[#1] RAM 512 - jaki to kwarc?
Pochyliłem się dzisiaj nad rozszerzeniem pamięci w mojej Amidze 500. Rozszerzenie jest "po przejściach", czyli zaliczyło rozlanie baterii. Straty okazały się umiarkowane, najbardziej ucierpiał pobliski kwarc, który został dość konkretnie zanieczyszczony. Przyznam, że wkurza mnie ten zielony nalot, więc postanowiłem wymienić kwarc na nowy. Kłopot w tym, że nie jestem w stanie odczytać z niego żadnych konkretnych wartości . Dlatego pytanie do was, czy ktoś wie co to za kwarc jest w tym popularnym, bądź co bądź, rozszerzeniu do Amigi?

Tutaj fota rozszerzenia
[#2] Re: RAM 512 - jaki to kwarc?

@MarX, post #1

Mysle ze dowolny kwarc zegarkowy o czestotliwoaci 32768Hz da rade.
[#3] Re: RAM 512 - jaki to kwarc?

@Phibrizzo, post #2

ok, dzięki OK
[#4] Re: RAM 512 - jaki to kwarc?

@MarX, post #1

Potwierdzam. Ten układ oki to zegar czasu.Jak ma być podtrzymywany po wyłączeniu to trzeba dać baterię. Na razie - czyszczenie kontakt s -em lub innym i przegląd reszty ścieżek.
Powodzenia! Będzie kozak maszyna do modułów
[#5] Re: RAM 512 - jaki to kwarc?

@Mikrobi, post #4

@Mikrobi: Dzięki za potwierdzenie . Tak, mam plan zamontować baterię, ale narazie pozbędę się tej malarii
[#6] Re: RAM 512 - jaki to kwarc?

@MarX, post #5

Dobra, wymieniłem kwarc i trochę podczyściłem tą pamięć. Przyszła pora na baterię. Kupiłem specjalnie obudowaną CR2032 tak aby pasowała na miejscu starego akumulatora. Teraz pytanie, czy należy wlutować tu diodę, aby zapobiec ładowaniu baterii ? Tu fota całego zestawu
[#7] Re: RAM 512 - jaki to kwarc?

@MarX, post #6

Cześć. Dioda koniecznie.
[#8] Re: RAM 512 - jaki to kwarc?

@Marcin74, post #7

Cześć. Dioda koniecznie.

Dzięki
[#9] Re: RAM 512 - jaki to kwarc?

@Phibrizzo, post #2

Witajcie,
podepnę się do wątku, bo mój również dotyczy rozszerzenia 512kB.

Wraz z kupnem A500 w środku było, chyba dość popularne rozszerzenie, jak poniżej.
Wylutowałem baterię, jednak nie działa. Złącze w A500 na pewno nie jest uszkodzone, bo sprawdzałem inną kartę 512kB i działa poprawnie.
Czy wiadomo co w takiej karcie mogło ulec uszkodzeniu?

[#10] Re: RAM 512 - jaki to kwarc?

@kar78787878, post #9

pamięć ?
[#11] Re: RAM 512 - jaki to kwarc?

@nekroskop, post #10

Sama z siebie pod wpływem czasu?
[#12] Re: RAM 512 - jaki to kwarc?

@kar78787878, post #9

Zacznij od ściągnięcia zworki i wymycia płytki z tego syfu po wylanej baterii. Po dokładnym wysuszeniu sprawdź(jak masz multimetrem)ciągłość ścieżek z "górnej" strony płytki. Obstawiam którąś wyżartą ścieżkę. Odpal rozszerzenie ze zworką i bez(teoretycznie powinna być założona dla dodatkowego ramu).
[#13] Re: RAM 512 - jaki to kwarc?

@AD99, post #12

Ścieżki wyglądają bardzo dobrze. Pojawiły się tylko zielonkawe punkty głównie w miejscu punktów baterii.
Winnym okazała się zaśniedziała zworka.

Dzięki!
[#14] Re: RAM 512 - jaki to kwarc?

@kar78787878, post #13

Masz to samo z "zielonymi punktami" co w moim egzemplarzu i też nie działa mi to rozszerzenie, będę go męczył w wolnej chwili - obstawiam uwaloną ścieżkę w pobliżu przelotek w PCB. Miernik do ręki i będzie szukanie przerwy. Dodatkowo z powodu "korozji" chcę przelutować wszystko w rejonie wylewu baterii.

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2021 07:35:38 przez Adinfo
[#15] Re: RAM 512 - jaki to kwarc?

@Adinfo, post #14

W kwestii ogólnej - zawsze warto sprawdzać zimne luty w sprzęcie tego typu. Miałem przełącznik kickstartów, w którym zimnych lutów była połowa. To są często garażowe manufaktury...
[#16] Re: RAM 512 - jaki to kwarc?

@Daclaw, post #15

Z tymi zimnymi lutami 100% się zgadzam - do tego dochodzi na tych wątpliwych lutach ten zielony nalot, dlatego chcę to na początek całe rozlutować.
[#17] Re: RAM 512 - jaki to kwarc?

@Adinfo, post #14

Masz to samo z "zielonymi punktami" co w moim egzemplarzu i też nie działa mi to rozszerzenie, będę go męczył w wolnej chwili - obstawiam uwaloną ścieżkę w pobliżu przelotek w PCB. Miernik do ręki i będzie szukanie przerwy.

Dzięki, ale nie wiem czy czytałeś dokładnie moją wcześniejszą wypowiedź. Ścieżki są ok bez potrzeby mierzenia. Winnym była zworka.
[#18] Re: RAM 512 - jaki to kwarc?

@kar78787878, post #17

Winnym okazała się zaśniedziała zworka.
U Ciebie jednak nie jest tak źle. U mnie niestety jest gorzej.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem