[#1] Obroty napędu CD-ROM w CDTV.
Jaka powinna być prawidłowa prędkość obrotowa napędu przy próbie odczytu płyty?
Jakiś czas napęd działał prawidłowo, a teraz znów nie widzi płyt.
Co ciekawe mam wrażenie, że zamiast zakręcić płytą szybciej w jednym kierunku, to kręci po trochę raz w jedną, raz w drugą stronę. Może to jakieś złudzenie, bo wydaje mi się to raczej mało prawdopodobne.
[#2] Re: Obroty napędu CD-ROM w CDTV.

@Rafał A-3000, post #1

Nie wiem czasem czy nie masz tego samego problemu co um nie.
Niestety, jeszcze nie doszedlem dlaczego tak sie dzieje.

Na szczescie pukniecie w obudowe pomaga.

Ostatnia aktualizacja: 09.07.2022 17:21:14 przez Phibrizzo
[#3] Re: Obroty napędu CD-ROM w CDTV.

@Rafał A-3000, post #1

Jeśli nie miałeś wymienianych kondensatorów w tym napędzie, to warto to zrobić (niektóre są bipolarne), przed wymianą napęd za słabo "szturchał" u mnie tą płytą i jedyny sposób jaki działał, to naciskanie przycisku "eject" tak trochę na granicy, żeby napęd znów ją "szturchnął", aż się skumuluje i załapie. Zużycia lasera też nie można wykluczać, ale w dwóch napędach jakie miałem, wymiana kondensatorów pomogła.
[#4] Re: Obroty napędu CD-ROM w CDTV.

@Rafał A-3000, post #1

Miałem podobny problem w CD32. Czasami płyta kręciła się w przeciwnym kierunku niż powinna, czy np próbowała się rozkręcić i nagle zmieniała kierunek obrotów. Ogólnie problem ustąpił po wymianie lasera na nowy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem