[#1] Jak działa scroll wheel na myszce Amigowej.
Czy ktoś może wie dokładnie jak wygląda wysyłanie sygnałów dotyczących scroll wheel z myszki do Amigi?
Chciałbym dodać wsparcie do mojego firmware, ale jakoś nie mogę znaleźć szczegółów na ten temat.
[#2] Re: Jak działa scroll wheel na myszce Amigowej.

@makaron, post #1

https://aminet.net/package/util/mouse/FreeWheel - tu nie znajdziesz odpowiedzi ?
[#3] Re: Jak działa scroll wheel na myszce Amigowej.

@Norbert, post #2

To nie jest driver.
Muszę dostosować sygnały do jakiegoś znanego driver'a.
Liczę że ktoś się tym tematem interesował.
[#4] Re: Jak działa scroll wheel na myszce Amigowej.

@makaron, post #3

Chyba nie ma jednego drivera do tego. Każdy producent używa/używał własnych rozwiązań.

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2021 21:55:10 przez spidi
[#5] Re: Jak działa scroll wheel na myszce Amigowej.

@spidi, post #4

S co byłoby uważane za "standard". Ktore jest najbardziej popularne?
[#6] Re: Jak działa scroll wheel na myszce Amigowej.

@makaron, post #5

WheelBusMouse

Ostatnia aktualizacja: 09.12.2021 23:20:40 przez Norbert
1
[#7] Re: Jak działa scroll wheel na myszce Amigowej.

@makaron, post #1

Może taki protokół?
Driver już też jest: https://github.com/sq7bti/AmigaMouse

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2021 00:29:36 przez sq7bti
[#8] Re: Jak działa scroll wheel na myszce Amigowej.

@sq7bti, post #7

To zasadniczo jest chyba najlepsze rozwiązanie:)

Musze tylko zrozumieć jak dane są przesylane i zrobić port na STM32F1 i F7.
Usb stack i hid report parser mam gotowy :)
[#9] Re: Jak działa scroll wheel na myszce Amigowej.

@makaron, post #8

Który stos USB użyłeś? Ponoć STM ssie.
[#10] Re: Jak działa scroll wheel na myszce Amigowej.

@sq7bti, post #9

ST, spędziłem trochę czasu by go zrozumieć i dostosować do potrzeb.
Właściwie jest to tylko seria przykładów jak go można stosować, ja zrobiłem port HID Report parsera i odczytu z innych projektów. Jest kilka bugów w ustawieniach, które trzeba dostosować. Do tego w przypadku używania FS i HS trzeba upewnić się, że ta sama pamięć nie jest używana przez dwa osobne stosy.
Nie należy do najlepszych, ale tak naprawdę nie ma zbyt wielu darmowych stosów wspierających USB HOST w przypadku HID Device jest już z czego wybrać, na przykład tinusb.
Z pozytywnych moje modyfikacje pracują na f105 (na strych bibliotekach). f401 i f730.
Mam uniwersalne wsparcie dla myszkek nie tylko w trybie boot i kontrolery HID, pod warunkiem ze maja HID Report descryptors w standardowy sposób - XBOX, PS itp niestety tego nie robią tutaj trzeba byloby zrobic mapowanie na piechote. Z kolei PCtowe już działają bez problemu.
Jakby co są ogólno-dostępne jako część TF CD32 riser firmware.
Mam już modyfikacje by odczytać scrolling wheel, ale jeszcze nie miałem gdzie tego dodać.

Ostatnia aktualizacja: 10.12.2021 21:33:00 przez makaron
[#11] Re: Jak działa scroll wheel na myszce Amigowej.

@makaron, post #10

Jakieś postępy?
[#12] Re: Jak działa scroll wheel na myszce Amigowej.

@sq7bti, post #11

Wyskoczylo z testowanie TF1260, teraz muszę skonczyc port z f105 na f401, później wrócę by dodać scroll.
Mam to w planie wrócić do tego po świętach.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem