[#31] Re: Interfejs Sakura FDD - lista elementów

@Adinfo, post #30

I gotowe. Trochę było przy tm zabawy ale jestem zadowolony z efektu.

Na blacie Workbencha pojawiła się ikonka DF1: ???? czyli chyba działa. Muszę jeszcze podłączyć jakąś stację dysków i się zobaczy. Z tym że musiałbym do tego rozebrać A500 żeby wyjąć przewód zasilający i taśmę sygnałową, bo niestety nie mam żadnych w zapasie.

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2021 15:46:02 przez nostrum666
[#32] Re: Interfejs Sakura FDD - lista elementów

@nostrum666, post #31

Sprawdziłem wszystkie przerobione stacje, jakie posiadam. Panasonic, Samsung, Alps, 2 razy Nec. Wszystkie działają bez problemu więc sukces.
[#33] Re: Interfejs Sakura FDD - lista elementów

@nostrum666, post #32

A to spodziewałeś sie, że nie działa? Sprawdź sobie ewentualnie df2/df3 i stacje nie przerobione bo w sumie zawsze mogłeś jakieś przewody pozamieniać.

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2021 16:33:36 przez lopezpb
[#34] Re: Interfejs Sakura FDD - lista elementów

@lopezpb, post #33

Nie, prędzej spodziewałem się że sknocę coś podczas lutowania i spalę Amigę A tak serio to zawsze może coś pójść nie tak. Na szczęście nie muszę niczego poprawiać. Sprawdzałem wszystkie połączenia po parę razy już po złożeniu wszystkiego do kupy. DF2 i DF3 sprawdzę, ale już nie dziś. Mam też jeszcze jedną stację od PC z ostatnich wystawek więc ją też w swiom czasie sprawdzę. Muszę tylko zakupić jakieś przewody, bo te co są na zdjęciu to taka trochę partyzantka.
[#35] Re: Interfejs Sakura FDD - lista elementów

@nostrum666, post #34

Nieprzerobiona stacja ALPS też działa bez najmniejszego problemu.
I o ile czyta wszystko bez problemu to Xcopy nie widzi dyskietki w stacji.

Ostatnia aktualizacja: 15.03.2021 20:15:14 przez nostrum666
[#36] Re: Interfejs Sakura FDD - lista elementów

@nostrum666, post #35

Cześć, dopiero zauważyłem Twój post. Jak za późno to może komuś innemu się przyda. Ja też użyłem 805. Jak wlutujesz gniazdo żeńskie tak jak ja to można bezpośrednio wetknąć w stację, czasami trzeba z tyłu zaizolować lub użyć dłuższy wtyk żeński 34pin (chyba do Raspberry Pi sprzedają dłuższe tylko że 40pin i trzeba przyciąć) .

Zrobiłem też swoją wersję tego interfejsu na elementach THT (jak jeszcze nie miałem wprawy z SMD - dalej nie mam ) . Wtykany od razu w stację PC, pinout IDC20 zachowałem jak w Sakura. Muszę się zmobilizować i kilka moich projektów wrzucić na github, na razie udostępniam tutaj.
link
[#37] Re: Interfejs Sakura FDD - lista elementów

@SimonGK, post #36

dobry patent z tym podłączeniem do stacji bezpośrednio, aż sprawdzę :)
[#38] Re: Interfejs Sakura FDD - lista elementów

@SimonGK, post #36

Czy Kolega ma może na zbyciu jakieś wolne płyteczki ze swojego autorskiego pomysłu? Chętnie zanabyłbym drogą kupna ze 2 sztuki... Jakoś mi lutowanie SMD też nie idzie najlepiej
[#39] Re: Interfejs Sakura FDD - lista elementów

@lopezpb, post #33

Sprawdziłem DF2 i DF3, jest ok. Co do nie działania nieprzerobionej stacji w Xcopy to miałem luźną zworkę J2 i podejrzewam że to była przyczyna takiego a nie innego zachowania, Wymieniłem ją na taką, która już siedzi porządnie, ale nie jestem w stanie tego na 100% potwierdzić bo stację już przerobiłem na amigową (działa bez problemu).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem