[#1] Testy AA3000+
Czy ktoś z Was ma już tą płytę? Jak tam można sprawdzić sloty i karty PCI?
Oprogramowanie z elboxu jakby nie działało... Trzeba zainstalować oprogramowanie Prometeusza?
[#2] Re: Testy AA3000+

@Rafał A-3000, post #1

Używasz oprogramowania Prometeusza, bo tam jest Prometeusz.
[#3] Re: Testy AA3000+

@wali7, post #2

Ważna uwaga - karta daughterbord Hesego do działania z wpiętymi kartami najwyraźniej wymaga zasilania. Pewnie przez dodatkowe układy obsługujące PCI.

Dotąd karty daughterbord do dużych Amig miały czasem złącza zasilania ale działały bez podpinania zasilania. Przynajmniej ja nie miałem dotąd potrzeby podpinania zasilania - było ono raczej wymagane w przypadku wpinania prądożernych kart, których najwyraźniej nie miałem.

Tymczasem nowy daughterboard z Prometeuszem bez dodatkowego prądu widzi mi tylko Buddha-Flash. Dla przykładu X-Surfa i V-Laba już nie wykrywał - ShowBoard pokazywał wzorki zamiast nazw kart, a w bootmenu ich nie było wcale. Po podpięciu zasilania karty zorro są przez ShowBoard wykrywane normalnie.

PCI czekają na instalację oprogramowania Prometeus.
[#4] Re: Testy AA3000+

@Rafał A-3000, post #3

Niestety coś mam problem z instalacją Prometeusza, a program Prometeusz Info nie wykrywa mostka. System Amigi wykrywa ,kartę', a oprogramowanie Prometeusza ma z tym problem. Ktoś próbował to rozwiązać?
[#5] Re: Testy AA3000+

@Rafał A-3000, post #4

Ten co ci składał to nie uruchomił tego ?
[#6] Re: Testy AA3000+

@Dorian3d, post #5

Układy mach i mostek PCI są przez system wykrywane. Prawdopodobnie jest to więc problem nieodpowiedniej wersji
oprogramowania Prometeusza.
[#7] Re: Testy AA3000+

@Rafał A-3000, post #6

no to że wykrywa nie znaczy że działa
[#8] Re: Testy AA3000+

@Dorian3d, post #7

Zainteresowanych informuję, że na Aminecie pojawił się już sterownik układu Dsp 3210 do płyt AA3000+.
[#9] Re: Testy AA3000+

@Rafał A-3000, post #8

trampolina Dziś dzięki pomocy Tomka (alt_) udało się zakończyć w pełni montaż AA3000+ z DSP. Tańczący banan
Można by powiedzieć, że wątek do zamknięcia.
1
[#10] Re: Testy AA3000+

@Rafał A-3000, post #9

Odkopię stary temat.

Jak wielu użytkowników tej płyty mamy na naszym PPA?

Może mamy także szczęśliwego posiadacza tej płyty który jest też programistą i mógłby coś napisać pod DSP jak np. dekoder mp3?

Niestety mam wrażenie, że pomimo stałego zainteresowania tymi płytami na Amibay, coraz większą ilością projektów związanych z obudowami, zasilaczami i blachami do tej Amigi, programowo niewiele się dzieje.

Ciekawą opcją było by ogłoszenie konkursu na taki program z jakąś nagrodą. Nie mam tylko pomysłu w jaki sposób można zorganizować fundusz na taką nagrodę, bo różnych zbiórek jest sporo, a ich skutek niestety bardzo różny.

