[#1] Problem z płytą A500 8A (rozwiązany)
Znajomy podesłał mi Amigę bo sam jej nie ogarnął. Płyta 8A A500+ z 4 kostkami ram, buda A500. Wszystkie układy sprawdziłem, nie działały GARY i KS. Podmieniłem te nie działające na sprawne. Nie sprawdziłem agnusa 8375 bo nie mam drugiej płyty pod niego, oraz pamięci bo nie mam jeszcze zgody na wylutowanie. Efekt jest taki że po rgb telewizor przechodzi w czarny ekran po czym pojawiają się na chwilę pionowe paski, po chwili znikają i po jakimś czasie znów się pojawiają. Procesor działa bo przełączanie caps locka nie blokuje się po wciśnięciu nawet 30 razy. Niby wskazuje to na ks lub CIA ale układy sprawdziłem w innej Amidze i działają. Planuję wymianę podstawek od KS i obu CIA ale coś mi podpowiada że to może być podstawka od agnusa lub denise. Ktoś ma pomysł od czego zacząć, żebym niepotrzebnie wszystkiego nie wymieniał?

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2022 21:44:55 przez Bluefish
[#2] Re: Problem z płytą A500 8A

@Bluefish, post #1

Tak na szybko,to wyciągnij Agnusa z podstawki,wymyj wyprowadzenia.
Multimetrem sprawdź czy są przejścia między ROM i procesorem,oraz innymi układami.
Sprawdź czy do układów dochodzi zasilanie.
[#3] Re: Problem z płytą A500 8A

@Bluefish, post #1

A sprawdziłeś, czy bateria nie zeżarła jakichś ścieżek? I nie "na oko" tylko multimetrem.
1
[#4] Re: Problem z płytą A500 8A

@perinoid, post #3

Baterii nie było wlutowanej, to jest A500 z płytą 8A. Kondensatory wymienione przez właściciela, polaryzacja ok. AGNUSA wyjmowałem wszystkie podstawki wymyte przy użyciu IPA. Obstawiam że CPU, ROM i RAM działają bo 'coś robi'. Moim zdaniem coś z grafiką, bo obraz jest ale skaszaniony.

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2022 14:33:15 przez Bluefish
[#5] Re: Problem z płytą A500 8A

@perinoid, post #3

Jak są 4 kości RAM to raczej nie ma tam baterii.

Zamiast wymieniać podstawki to wyjmij układy i je wymyj dokładnie. Daj fotki tych podstawek i ogólnie płyty.

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2022 14:30:05 przez snifferman
[#6] Re: Problem z płytą A500 8A

@snifferman, post #5

Tak jak pisałem wszystkie układy poza RAM były wyjęte i wymyte. Wszystkie oprócz agnusa sprawdzone na innej płycie. Więc układy raczej bym wykluczył. Podejrzewam że nie działa agnus lub RAM (bo tylko tych nie sprawdziłem) albo któraś z podstawek nie ma styku. A efekt jest taki:

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2022 14:47:12 przez Bluefish
[#7] Re: Problem z płytą A500 8A

@Bluefish, post #6

Podejrzewam że nie działa agnus lub RAM (bo tylko tych nie sprawdziłem) albo któraś z podstawek nie ma styku.

Kick ma procedurę testu ramu i daje zielony ekran gdy ram jest uszkodzony.
Podstawki można obejrzeć i fotki dałyby ci zewnętrzną opnię.
A coś się zmieniło po wyjęciu i włożeniu układów?

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2022 15:13:39 przez snifferman
[#8] Re: Problem z płytą A500 8A

@snifferman, post #7

Sprawdź Agnusa w innej płycie, jeśli sprawny to obstawiam Denise i/lub ścieżki od Agnusa do Denise, ze względu na regularność wzoru.
[#9] Re: Problem z płytą A500 8A

@makarsky, post #8

Nie mam drugiej płyty pod 8375 niestety.
[#10] Re: Problem z płytą A500 8A

@snifferman, post #7

Wyjecie układów nic nie dało. W innej Amidze działały. Więc skoro ram nie uszkodzony to albo agnus albo brak styku w podstawkach. Na obrazie widać że na środku jest niebieski kolor więc obraz się wyświetla ale źle.
[#11] Re: Problem z płytą A500 8A

@Bluefish, post #1

Jak nie nie masz multimetru i nie chcesz inwestować to na pewnym nowym portalu S..e możesz kupić zwykły miernik za 15 PLN bez kosztów wysyłki i posprawdzasz ścieżki.
Bo tak na oko to ciężko.
[#12] Re: Problem z płytą A500 8A

@ak47, post #11

Mam multimetr, ale nie mam czasu żeby kilkaset ścieżek sprawdzać. Wolałem spytać bo może ktoś takie objawy już miał, zaoszczędziłbym czas. Jak znajdę chwilę to przedzwonie wszystkie. Ale ze swojego doświadczenia podejrzewam że i tak skończy się to wymianą podstawki od agnusa 😔
[#13] Re: Problem z płytą A500 8A

@Bluefish, post #12

Nie masz sprzętu, to nie tykaj tego nawet kijem.
[#14] Re: Problem z płytą A500 8A

@Bluefish, post #12

Przecież wymiana tej podstawki to godzinka roboty, chyba, że amiga już rozkręcona to mniej

Naprawiłem kilkadziesiąt A500 i jak z podstawkami był problem, to zachowanie nie było jednolite za każdym uruchomieniem. Podociskaj jeszcze układy i zobacz czy obraz się zmieni.

Podłączasz przez RGB albo modulator? Jakieś kolorki są na początku? Diagrom startuje?
[#15] Re: Problem z płytą A500 8A

@Bluefish, post #12

A jak wrzucisz dyskietkę, to Amiga działa ? Bo to widać jakby dyskietka była rozjechana walcem :)
1
[#16] Re: Problem z płytą A500 8A

@nekroskop, post #15

Dzięki wszystkim za chęć pomocy. Amiga zrobiona. Ostatecznie okazało się że poza nie działającym kickstartem i GARY nie było styku gdzieś w gnieździe DENISE. Podoginałem wszystkie 'blaszki' w tym gnieździe i Amiga ruszyła. Musiałem jeszcze ogarnąć stacje, umyłem wszystko IPA, nasmarowałem, na układzie w stacji kilka nóżek tego największego scalaka było nadgryzionych rdzą więc wyczyściłem i pobieliłem cyną, wyczyściłem głowice, przelutowalem czujnik obecności dyskietki bo trochę luźny był i stacja chrupie aż miło. Udało mi się odpalić Lotusa (były w menu jakieś błędy graficzne ale to chyba przez 0.5 MB albo przez 8375 no chyba że jednak nie wszystko jest ok). Więc jeszcze dokładne testy mnie czekają, ale jestem dobrej myśli.
3
[#17] Re: Problem z płytą A500 8A

@Bluefish, post #16

Chwała Ci!
[#18] Re: Problem z płytą A500 8A

@Bluefish, post #16

Tutaj masz instrukcję jak podoginać blaszki igłą, no chyba że masz inne podstawki i nie ma nacięcia w blaszkach/
1
[#19] Re: Problem z płytą A500 8A

@snifferman, post #18

Dzięki za podpowiedź, ten patent znam. Normalnie to bym przelutował na precyzyjną ale nie miałem akurat. Mam rozlutownicę z pompką więc nawet wymiana podstawki od agnusa zajmuje mi mniej niż 15 minut.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem