[#1] Amiga 500 problem zielony ekran.
Witam
Posiadam Amige 500.Gdyją właczam to mam przez chwilkę seledynowy obraz a potem wskakuje zielony i tak zostaje przez 15 minut u znowu wskakuje seledynowy . Były wypięte z podstawek układy poczyscilem wszystko oprócz chipa bo czekam na ekstraktor .
Zauważylem że na dole obok pamięci na płycie są 2 układy TL 74F244N I one się grzeją są letniukie .Jak włożę pamięć dodatkowa do slotu pod obudową w te bolce to 2 ukladyna płytce są bardzooo gorące.
Zasilacz mam z kompa PC ATX innego niemamna chwilę obecną.kondesatory wymienione na elektrolity jaimcon low esr. Władam stacją lutownicza więc umie lutować SMD itp. Proszę o pomoc to moja pierwsza amiga.
[#2] Re: Amiga 500 problem zielony ekran.

@pirek22, post #1

Tu można poczytać i znaleźć wskazówki link
[#3] Re: Amiga 500 problem zielony ekran.

@pirek22, post #1

Jeśli przeczyszczenie styków układu Agnus nie da poprawy to pierwsze co bym zrobił to podmiana Agnusa na inny na próbę, jeśli nic nie pomoże to wymiana kości RAM. Nie wkładaj rozszerzenia w którym grzeją się układy bo moga spowodować uszkodzenie innych układów.
1
[#4] Re: Amiga 500 problem zielony ekran.

@misiek2, post #2

Pamięć r wymieniona plus 2 układy obok pamięci . I mam dalej seledynowy obraz.Gdzie kupię tegoa gnusa?? Drogie to jest???
[#5] Re: Amiga 500 problem zielony ekran.

@pirek22, post #4

ebay, szukaj "Amiga Agnus", najlepiej ten sam numer układu (najnowszy - 8375 ma inny pinout niż starsze i po wsadzeniu do Amigi 500 rev =<6 nie ruszy).
1
[#6] Re: Amiga 500 problem zielony ekran.

@wali7, post #5

Dodam że obraz mam turkusowy as wczesni we j był zielony po wymianie pamieci zrobil sie turkusowy.
[#7] Re: Amiga 500 problem zielony ekran.

@pirek22, post #6

30d5c8?
[#8] Re: Amiga 500 problem zielony ekran.

@pirek22, post #1

Władam stacją lutownicza więc umie lutować SMD i

A mógłbyś jeszcze dodatkowo trochę lepiej przyłożyć się do pisania po polsku?

Pamięć r wymieniona plus 2 układy obok pamięci . I mam dalej seledynowy obraz.Gdzie kupię tegoa gnusa??

Możesz podać nr układów, które wymieniłeś? Jaka to jest rewizja płyty? Może dasz fotkę?

Miałem kiedyś turkusowy obraz w A500 rev5 i tam miałem uszkodzonego Agnusa 8371, kość kickstaru i RAM.
Masz coś na podmianę czy to twoja jedyna Amiga?
[#9] Re: Amiga 500 problem zielony ekran.

@snifferman, post #8

Wymieniłem pamięć ram simens na miitshubisi. I 2 układy 74F244N .
Dodam jutro będę w posiadaniu Diagrom i jutro odpisze czy odpalił.

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2022 17:57:48 przez pirek22

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2022 17:58:11 przez pirek22
[#10] Re: Amiga 500 problem zielony ekran.

@pirek22, post #9

Masz A500 rev6a i Agnusa 8375 który nie jest kompatybilny z tą płytą. To zła wiadomość.

Dobra, to taka, że przy pomocy Adaptera z dodatkową pamięcią można ją uruchomić i będzie 2MB CHIP.

Na obecną chwilę to nie ma prawa działać.

Ps. Jakby ktoś proponował zamianę 8375 na 8372/8371 to taka zamiana nie jest opłacalna. lepiej kupić a 8375 schować do szuflady albo zrobić adapter.

Kolega z forum kiedyś takie składał. Może ma.

Wali napisał ci już wcześniej o niekompatybilności. Następnym razem dawaj fotki w pierwszym poście.

Ostatnia aktualizacja: 07.10.2022 18:12:02 przez snifferman
[#11] Re: Amiga 500 problem zielony ekran.

@snifferman, post #10

Ten AGNUS jest odpowiedni bo to inna wersja
318069-16 - Fat Agnus 8375/8375R1 1MB (A500, A2000)
[#12] Re: Amiga 500 problem zielony ekran.

@Amigo-A1200-040, post #11

To jest odpowiedni??? Czy nie??? Hmm ztego co mi wiadomo nikt nie otwierał tego.wątpie żeby ktoś podmienił.
[#13] Re: Amiga 500 problem zielony ekran.

@pirek22, post #12

Są różne wersję układów AGNUS
tu masz wszystkie numery układów amigowych link
[#14] Re: Amiga 500 problem zielony ekran.

@pirek22, post #12

Jeżeli chodzi o chipy do A500, to w praktyce wszystkie wersje Denise będą działać, podobnie z Paulą, czy Gary. Jedynym wyjątkiem jest Agnus, który ma dwie wersje pinoutu (czyli rozkładu połączeń) - "stare" Agnusy będą działać w każdej A500 do rev6, "nowe" będą działać w A500 rev8 i A500+. "Nowe" Agnusy to 8375 z kilkoma wyjątkami (te 8375 które są opisane "1 MB chip"). "Stare" to wszystkie inne (najpopularniejszy jest chyba 8372A).
[#15] Re: Amiga 500 problem zielony ekran.

@Amigo-A1200-040, post #11

Ten AGNUS jest odpowiedni bo to inna wersja
318069-16 - Fat Agnus 8375/8375R1 1MB (A500, A2000)

Tak. Masz rację. Nie widziałem takiego jeszcze na żywo, ale wiedzialem, że istnieją.

Nowe" Agnusy to 8375 z kilkoma wyjątkami (te 8375 które są opisane "1 MB chip").

Była jeszcze wersja 8375 2MB chip pinowo kompatybilna z 8372. Jest chyba w A3000.

Do autora wątku- a ta Amiga działa czy tak masz od początku?
[#16] Re: Amiga 500 problem zielony ekran.

@snifferman, post #15

Wujek kiedyś pożyczył zasilacz najomemu z pracy. Najprawdopodobniej zabrał jego płytke a jemu włożył inną. Gdy wrucił zasilacz i włączył Amigę zaświeciła i zgasła a zasilacz padł. Po kilku latach leżakowania podrzuciłi ją. Kupiłem zasilacz 2 napięciowy modułowy 5v i ma 12v. Wszystko podłączone wedle wiedzy internetu. Po pierwszym włączeniu miałem zielony obraz. Wymieniłem pamięć ram wszystkie 4 układy + 2 układy obok pamięci ram bo grzały się troszkę i jiepokoiły mnie.Po wymianie pamięci ram włącza się kolor Turkusowy. Gdzieś słyszałem że może to być kickstart uszkodzony. Zamówiłem Diagrom jutro będzie umnie i sprawdzę czy coś ruszy .Dodatkowy wymieniłem wszystkie elektrolity na jaimcon low-esr.
[#17] Re: Amiga 500 problem zielony ekran.

@pirek22, post #16

Lepiej daj ją komuś do sprawdzenia.
[#18] Re: Amiga 500 problem zielony ekran.

@pirek22, post #16

Obejrzałem fotki i na nich kości ramu wyglądają jakby niektóre nóżki były tylko przylutowane lekko od dołu. Cyna nie wpłyneła do przelotki. Wylutowałeś stare układy rozlutownicą i hotem?
Jeśli jakaś przelotka się uszkodziła i jest przylutowane tylko z jednej strony, to może nie mieć kontaktu od góry.

Profilaktycznie zalutuj te układy większą ilością cyny, aby przepłyneła przez przelotkę.

Pomierz też czy masz 5V na wszystkich układach.
Masz oscyloskop?

Schematy
PCBExplorer
[#19] Re: Amiga 500 problem zielony ekran.

@snifferman, post #18

Ok podlutuje pamięć od góry

Ostatnia aktualizacja: 09.10.2022 23:20:48 przez pirek22
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem