[#1] M1438S i głośniki
Witam
Mam monitor M1438S z wyjętymi głośnikami. Może mi ktoś podpowiedzieć jak są one montowane i w której części obudowy (nie chcę namagnesować kineskopu)? Jest przy nich drut stalowy wygięty w U podejrzewam że służy do mocowania
[#2] Re: M1438S i głośniki

@pabelo76, post #1

Głośniki montowane są po bokach w ściąganej pokrywie. Kineskop nie namagnesuje się tylko musisz użyć głośników typowych do telewizorów kineskopowych bo one mają ekranowane magnesy. Nie mogą być zwykłe głośniki z jakiś kolumn.
[#3] Re: M1438S i głośniki

@Alex, post #2

Te głośniki (raczej brzęczyki) były oryginalne od monitora i nie mają podwójnych magnesów do ekranowania.
Spinki też były od zestawu. Takie coś zrobiłem i niby pasuje.
[#4] Re: M1438S i głośniki

@pabelo76, post #3

I chyba tak to ma być, swojego dość dawno rozbierałem do przeglądu i odkurzenia i jakoś tak były zamocowane.
Przyglądnąłem się trochę fotce i wydaje mi się że te spinki z drutu powinny być o 90 stopni obrócone tylko że
tam masz chyba wykruszony kawałek obudowy i może się nie trzymać.

Ostatnia aktualizacja: 02.11.2022 20:44:19 przez Alex
[#5] Re: M1438S i głośniki

@Alex, post #4

Też mi tak by lepiej pasowało, ale spinki na odwrót wypadały.

Jak wygląda kwestia trwałości kondensatorów w tym modelu? Przeleżał 20 lat na ogrzewanym strychu.
Włączałem przez żarówkę i ruszył bez problemu.
[#6] Re: M1438S i głośniki

@pabelo76, post #5

Otwórz - obejrzyj środek. Czasem się zdarza, że kondensator wysokonapięciowy po stronie pierwotnej wysiada - wówczas nie startuje monitor. Odkurz, umyj przewód WN, wysprzątaj okolice trafopowielacza,

Jak jest OK - nie ruszaj nic. To nie nie SMD z cieniutkimi ścieżkami, wylewy bardzo rzadko spotykane.

Co do głośniczków z monitora... W obecnym czasie jest dużo więcej źródeł dźwięku ,które zachowując małe gabaryty i estetykę, daję nieporównywalnie lepsze efekty.

pzdr
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem