[#1] Problem z klawiaturą w AA3000+
Mam problem z podłączeniem klawiatury do Amigi 3000. Testuję nową płytę AA3000+

Jedna klawiatura resetuje i/lub zamraża komputer, a drugiej nie widać choć potrafi przepełnić bufor klawiatury znakiem '

W czym może być problem? Ta resetująca ma na na płytce jakieś dodatkowe diody, których nie ma druga. Reszta jest identyczna poza układem klawiszy (ang/niem).

Kilka miesięcy temu obie były sprawne. Niestety oryginalna płyta A3000 wciąż jest naprawie.
Na żadnej nie działa dioda CapsLock.
[#2] Re: Problem z klawiaturą w AA3000+

@Rafał A-3000, post #1

Odeślij do tego, co to robił.
Ciekawe co jeszcze wyjdzie.

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2021 19:20:59 przez Dorian3d
[#3] Re: Problem z klawiaturą w AA3000+

@Rafał A-3000, post #1

Zdaje mi się, że w drugim przypadku masz "przebicie" z sygnału KB_Clock do KB_Data. Za każdym cyklem zegara dostajesz stan wysoki na linii danych, skoro zaś linia danych jest zanegowana, to dostajesz ciągłe 00. A kod 00 ma klawisz '.
Miałem kiedyś ten objaw w GBA1000, pomogło skrócenie kabla klawiatury.
Na początek sprawdź, czy przypadkiem gdzieś nie masz zwarcia pomiędzy wspomnianymi liniami, potem wymień kabel na krótszy.
[#4] Re: Problem z klawiaturą w AA3000+

@Rafał A-3000, post #1

Nie masz adeptera do pecetowej klawiatury lub kogoś z dużą amiga w okolicy?
Trochę to podejrzane żeby poszły jednocześnie obie na raz.
[#5] Re: Problem z klawiaturą w AA3000+

@Ralpheeck, post #4

Poszukam kogoś by sprawdzić swoje klawiatury. Ewentualnie od A500 podepnę.
Tymczasem test kart Zorro jest pozytywny. szeroki uśmiech
1
[#6] Re: Problem z klawiaturą w AA3000+

@Rafał A-3000, post #5

I po kłopocie. Problemem był uszkodzony jeden z rezystorów stanowiących zasilanie klawiatury.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem