@JakubH_,
post #13
Całkowicie zgadzam sie z Jakubem. Rzućcie okiem na link do GitHuba oryginalnego projektu MiSTer FPGA:
MiSTer FPGA - GitHub
Obecnie jest wysyp reimplementacji FPGA, ale wszystko sprowadza sie do tego samego układu FPGA - Altera Cyclone V. Dodatkowo wszystkie te remplementacje sprzętowe korzystają z tego samego wsadu amigowego Minimig-Mist-Aga, stworzonego na bazie oryginału Dennisa van Waarena sprzed ponad 15 lat. Port na MiSTera praktycznie niczym sie nie różni od tego na MiSTa (autor Rok "Chaos" Krajnc and co.). Czyli mamy procesor 68020, 2MB Chip, oczywiście dużo więcej FASTU na MiSTer niż oferował MiST). Tylko tyle i aż tyle, bo do reimplementacji A500 i zabawy wystarczyły zasoby starego poczciwego Minimiga ze skromnym FPGA Spartana (ale za to ze sprzętowym 68k

).
Plusem MiSTera względem MiSTa są większe możliwości obliczeniowe, stąd mamy implementację RTG na deser.
W kwestii wsadu nie dzieje się praktycznie nic przełomowego, custom chip ECS/AGA jest w zasadzie od dawna gotowy, dochodzą pomniejsze bugfixy. Myślę, że rozwój pojdzie w implementacje szybszych procesorów (turbin).
Nie wiem dlaczego, ale standardowy projekt MiSTer nie przewiduje niestety portów DB9 na oryginalne joye. Myślę, że ze względu na konieczność łączenia płytek poprzez port usb nie dało się uniknąć lagów. Używając padów USB i tak mam wrażenie poważnych opóźnień. Powstała nawet płytka USB-Hub rzekomo niwelująca te lagi na dwóch portach USB, ale jest potężnie droga.
Z doświadczenia powiem, że poczciwy MiST od Lotharka u mnie do dzisiaj rządzi, młody systematycznie go ujeżdża, sam też się nim bawię, obudowa haevy-duty, joy i myszka oryginał.
Ale sam MiSTer też naprawdę jest super. Teraz włożę kij w mrowisko - odpalam na nim wsad ao486 i lecę po wszystkich doomopodobnych FPSach z epoki

. A do amigowania mam w końcu moje oryginalne przyjaciółki!

.