[#1] Odnowa Amigowej metalowej osłony
Zastanawiam się nad odnowieniem metalowej osłonki.
Nie wiem czy w oryginale jest to chromowane, niklowane, cynkowane??

Znalazłem jakąś firmę w wawie, która najpierw usuwa starą powłokę,
apotem galwanizuje to na nowo..

Czy Ktoś próbował sobie odnawiać tą osłonkę? Macie jakieś pomysły? Ewentualnie jaki to materiał?
Albo jakas firma do polecenia?

ps. fota nie moja :S

Ostatnia aktualizacja: 21.07.2021 19:30:27 przez mateusz_s
[#2] Re: Odnowa Amigowej metalowej osłony

@mateusz_s, post #1

Ja swoją zrobiłem sam. Kolor nie jest oryginalny ale i tak wygląda nieźle moim zdaniem. Ciekawe tylko ile wytrzyma.

Usunąłem rdzę miedzianą szczotką, następnie zmatowiłem papierem ściernym, odtłuściłem i na koniec „pomalowałem” cynkiem w sprayu (do kupienia za kilkanaście zł).

1
[#3] Re: Odnowa Amigowej metalowej osłony

@Adam_Lca, post #2

Ja kupilem aluminium w sprayu.
1
[#4] Re: Odnowa Amigowej metalowej osłony

@orila, post #3

Czołem,
Dla zainteresowanych, firma chromuj.pl
Wyraziła zainteresowanie odnową elementów,
Musze jej przesłać tylko więcej danych do wyceny,
Jakos na dniach się postaram i dam znać.

Firma chemicznie usunie starą powłokę, dok9na koniecznych ewentualnych napraw i szlifowania, a następnie w kąpielach będzie proces zdaje się cynkowania.

Podobnie chce zrobić z metalową płytą pod klawiaturę.

Shinyyy... ;)
[#5] Re: Odnowa Amigowej metalowej osłony

@mateusz_s, post #4

Ciągnać temat, podaje uzyskane informacje cenowe:

W opcji tej elektrochemicznie zostaną usunięte stare powłoki, oszlifowany zostanie metal bazowy. Następnie detal jest miedziowany na podkładzie niklu wstępnego. Po każdym procesie dokładnie szlifowany i polerowany, w celu uzyskania błyszczącej powierzchni. Finalnie jest chromowany na podkładzie dwóch nikli wstępnego i błyszczącego.

za jedną metalową osłonkę: ok.300-350zł
za płytę pod klawiaturę ok. 200-250zł
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem