[#1] Dlaczego? Arduino Amiga Floppy Disk Reader i oryginalna gra Perihelion
Dlaczego kiedy próbuje zgrać tę grę do .ADF na pececie mam same bad sektory? i nie da rady tego ominąć, a wszystkie inne gry do tej pory dały się zgrać do .ADF czyściłem stacje dyskietek, czyściłem dyskietki i nic to nie dało, dodam że wszystkie 4 mają 100% bad sectorów wg. Arduino

[#2] Re: Dlaczego? Arduino Amiga Floppy Disk Reader i oryginalna gra Perihelion

@Amcio, post #1

A czy te adfy mają błędy pod emulatorem?
Sprawdź np. programem FixDisk.
Może na dyskietkach jest wirus, który uszkodził dane (sumy kontrolne).
[#3] Re: Dlaczego? Arduino Amiga Floppy Disk Reader i oryginalna gra Perihelion

@Norbert, post #2

Po 2 godzinnym klikaniu (wczoraj) opcji ignoruje dobrnałem do zrobienia adfa, zaraz sprawdze
[#4] Re: Dlaczego? Arduino Amiga Floppy Disk Reader i oryginalna gra Perihelion

@Amcio, post #3

A kopia na dyskietce jest sprawna ?
Bo skopiować mogło sieczkę.
[#5] Re: Dlaczego? Arduino Amiga Floppy Disk Reader i oryginalna gra Perihelion

@Norbert, post #4

No wiem o tym, podejrzewam że tak jest tylko moje pytanie jakim cudem ma 100% bad sectorów a o to co pokazuje:

[#6] Re: Dlaczego? Arduino Amiga Floppy Disk Reader i oryginalna gra Perihelion

@Amcio, post #5

Albo to nie jest dyskietka dosowa, albo ona była dosowa tylko została zepsuta przez wirusa.
[#7] Re: Dlaczego? Arduino Amiga Floppy Disk Reader i oryginalna gra Perihelion

@Amcio, post #5

Może zgrywasz z oryginalnych dyskietek, które mają jakieś zabezpieczenie?
[#8] Re: Dlaczego? Arduino Amiga Floppy Disk Reader i oryginalna gra Perihelion

@Norbert, post #6

Z tego co widzę, gra Perihelion ma dosyć niestandardowy installer WHDLoad.

Gra jest raczej NDOS, bo nie ma instalera w zestawie, co mówi HOL.

Podejrzewam, że dyskietki są zabezpieczone, podobnie jak np. Body Blows Galactic. Te dyskietki da się zrzucić tylko specjalnym Imagerem dla Body Blows Galactic.

Zaznaczam, że to moje przypuszczenia.

Czy mógłbyś napisać jakie gry sprawdziłeś już?

Czy masz Amigę, by przetestować swoje dyskietki z grą Perihelion?

P.S.
Dodam na marginesie, że można sprawdzać dyskietki obok FixDiska, również DiskSalvem 2.

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2021 20:25:14 przez Hexmage960
[#9] Re: Dlaczego? Arduino Amiga Floppy Disk Reader i oryginalna gra Perihelion

@Hexmage960, post #8

co udało sie zgrać do adf? Beneath a Steel Sky, Blastar, Chuck Rock II, Flood, Puggsy, Putty, Simon The Sorcerer, Skeleton Krew, Timekeepers, UFO: Enemy Unknown, czyli wszystko jak do tej pory, niestety nie mam amigi, zobacze disksalve, może być tak jak mówisz, jakiś pomysł jak ominąć takie zabezpiecznie?
[#10] Re: Dlaczego? Arduino Amiga Floppy Disk Reader i oryginalna gra Perihelion

@Amcio, post #9

To dużo gier. Większość z nich tzn.:

- Simon the Sorcerer,
- Timekeepers,
- UFO: Enemy Unknown,
- Skeleton Krew,
- Beneath a Steel Sky

to gry "porządne", te z tych nowszych i raczej pozwalają na instalację na HD, a tym samym mają dyskietki DOS-owe.

Gier:
- Blastar,
- Puggsy,
- Flood,
- Putty
nie znam.

Perihelion to też nowsza produkcja i trochę dziwię się zabezpieczeniu, choć to produkcja Psygnosis więc może być różnie.

Szkoda, że nie masz Amigi. Nie wiem, czy DiskSalv zadziała prawidłowo z zabezpieczonymi dyskietkami.

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2021 20:52:07 przez Hexmage960
[#11] Re: Dlaczego? Arduino Amiga Floppy Disk Reader i oryginalna gra Perihelion

@Amcio, post #1

Nie mam tego ale tutaj w opisie:
"
RobSmithDev / ArduinoFloppyDiskReader
136 32

Arduino Amiga Floppy Disk Reader/Writer - Hardware and software interface for accessing Amiga disks (read/write ADF and SCP) on non-Amiga hardware — Read More

https://amiga.robsmithdev.co.uk
"

Jest format SCP - może warto spróbować zamiast adf-a?

Poza tym co do błędnych sektorów - to był jeden ze sposobów zabezpieczania dyskietek kiedyś. Część oprogramowania nie była w stanie skopiować dyskietki, która miała błędne sektory - zresztą sam widzisz co się dzieje z oprogramowaniem zrobionym w XXI wieku, wiele lat później gdy powinno to być powszechnie znane.

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2021 20:55:56 przez pgru2
[#12] Re: Dlaczego? Arduino Amiga Floppy Disk Reader i oryginalna gra Perihelion

@pgru2, post #11

Poza tym co do błędnych sektorów - to był jeden ze sposobów zabezpieczania dyskietek kiedyś. Część oprogramowania nie była w stanie skopiować dyskietki, która miała błędne sektory - zresztą sam widzisz co się dzieje z oprogramowaniem zrobionym w XXI wieku, wiele lat później gdy powinno to być powszechnie znane.

To w sumie ciekawostka - Arduino pokazuje Bad sectory. Pewnie wystarczy spróbować skopiować tę dyskietkę (ale raczej na Amidze), żeby przekonać się czy rzeczywiście posiada takie Bad sectory lub zabezpieczenie.
[#13] Re: Dlaczego? Arduino Amiga Floppy Disk Reader i oryginalna gra Perihelion

@karolb, post #7

Może zgrywasz z oryginalnych dyskietek, które mają jakieś zabezpieczenie?

Przepraszam, nie doczytałem tytułu wątku:

Dlaczego? Arduino Amiga Floppy Disk Reader i oryginalna gra Perihelion

Gry z zabezpieczeniami (nie wiem czy wszystkie) szło skopiować na Amidze pod XCopy, wybierając odpowiednią opcję (chyba to się nazywało Nibble copy, czy jakoś tak). Najwidoczniej Arduino nie daje rady. Do zrzucania oryginałów służy inny sprzęt i format zapisu, był kiedyś temat na PPA.

---- edit

https://www.google.com/search?client=opera&q=amiga+ppa.pl+ipf&sourceid=opera&ie=UTF-8&oe=UTF-8

Ostatnia aktualizacja: 28.07.2021 21:11:13 przez karolb
[#14] Re: Dlaczego? Arduino Amiga Floppy Disk Reader i oryginalna gra Perihelion

@pgru2, post #11

udało się to zgrać do SCP, ale coś nie rusza
[#15] Re: Dlaczego? Arduino Amiga Floppy Disk Reader i oryginalna gra Perihelion

@Amcio, post #14

Nie wiem jak uruchomić plik SCP , ktoś to uruchamiał na emulatorze?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem