[#1]
Cześć wszystkim forumowiczom.
Choć konto mam już od dawna ,to nigdy wcześniej nie udzielałem się na forum. Jednak przyszedł mój pierwszy raz :D Ogólnie o sobie trochę , posiadam 2 egzemplarze Amigi 500 raczej w stanie bardzo dobrym wizualnie i technicznie sprawne ,choć jeden egzemplarz odświeżyłem o nowe kondensatory , 2,5 MB chip ram i kartę z kontrolerem IDE i kartą CF 4GB + 9,5MB RAM. I tutaj pojawia się problem z zasilaczem ponieważ po dołożeniu tej karty turbo z pamięcią i kontrolerem , komputer zaczął mi działać niestabilnie , restartując mi się czy to w trakcie wczytywania gry czy systemu Workbench. Przed włożeniem tej karty ,tylko z dodatkową pamięcią chip było w porządku ,Amiga działała stabilnie jak skała ,więc zacząłem podejrzewać zasilacz. Wymieniłem w nim więc wszystkie kondensatory , i zauważyłem że 2 rezystory po 47k omów są nadpalone jak i punkty lutownicze wokół nich. Zacząłem je wymieniać ,ale niestety zabrałem się za to lutownicą o mocy 60W z nieregulowaną mocą, i efekt tego teki że nie mam do czego przylutować tych rezystorów. Dołączam zdjęcie i proszę Was o pomoc drodzy forumowicze, bo chciałbym nadal móc się cieszyć moją przyjaciółką.
Pozdrawiam Michał :)

Ostatnia aktualizacja: 27.05.2022 19:44:47 przez patriotg15
[#2] Re:

@patriotg15, post #1

Rezystory na zdjęciu nie są 47 kohm, tylko 470 kohm.
Po drugie, do żadnej Amigi nie zainstalujesz 2,5 MB chip RAM. 2 MB to max. Zapewne masz rozszerzenie rozszerzające częściowo chip, a częściowo slow RAM.
Po trzecie, co to za rozszerzenie dające 9,5 MB RAM? Bo przyczyną może być nakładanie się na siebie obszarów slow RAM z rozszerzenia "pod klapką" i tego 9,5 MB (jeśli tam 1,5 MB jest mapowane jako slow RAM).
Podaj jakie masz typy tych rozszerzeń pamięci, wrzuć zdjęcia.

PS. problem z niszczeniem punktów lutowniczych wynika najczęściej nie ze zbyt dużej mocy lutownicy, czy braku regulacji, tylko jest efektem nieużywania topników i wynikającego stąd zbyt długiego smażenia elementów grotem. Zainwestuj w dobry topnik do lutowania elektroniki.
PS2. Mamy na forum dział elektroniczny, lepszy do tej tematyki.

Ostatnia aktualizacja: 27.05.2022 18:01:52 przez wali7
1
[#3] Re: Re:

@wali7, post #2

Dzięki za odpowiedź i przepraszam za zaspamowanie wątku zdjęciami ,ale myślałem że się nie dodają i tak sobie dodawałem i dodawałem :) Jeśli chodzi o to rozszerzenie 2,5 MB , tak to jest dokładnie jak napisałeś w sumie to jest 2,5MB ,ale część to slow a reszta fast. Podeślę zdjęcia później , jeśli chodzi o topnik to mam jakiś ,ale oczywiście chęć szybkiej wymiany rezystorów wzięła górę i zapomniałem o topniku. Niewiem czy mogę wstawić link ,ale to jest to rozszerzenie: https://allegro.pl/oferta/rozszerzenie-pamieci-2-mb-ram-amiga-500-retro-10549465599, i tu moja pomyłka to jest 2MB rozszerzenie nie 2,5MB sorka za błąd. Ok dorzucam też zdjęcia tych rozszerzeń w mojej Amidze

[#4] Re: Re: Temat Przeniesiony do działu elektronika

@patriotg15, post #3

Zgodnie z sugestią wątek przeniosłem do działu elektronika.
[#5] Re: Temat Przeniesiony do działu elektronika

@patriotg15, post #4

Post do ukrycia.
Przepraszam, pomylilem watki.

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2022 16:08:11 przez Phibrizzo
[#6] Re: Temat Przeniesiony do działu elektronika

@patriotg15, post #4

Bym raczej na twoim miejscu zakupił nową zasiłkę, tym bardziej jeśli Amiga ma jakieś
rozszerzenia.
Twój egzemplarz to chyba ten "Made in India", jeden z najprostszych modeli,
jakie miałem okazję widzieć.
Chociaż jeśli ma 4.5A to chyba nie ten. Ja mam ogyginalne zasilacze
dwie sztuki i dwa nowe, oparte na mean wellu. Optymalnie jest.

Ostatnia aktualizacja: 28.05.2022 18:38:44 przez mmarcin2741
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem