niedawno zbudowałem, pierwotnie na własne potrzeby, adapter pada od Playstation 4 do Amigi:
zaprezentowałem go w sąsiednim wątku, przy okazji dyskusji o innych adapterach. Przypomnę prezentację:
Dostałem kilka zapytań o to, czy można będzie kupić gotowe adapterki/płytki drukowane. Zastanawiałem się, czy umożliwić zakup, bo projekt miał w zamierzeniu mieć charakter hobbistyczno-edukacyjny, a nie komercyjny. Z drugiej strony płytek drukowanych trochę w zapasie mam, polutowałem też gotowce na zapas, kilka rozdałem znajomym. Zostały mi 4 polutowane egzemplarze oraz 15 sztuk płytek drukowanych, z którymi mógłbym się rozstać. Zaznaczę jednak, że:
1) Nie jestem elektronikiem - adapter mi zadziałał, jednak nie wiem, czy jego długoterminowe używanie może mieć jakieś negatywne skutki dla Amig albo dla pada.
2) Pracuję ze znajomymi nad obudową do adaptera - obudowa może będzie za tydzień, może za rok, a może nigdy. To, co dziś oferuję, to "golasy".
3) Seeeduino Xiao użyte w adapterze ma gniazdo USB-C. Do podłączenia pada potrzebna będzie przelotka USB-OTG, lub specjalny kabel. Ja używam takiego:
4) Celowałem w stworzenie adaptera, który obsłuży pad po Bluetooth. Niestety, działał tylko bezpośrednio po sparowaniu pada, a po ponownym łączeniu już nie. Póki co nie udało mi się zdebugować problemu. Nie wykluczam, że powstanie nowy wsad, którym będzie można zaprogramować Seeeduino. Płytka drukowana nie ulegnie zmianie.
5) W prezentacji mówię też o obsłudze myszy. Obecnie wszystkie gotowce są zaprogramowane wsadem od pada. Mysz jest bardziej problematyczna, trzeba okiełznać wysokie DPI, do tego myszy z zestawów z klawiaturami działają inaczej niż osobne... Dlatego na razie obsługa myszy daleka jest od doskonałej. Jeśli ktoś by jednak chciał poeksperymentować, mogę zaprogramować wsadem od myszy.
6) Bardziej zgodna z duchem eksperymentów/edukacji jest dla mnie sprzedaż płytek drukowanych. Proponuję w przypadku chęci zakupu gotowca traktować go też jako bazę do eksperymentów niż ukończony, niezawodny produkt.
Gotowe adaptery mogę sprzedać za 60 złotych + wysyłka, płytkę drukowaną za 5 zł + wysyłka. Preferuję Paczkomaty.
Jeden egzemplarz ma przytarte gniazdo DB9:
Powstał jako jeden z pierwszych. Nie miałem wtedy opanowanej techniki pozbywania się blaszek z gniazda :) Nie ma to wpływu na jego działanie, jednak jego mogę puścić za 55 + wysyłka.
Nie wykluczam, że projekt się kiedyś rozwinie (o Bluetooth, o pady od Xboxa, o obudowę itp.) i być może nadejdzie dzień, że będę go sprzedawał jako ukończony produkt, jednak wówczas cena z pewnością wzrośnie - głównie przez szalejące ceny *wszystkiego*, w tym Seeeduino Xiao.
A nie jest tak, ze BT ma konkretnego laga?
W dzisiejszych grach PC/konsole, nie ma to pewnie takiego znaczenia, ale w retro zrecznosciówkach raczej i owszem.
Od kiedy do retro używam Mistera i pada na kablu, przekonałem się jakie gry potrafią być trudne, kiedy gra się z lagiem, np. na emulatorze.
Bluetooth nie powinien aż tak lagować... Oprócz adapterków, które samemu sobie składam, używam też adaptera "Retro Receiver for NES" od 8bitdo, o takiego, zarówno z padami tego samego producenta, jak i padem od PS4, i nie zarejestrowałem opóźnień, które by były znaczące - potrafiłem np. w Boulder Dashu uciec precyzyjnie spod lawiny kamieni w jedno konkretne wolne pole ;) No i gram także na PS4/PS5, we współczesne gry, ale także retro, np. Disney Afternoon Collection. Nie zanotowałem żadnego opóźnienia w reakcji na wciskanie przycisków pada.
Ponoć pad od PS4 ma mniejszego laga po Bluetooth niż po kablu. Nie znam źródła ani metody pomiarów, dlatego wrzucam tylko jako ciekawostkę:
Wydaje mi się, że nawet jeśli, to lag miałby większe znaczenie w dzisiejszych grach, niż w retro. Dla kogoś w końcu powstają te wszystkie gamingowe klawiatury, rzekomo minimalizujące opóźnienie, z pollingiem 1000Hz itp. Chociaż pomiary wskazują, że to jedynie "chwyt marketingowy": https://danluu.com/keyboard-latency/
Oczywiście znaczący lag psuje całą radość z gry, a jego źródła mogą być niespodziewane - czasami sam telewizor potrafi go wprowadzić.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.