Ostatnia aktualizacja: 09.01.2025 18:29:43 przez Rafał A-3000
1
[#11] Re: Testy AA3000+

@Rafał A-3000, post #10

Naprawdę nikt, nic?
[#12] Re: Testy AA3000+

@Rafał A-3000, post #11

Jestem na etapie uruchamia mojej A3000++... ale to akurat wiesz :)
[#13] Re: Testy AA3000+

@Rafał A-3000, post #10

Użytkowników w Polsce jest zapewne nie więcej niż kilkanaście osób. Z tego co widzę hese oficjalnie sprzedał około 200 szt. PCB na amibay więc w praktyce powstało może 150 szt. działających AA3000+. Ile z tego ma zainstalowane DSP (dodatkowy koszt 400-500 zł)? Może połowę z posiadaczy tej płyty - góra 100 osób... przy takiej ilości zainteresowanych zorganizowanie sensownej "zrzutki" jest mało prawdopodobne.

Sam nie posiadam DSP na mojej AA3000+ (podobnie jak Alt z tego co wiem), bo na razie nie ma to najmniejszego sensu, posiadanie DSP dla samego faktu posiadania. Nic sensownego i użytecznego do tej pory na DSP nie powstało, jedynie Wrangler coś tam napisał do testów.

Zgadzam się, że tylko powstanie jakiegoś użytecznego softu może ten projekt ożywić, naturalnym wydaje się w pierwszej kolejności jakiś dekoder typu mp3 lub jpg (na mpeg zapewne ten DSP jest za słaby). Widział bym to jednak bardziej na zasadzie shareware, ktoś pisze soft i udostępnia, a pełna funkcjonalność po zapłacie określonej kwoty do autora (10-20 euro). Ewentualnie model znany z driverów typu P96, gdzie Jens po prostu sprzedaje te drivery, a aktualizują je inne osoby na zlecenie Jensa. Tylko że w przypadku P96 to jest zupełnie inna skala niż niszowy soft dla DSP na Amidze.

Szkoda bo moim zdaniem AA3000+ to aktualnie najlepsza amiga klasyczna jaka powstała, a z funkcjonalnym DSP zyskała by jeszcze więcej.

Tak z ciekawości czy ktoś wie jaką moc obliczeniową ma ten DSP3210?
[#14] Re: Testy AA3000+

@Robo_G, post #13

SysInfo tego nie sprawdzi. Nie wiem jaki iiny program mógłby to zrobić. Pewnie tak samo trzeba go napisać od zera.
[#15] Re: Testy AA3000+

@Rafał A-3000, post #14

Wg tego źródła DSP3210 jest 10 razy szybszy niż FPU 68040.

https://amitopia.com/updated-dsp-3210-drivers-and-tools-for-aa3000-and-amiga-3000-is-out/
[#16] Re: Testy AA3000+

@Robo_G, post #13

Ja mam a 3000+ bez dsp.
Dsp leży w pudełku bo się dzieją cuda jak się wlutuje , te gale co są w dokumentacji są źle dobrane.
Kolega jak robił aby działało dsp to miał wiaderko gali i dobrał sam tak aby amiga poprawnie działała ale narzazie nie mam na to oprogramowania po za 1 demo że działa
[#17] Re: Testy AA3000+

@Dorian3d, post #16

W dokumentacji jest podane jakie układy są dla płyty bez DSP i z DSP.
Z DSP jest ich więcej i mają inną specyfikację.
[#18] Re: Testy AA3000+

@Rafał A-3000, post #17

Z DSP jest ich więcej i mają inną specyfikację.

tak wiem ale zawiera błędy , jak masz proc 30 jakoś to chodzi ale jak dasz 60 to już ci się sypie wszystko
mówię ci kolega doszedł jakie gale metodą prób i błędów.
[#19] Re: Testy AA3000+

@Dorian3d, post #18

A wrzucił ich zdjęcie w działającej wersji do galerii?
[#20] Re: Testy AA3000+

@Rafał A-3000, post #19

Co do układu DSP 3210 na płycie AA3000+ to odowiedź od Hese:
If the chips are not ATF22V10-5ns (3x) and ATF16V8-15ns (1x) then I can't make the DSP to work.

bez DSP wystarczy:
ATF22V10C-10JU (2x)
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem