoro napęd przy lekkim wsparciu od usera odczytuje wszystkie płyty to nie jest to laser. Gdyby to była głowica laserowa to płyta przestała by się obracać w momencie kiedy przestaje się jej pomagać. Póki co trzeba wymienić resztę kondensatorów no i profilaktycznie pomierzyć napięcia zasilania z zasilacza, koniecznie wszystkie. Bajdełej, wreszcie po 20 latach na początku roku 2022 doczekam się swojego retro kącika, wtedy dopiero otworzę swoją amigę i będę mógł rzucić okiem, trochę późno ale zobaczymy co z między czasie z twoim napędem się podzieje.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem