[#1] Drukarka 3D
Chciałbym kupić drukarkę 3d dla różnych okołoamigowych projektów sprzetowych. Czy ktoś mi może coś polecić półprofesjonalnego w cenie 2500-4000zł. Zależałoby mi na minimalnej kombinacji, czyli sprzęt w stylu odpal i zapomnij. Oczywiście głównym faktorem jest jakość. Krashan polecał mi Printo 3D. Pytanie czy ktoś może polecić mi coś konkurencyjnego.
[#2] Re: Drukarka 3D

@michal_zukowski, post #1

Jaka technologia? Bo w tej cenie można się już bawić w DLP, co z pewnością ma sens w przypadku jeżeli te "okołoamigowe projekty" to jakieś figurki postaci z gier lub drobne, wymagające wysokiej precyzji elementy.

Z FDM-ów w tej cenie jest Prusa Mk3S(+).
Wady: występuje z reguły w zestawach do samodzielnego montażu, ale nie ma z tym aż tak wiele problemów jak z popularnymi, chińskimi wynalazkami pokroju tych przeklętych Enderów czy im podobnych Anet.
Zalety: Prusa to standard sam w sobie, facet w zasadzie stworzył ten segment rynku. Robi co ma robić i robi to dobrze, drukarki są ostro testowane przed wysłaniem ich do klientów więc możesz spodziewać się wysokiej powtarzalności. U mnie pracują 2 takie drukarki i po wstępnej kalibracji "wypluwają" w zasadzie to samo bez jakiś większych potrzeb serwisowych. Dla porównania - mój pierwszy Ender 3 w zasadzie więcej stał i czekał na części lub dokręcenia śrub niż drukował bo ciągle coś było nie tak :P
Co do materiałów to u mnie 99% czasu PLA, ale zdarzało się też z PET-G czy ASA. Jakość wydruku jest wysoka.

Ponadto wiem, że ludzie chwalą sobie Remake3D MK3s oraz Rat Rig V-Cast, ale nie miałem z nimi do czynienia.

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2021 02:10:00 przez Geekboy68k
[#3] Re: Drukarka 3D

@Geekboy68k, post #2

Bo w tej cenie można się już bawić w DLP
DLP jest bardzo fajne, jeżeli ma się pomieszczenie warsztatowe, w którym można trochę nabrudzić i jest dobra wentylacja. Żywica przed utrwaleniem jest dość toksyczna, do tego dochodzi proces płukania w izopropanolu.
[#4] Re: Drukarka 3D

@Geekboy68k, post #2

Na razie FDM pod PLA. Raczej do druku jakieś ramki dla goteków, obudowy do wtyczek, etc.
[#5] Re: Drukarka 3D

@michal_zukowski, post #4

Szukaj czegoś co ma większy stół niż standardowe 20x20 cm (około...). Ja mam stół 21 x 21 cm i czasami mi brakuje.
Ja ze swojej jestem zadowolony, mam Anycubic i3 Mega, to jest poziom cenowy około 1000 zł, więc spokojnie możesz celować w coś większego.
[#6] Re: Drukarka 3D

@wali7, post #5

Jeżeli na większy stół to fajnie zdają egzamin drukarki budowane na bazie sześcianu (np HyperCube itp.) - wtedy można mieć stół np. 300x300mm, sam stół porusza się góra/dół (oś Z), a głowica w osi X/Y, sam się do takiej przymierzam (ale będę składał ją od podstaw samemu).
[#7] Re: Drukarka 3D

@michal_zukowski, post #1

Drukarki dla siebie sam sobie buduję, bo lubię, a jeśli chodzi o gotowce to w pracy mam Creality CR6-SE.
Na duży plus w niej to sposób autopoziomowania stołu. Wykorzystuje ona tensometr i poziomuje dotykając stołu dyszą. Niezależnie co położysz na stole, inne szkło, taśma itp.. tylko włączasz i drukujesz. Nie bawisz się w żadne offsety.

Co prawda nasz egzemplarz popsuł się po paru godzinach druku i musiał pójść na gwarancję, ale mimo wszystko polecam.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem