[#1] Remake płyty A600
Mam przeżartą płytę do A600 ze sprawnymi układami, więc przeglądam Internet w sprawie nowego PCB aby zrobić przekładkę.

Na alle Zenon sprzedaje dwie wersje PCB, pytałem go o różnice ale coś nic nie odpisuje.

Na githubie znalazłem A600Reborn: https://github.com/istedman/A600Reborn

Czy jest ktoś kto składał już tą płytę i może potwierdzić, że działa poprawnie?

A może są jeszcze jakieś inne sprawdzone projekty?
[#2] Re: Remake płyty A600

@lopezpb, post #1

Niedługo będzie dostepna a może już jest. Tu jest link do FB link ale trzeba należeć do grupy.
[#3] Re: Remake płyty A600

@SimonGK, post #2

To się akurat nic nie dowiem, bo FB nie używam, klauzula sumienia mi nie pozwala ;)
4
[#4] Re: Remake płyty A600

@lopezpb, post #3

1

Ostatnia aktualizacja: 27.09.2022 14:51:52 przez Cezarykl
[#5] Re: Remake płyty A600

@lopezpb, post #3

i będziesz zdrowszy psychicznie
[#6] Re: Remake płyty A600

@lopezpb, post #1

Tutaj jest jakiś klon płyty

link
[#7] Re: Remake płyty A600

@djpiotrs, post #6

Ta, Zeno ma dwa rodzaje na allegro, ale nie odpisuje więc nie wiem czym sie różnią i czy faktycznie bezproblemowo działają.
[#8] Re: Remake płyty A600

@lopezpb, post #7

Witam.
Szukaj ze złoconym złączem dla drugiego mega chip RAM-u.
Pozdrawiam.
[#9] Re: Remake płyty A600

@ted, post #8

Możesz napisać coś więcej?
[#10] Re: Remake płyty A600

@lopezpb, post #9

Te na allegro są chyba wykonane z finishem HASL (cynowane), szukaj ENIG (pozłacanych). Nie ma to raczej większego znaczenia przy płycie A2000 i A4000 gdzie nie ma złącz krawędziowych.
ENIG jest droższy.
1
[#11] Re: Remake płyty A600

@SimonGK, post #10

A tak, to rozumiem, ale z uwagi, że nigdzie więcej nie znalazłem a zamawiać samemu nie chcę (bo później musiał bym się 4 nadmiarowych pozbyć, a z teg oco widzę to popytu nie ma za dużego ;) ). Więc natą chwilę zamówiłem z alle, zobaczę czy uda się ożywić A600 :)
[#12] Re: Remake płyty A600

@lopezpb, post #11

Trzeba było pisać, że możesz zamówić - pewnie spokojnie byś znalazł kilkanaście osób. Sam się przymierzałem do kupienia bo płytę co posiadam musiałem przewodami łatać.
[#13] Re: Remake płyty A600

@SimonGK, post #10

Bodajże w zeszłym roku kupowałem od Zeno czarne płyty A600,
wyglądały bardzo solidnie,ale niestety nie były pozłacane.
[#14] Re: Remake płyty A600

@ak47, post #13

Udało ci sie złożyć?
[#15] Re: Remake płyty A600

@lopezpb, post #9

Witam.
Piszę o złączu pod klapką na dodatkowy 1MB pamięci chip.
Mam polutowaną jedną ReAmiga 600 z tym złączem pocynowanym
i od czasu do czasu trzeba poruszać lekko rozszerzeniem pamięci
aby poprawić styki.
Podobnie trzeba robić z układami Mach w kartach turbo Apollo
czy pecetach z „krótkimi” pamięciami SIMM tymi wciskanymi ukosem.
Podobny problem nieraz występuje w A500 - trzeba podociskać scalaki w podstawkach.
Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2022 22:11:46 przez ted
[#16] Re: Remake płyty A600

@ted, post #15

Miałem kiedyś problemy z kontaktem turbo w A500 i pomógł spray o nazwie "kontakt s". Ostatecznie później wymieniłem na podatawkę precyzyjną, więc nie wiem czy efekt byłby długofalowy.
W jednej A1200 też mi coś jedna karta ACA1233 nie kontaktowała. I ten spray również rozwiązał problem. Dodatkowo później podoginałem trochę styki i nawet przy ruszaniu kartą wszystko działalo.

Nie jest to jakiś super sposób, ale powinien pomóc. Dodatkowo konserwuje, więc utlenianie jest wolniejsze. Warto go mieć w domowej apteczce obok WD40
[#17] Re: Remake płyty A600

@snifferman, post #16

więc utlenianie jest wolniejsze. Warto go mieć w domowej apteczce obok WD40

no i spirytusu, czy tam izopropanolu :)
:)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem