[#1] Świńska przeróbka rozszerzenia do A500
Przypadkowo wpadłem na ten wątek sprzed 4 lat. Dyskusja toczyła się o tym jak zwiększyć pamięć w klasycznym rozszerzeniu do A500 o dodatkowe 512 kb. Mam w mojej A500 płytę rev 8A z wlutowanymi dodatkowymi pamięciami (a więc 1MB na płycie). Ostatnio dorzuciłem demultiplexer, dzięki czemu Amiga widzi dodatkowe 512 kb pod klapką. Tak więc na tą chwilę cieszę się 1.5 MB RAMu. Fajnie, ale kolejne 0.5 MB by nie zaszkodziło . Dysponuję dwoma rozszerzeniami pamięci do A500. Pierwszym, bardziej wypasionym i drugim "z marketu" . Czy którekolwiek z tych rozszerzeń da się potraktować tzw. "świńską" przeróbką, czyli nalutowaniem pamięci na pamięć ? Czy w rozszerzeniu, w którym pamięci lutowane są techniką SMD nie trzeba zastosować jakiejś dodatkowej płytki/podstawki ? Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi.
[#2] Re: Świńska przeróbka rozszerzenia do A500

@MarX, post #1

Pewnie sie da ale po co ? Ja już to przerabiałem.
Najprościej kupić na Alledrogo dodatkowy 1 MB z zegarem i gotowe.
[#3] Re: Świńska przeróbka rozszerzenia do A500

@MarX, post #1

jedno i drugie rozszerzenie da się tak przerobić, ale do tego SMD będzie ciężko znaleźć odpowiednie układy, a i lutowanie ich "na barana" może nie być za wygodne, do tego na 16 kostkach łatwiej dobrać odpowiednie układy, ale sporo z tym roboty i mogą być drogie.
najłatwiej ( i chyba najtaniej ) to byłoby dolutować "na barana" kolejne 8 kostek na płytę główną Amigi, lub wywalić wszystkie 8 256Kx4bit i wlutować 4 układy 1Mx4bit ( np ze starego SIMMa 4MB/8MB )
[#4] Re: Świńska przeróbka rozszerzenia do A500

@UJP, post #3

Dzięki za odpowiedzi. Myślałem, że będzie to mniej skomplikowana sprawa. W takim razie odpuszczam temat.
[#5] Re: Świńska przeróbka rozszerzenia do A500

@viger, post #2

Po to aby wykorzystać to co się ma, zrobić to samemu i mieć z tego satysfakcję. Mam identyczną sytuację - A500 REV8A zmodowaną do A500+ i A501, które używam z działającym RTC (na CR2032). Wszystko po własnych naprawach i modyfikacjach. To daje mi 1,5MB RAM, ale przydałaby się pełna opcja. Dodatkowo zakupione staro-użyteczne pamięci. Gdzieś było wspomniane o modzie na rozszerzeniu ale bez szczegółów - podginaniu nożki i dolutowaniu do drugiej (nie wiem czy to zdrowe i nie trzeba doltować jeszcze jakiś pojemności) - jakby ktoś to dokładniej opisał, to byłoby miło.

Ostatnia aktualizacja: 16.02.2021 19:59:22 przez Koniu-81
[#6] Re: Świńska przeróbka rozszerzenia do A500

@Koniu-81, post #5

[#7] Re: Świńska przeróbka rozszerzenia do A500

@MarX, post #4

To nie jest skomplikowane - po prostu masz rozszerzenie, które do takiej poprawy się nie nadaje. Jakbyś miał klasyczne na zwykłych kościach DIP to byłoby to trywialne (zrobiłem, działało, teraz leży na półce).
[#8] Re: Świńska przeróbka rozszerzenia do A500

@wali7, post #6

Odnoszę wrażenie, że nie myśleliśmy o tym samym... co do rozszerzenia A500 do A500+, to tak, u mnie również działa. NATOMIAST rozszerzenie A501 do 1MB chip, było opisane np. tutaj https://www.ppa.pl/forum/amiga/28340/a501-a501/2 , ale nie do końca zakończone sukcesem, dlatego dalej drążyłem temat.
[#9] Re: Świńska przeróbka rozszerzenia do A500

@Koniu-81, post #8

Robota sprowadza sie do nalozenia na siebie 2 rozszerzen 512k.
Najlatwiej z rozszerzeniami majacy tylko 4 kosci tht.
W innych wypadkach trzebaby rozpoznac uklady i wyprowadzenia i zrobic drutologie laczac ze soba linie danych... i tylko inaczej polaczyc 2 linie wyboru blokow 256k (analogicznie jak w modzie 2MB na plycie).
Nie chcialoby mi sie tak bawic... wygladaloby okropnie.
Moznaby ew. wlutowac jedna kosc 512k bezposrednio do zlacza aby nie uszkodzic cieplem ukladow pamieci.
Duzo prosciej wstawic rozszerzenie 1MB po prostu.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem